Вътрешният министър Калин Стоянов продължава с опитите да омаловажи случаите

...
Вътрешният министър Калин Стоянов продължава с опитите да омаловажи случаите
Коментари Харесай

Как се упражнява полицейско насилие: с палка, ритници и без идентификационни номера

Вътрешният министър Калин Стоянов продължава с опитите да омаловажи случаите на полицейско принуждение по време на митингите против управлението на Българския футболен съюз (БФС) вечерта на 16 ноември. Той призна, че на демонстрациите е имало полицейски чиновници, които в прорез с разпоредбите на Министерство на вътрешните работи са били без идентификационни номера на забележими места. Според неговите думи обаче тези случаи са били " единици ".

Това стана по време на изявление по Nova със съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков, което беше

Съгласно разпоредбите за работа в Министерство на вътрешните работи чиновниците би трябвало да носят сходни забележими номера, в това число и когато са със особено съоръжение като бронежилетки, тактически елеци и противоударни жилетки. Номерът е шестцифрен и съставлява правоъгълна лента от плат с избрани размери.

Има и специфични условия за носенето му - номерът би трябвало да бъде подложен на капака на десния челен джоб на връхната униформа при наличност на джоб, а в останалите случаи - в дясната горна част на работно облекло, по метод, по който да е забележим.

Във видеоклиповете, които осветлиха полицейското принуждение на митинга предишния четвъртък, не се виждат сходни отличителни знаци. Министър Стоянов оправдава това, като твърди, че номерата не се виждат на фрагментите, защото служителите на реда са били " по земята или са в някакво блъскане " и хората насреща не могат да видят идентификаторите им. Той съобщи, че този въпрос сега се ревизира.

Кратка инспекция на " Булевард България " на фотоси и видеоматериали от митинга сподели, че случаите с изчезналите идентификационни номера мъчно могат да бъдат разказани като " единици ". На някои от фрагментите, с които медията разполага, ясно се вижда по какъв начин наложителният идентификационен номер липсва върху униформата на чиновници. Най-често това се следи при служители на реда, които поставили черни маски върху лицата си.

 Снимки от митинга в София против БФС

Отличителните знаци не могат да се видят и в множеството клипове, осветляващи полицейско принуждение, в това число и акцията в столичния бар на ъгъла на Спортната палата.Там служители на реда с маски, палки, само че мнозина от тях без номера, просто нахлуват и без да желаят документ за идентичност, стартират да удрят с палки клиентите, някои даже са ритани, до момента в който са повалени на земята - съгласно показанията на свиделели и някои фрагменти.



От фотоси, с които " Булевард България " разполага, излиза наяве, че част от служителите на реда, които носят жилетки като защитно средство, в действителност скриват с тях номерата, по които могат да бъдат разпознати. Има и такива, чиито идентификации са поставени и върху жилетките, каквито са условията, само че те наподобяват по-скоро малцинство.



Освен на снимани видеа и статични изображения от вечерта на митинга, след това бяха разкрити и още случаи на полицейски произвол, в това число побой над 19-годишна протестираща, както и на 15-годишно момче и 30-годишен мъж, които даже не са взели участие в демонстрацията, а единствено са били инцидентни минувачи в периметъра към националния стадион, в който течаха митингите и напрежението ескалира.



Носенето на наложителен идентификационен номер за органите на реда беше въведено при започване на 2022 година след промени в инструкциите на Министерство на вътрешните работи, препоръчани от тогавашния длъжностен вътрешен министър Бойко Рашков. Те бяха въведени точно поради случаите на полицейско принуждение по време на антиправителствените митинги през 2020 година

Тогава Министерство на вътрешните работи даде неуместното пояснение, че номерата на не се виждали, тъй като служителите на реда носели якета. Сега макар промени наподобява е открито ново опрощение.

Още по тематиката:
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР