Вътрешният министър Иван Демерджиев е провел телефонен разговор с лидера

...
Вътрешният министър Иван Демерджиев е провел телефонен разговор с лидера
Коментари Харесай

Демерджиев изпраща генератори на РСМ, за да няма повече сривове на вход

Вътрешният министър Иван Демерджиев е провел телефонен диалог с водача на партия " Възраждане " Костадин Костадинов и евродепутата и съпредседател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки да не идват в Скопие за честванията на годишнината от рождението на Гоце Делчев, а те на собствен ред са се вслушали в апела му.

Това отговори на въпрос на News.bg вицепремиерът и Министерство на вътрешните работи началник Иван Демерджиев, който бе началник на държавните управления ни делегация в Скопие . В нея взеха присъединяване и здравният министър Асен Меджидиев, както и посланика ни в РСМ Ангел Ангелов.

" И двамата (Костадинов и Джамбазки) не са стигнали до границата. Аз разговарях с тях и категорично помолих да останат в България. Ние не сме пристигнали да вършим провокации тук, пристигнали сме да отдадем респект на паметта на един деятел. И двамата се намират в България и не са правили опити да преминат границата ", сподели Демерджиев.

Попитан от News.bg дали анулацията на визитите на двамата е резултат от вслушването в по този начин отправения зов, той съобщи още: " Точно по този начин, тъй като съгласно мен това е верният път. Ние не трябва да се поддаваме на провокациите . Целта на тези провокации е да ни разделят, а ние сме прилежащи нации, нации, които обичайно се почитат. И по този начин би трябвало да продължи. "

По-рано нашият екип се свърза с Джамбазки, който съобщи, че няма да влезе в РСМ, с цел да не стане участник в провокативните дейности на македонските управляващи, а Вътрешна македонска революционна организация щяло да отдаде респект на Гоце Делчев, когато сметне за подходящо.
 ВМРО-ДПМНЕ няма да блокира достъпа на българи, само че граничната система се срина
ВМРО-ДПМНЕ няма да блокира достъпа на българи, само че граничната система се срина " инцидентно "

Мицкоски: Приятелите може да ги избирате, съседите не, за жал

И доста други български жители обаче са били възпрепятствани да влязат в Република Северна Македония, удостовери министърът.

" В момента нямам точна информация (колко български жители не са съумели да влязат в РСМ), само че получих увещание от министъра (на вътрешните работи на РСМ Оливер Спасовски), че . За да няма такива проблеми в бъдеще разпоредих неотложно и към този момент подготвихме три генератора, които ще бъдат дарени . Те ще бъдат дарени тъкмо за тези три контролно-пропускателни пункта , с цел да няма такива проблеми в бъдеще. Но за страдание научих, че проблемите са траяли и след започването на ръчната обработка на документите. Подобно държание не е задоволително . "

А дали е случайност точно през днешния ден да се срине граничната система? " Проблемът беше единствено в едната посока, това направи доста неприятно усещане . Проблемът беше единствено на влизане в РСМ, колите, които излизаха, прекосяваха гладко. Не е това пътят, пътят, който би трябвало да намерим, е да вървим напред . Пътят, който би трябвало да намерим, е обединена Европа. Обединена Европа допуска непоклатимост, допуска взаимно доверие и почитание ", разяснява Демерджиев.

Имало е неофициален " черен лист " кои български жители не могат да бъдат допускани на македонска територия, удостовери Демерджиев. Същевременно делегация от политически лица, в началото спряна на границата, е позволена на македонска територия и се ескортира от полицията, научи News.bg.
 Кордони, металдетектори и полицейски хеликоптер над църквата
Кордони, металдетектори и полицейски хеликоптер над църквата " Св. Спас " в Скопие

Очаква се българската делегация да отдаде респект пред българския бунтовник към 12 часа

Демержиев окачестви и като , взети от македонската полиция за застраховане на публичния ред при честванията.

" Отношенията сред нашите два народа не допускат сходни драконовски ограничения , на каквито сме очевидци. Сигурността значи всички, които желаят да дойдат, да могат умерено да почетат паметта на Гоце Делчев ", разяснява той.

Българската страна е предложила общо поднасяне на венци на гроба на великия бунтовник, само че това е било отказано от управляващите в Скопие . " Предложих на министър Спасовски да поднесем цветя дружно, мисля, че това е верния път. В случая ми бе отказано, уповавам се идващият път това да се случи ", сподели още Иван Демерджиев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР