Вътрешният министър на Германия Нанси Фаезер настоява за премахването на

...
Вътрешният министър на Германия Нанси Фаезер настоява за премахването на
Коментари Харесай

Сменят шефа на киберсигурността в Германия

Вътрешният министър на Германия Нанси Фаезер упорства за премахването на шефа по киберсигурност поради хипотетични контакти с хора, свързани с съветските служби за сигурност. Това съобщиха локални медии в неделя вечерта, цитирайки държавни източници.

Арне Шьонбом - ръководител на Федералната организация за осведомителна сигурност BSI, може да е имал такива контакти посредством Съвета за киберсигурност на Германия. Той е създател на асоциацията, в която членува немска компания, дъщерно сдружение на съветска компания за киберсигурност. Тя пък е учредена от някогашен чиновник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), гласи информацията от немските медии.

" Тези обвинявания би трябвало да бъдат уверено разследвани ", съобщи Константин декор Ноц - началник на парламентарната комисия за контрол на разследващите служби на Германия, представен от „ Ройтерс “.

Проучва се по какъв начин може бързо да се смени ръководителят, написа " Билд ", цитирайки собствен държавен източник.

53-годишният Арне Шьонбом е някогашен ръководител на Съвета за киберсигурност на Германия. Сега управлява BSI, чиито връцки с подозрителното съдружие " Cyber-Sicherheitsrat Deutschland e.V. " бяха разкрити от ZDF.

Шьонбом е забранил на чиновниците на организацията си да вземат участие в събития на това съдружие. Въпреки това, както се вижда от фотоси в Twitter, самият той е участвал на юбилейно събитие на асоциацията преди месец и е произнесъл тирада.

Кръговете по сигурността в Берлин се отнасят доста съществено към въпроса. Сега органите за сигурност " обръщат всеки камък " към асоциацията. Те също по този начин изследват кои компании се нуждаят от програмен продукт от съветския снабдител Protelion (бивш Infotecs). Protelion употребява участието си в Cyber-Sicherheitsrat Deutschland, с цел да популяризира евентуално несигурния програмен продукт, написа още изданието.

Това се случва на фона на следствие, което се води по отношение на хипотетичния бойкот в събота против железниците в северната част на Германия, поради който превозът в района спря за няколко часа, предадоха ДПА и Ройтерс.

Шьонбом е забранил на чиновниците на организацията си да вземат участие в събития на това съдружие. Въпреки това, както се вижда от фотоси в Twitter, самият той е участвал на юбилейна гала на асоциацията преди месец и е произнесъл тирада. Сега органите за сигурност в Германия проверяват интензивно асоциацията и изследват кои компании се нуждаят от програмен продукт от съветския снабдител Protelion. Той, от своя страна, употребява участието си в " Cyber-Sicherheitsrat Deutschland e.V. ", с цел да популяризира евентуално несигурния програмен продукт.

Всичко това се случва в подтекста на следствието, което се води по отношение на хипотетичния бойкот против железниците в северната част на Германия, поради който превозът в района спря за няколко часа в събота.

Берлинската Служба за престъпни следствия (СКР) проверява изказванията на немския железопътен оператор " Дойче бан ", че е осъществен бойкот против информационни кабели на компанията в събота сутринта. Източници от службите за сигурност споделят, че са били развалени оптични кабели в берлинския квартал Хохеншонхаузен, а също и в град Херне, в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Резервните системи на " Дойче бан " също са отказали в резултат на нанесени повреди на оптични кабели в берлинския ж.п. възел Каровер Кройц и на други места в Западна Германия.

Федералният министър на превоза Фолкер Висинг заприказва за акт на тероризъм.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР