Вътрешният министър Калин Стоянов заминава утре за Словения за участие

...
Вътрешният министър Калин Стоянов заминава утре за Словения за участие
Коментари Харесай

Министър Калин Стоянов ще проведе срещи с колегите си от Австрия и Румъния по казуса Шенген

Вътрешният министър Калин Стоянов отпътува на следващия ден за Словения за присъединяване във форума " Залцбургския конгрес " в Бърдо. Възможно ли е там да бъде взето решение за приемането ни във " въздушния Шенген ", ще има ли смяна в позицията на Нидерландия и какви са реакциите в прилежаща Румъния?

Очаква се вътрешните министри да обсъдят в Словения този, както австрийските медии го нарекоха, “таен проект на вътрешния министър Карнер ” за Шенген. С този проект Австрия цели две неща - на европейско равнище да покаже, че е направила отстъпка за Шенген. Страната беше подложена на дипломатически напън изключително през последната година, както от Европейската комисия, по този начин и от останали страни от Европейски Съюз.

В същото време с това на половина допускане в Шенген ръководещите във Виена целят да успокоят пристрастеностите вътре в страната, че не се поддават на натиска от Брюксел и не престават да упорстват за по-добро ръководство на незаконната миграция, което е една от главните тематики в страната преди изборите следващата година.

България е сдържана в позицията си за австрийския проект, до момента в който румънците реагираха позитивно на новината от Виена. Премиерът Марчел Чолаку написа в обществените медии:

" Разчупихме леда! Австрия смекчи позицията си за Шенген и се съгласи с премахването на въздушните граници за Румъния. Това значи, че румънците към този момент няма да стоят на безкрайни опашки, когато летят в границите на Европейския съюз. "

В края на тази седмица водачите на страните от Европейски Съюз се събират на последната си за тази година среща на върха в Брюксел. Въпреки че не е част от дневния ред, упованията са България и Румъния да продължат да упорстват за дефинитивно решение до края на годината, даже и единствено за въздуха.

В идващите дни се чака нидерландското служебно държавно управление на Марк Рюте да получи мандат от новоизбрания парламент за това какви позиции страната ще пази на срещата на върха. Очаква се и реакцията на Хага на отчета от последната задача, която се организира у нас по искане на Нидерландия. Приемането ни във " въздушния Шенген " до края на годината наподобява все по-реалистично. Въпросът е дали страната ни ще получи и съответна дата за премахването и инспекциите и по сухопътните граници.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР