Вътрешният министър Бойко Рашков ще даде на прокурор Иван Гешев,

...
Вътрешният министър Бойко Рашков ще даде на прокурор Иван Гешев,
Коментари Харесай

Бойко Рашков ще даде на прокурор Иван Гешев

Вътрешният министър Бойко Рашков ще даде на прокурор Иван Гешев, това стана ясно през днешния ден при чуването в Народното събрание на Рашков и правосъдния министър Янаки Стоилов.

Сигналът, който служебният вътрешен министър Бойко Рашков ще подаде в прокуратурата, е по неговите данни за това, че са осъществени престъпления с характера на закононарушения от страна на основния прокурор при разгласяването на доказателства, събрани със специфични разследващи средства по разнообразни досъдебни производства. Според Бойко Рашков по този метод е нарушен изрично законът и това би трябвало да се проверява. Казват, че след решението на конституционния съд, съгласно което всеки прокурор може да стартира досъдебно произвеждане против основния прокурор. Той ще съобщи този сигнал на съответен прокурор след днешното съвещание на Народното събрание.

" Още от встъпването му в служба постъпиха голям брой сигнали, които бяха отправени и към Висш съдебен съвет и към президента на републиката. Искам да припомня, че президентът първият отхвърли неслучайно, само че вторият път по Конституция той не можеше да откаже ", сподели Рашков.

Решението на Висшия правосъден съвет беше предстоящо и аз съм го декларирал доста от дълго време, сподели вътрешният министър в служебното държавно управление Бойко Рашков във връзка вчерашния отвод на кадровия орган да се произнесе всъщност по настояването за предварително освобождение от поста на основния прокурор Иван Гешев.

" Аргументите не са причини на адвокати, изрично го споделям това. Сезирам в това държание на членовете на Висш съдебен съвет безспорна безнаказаност. За мен те не са на равнището на Конституцията и закона, които плануват, че членове на Висш съдебен съвет могат да бъдат само лица с високи професионални и нравствени качества ", разяснява Бойко Рашков.

Според него членовете на Висшия правосъден съвет отдавна са получавали разнообразни сигнали от адвокатски колективи и други професионални организации, свързани с нарушавания на основния прокурор, само че съзнателно са ги неглижирали.

" Не може по-късно Висш съдебен съвет да дава отговор, че им е изминал срокът по закон ", уточни още вътрешният министър.

Пред депутатите в пленарна зала по време на днешното си чуване Бойко Рашков акцентира още, че неговият сигнал против основния прокурор, импортиран за разглеждане във Висш съдебен съвет от правосъдния министър, е квалифициран още предходната година и е предшестван точно от няколкото сигнала на разнообразни организации. Той изясни, че съзнателно е изчакал да отминат изборите, с цел да не бъде разтълкувано действието му като политически акт.

" Това не е политически документ ", съобщи Рашков пред депутатите. Сигналът е насочен към държанието на основния прокурор на републиката, уточни министърът и изясни, че в основата му залягат " свободното и несъобразено със закона изнасяне на данни, събирани със СРС-та ".

" И тъй като ще ме попитате били ли са подслушвани и публицисти, ще отговоря – да, подслушвани са ", сподели още Бойко Рашков.

Според него основният прокурор е проявявал двойни стандарти в своята работа, а сигнали за нея са постъпвали от разнообразни места още когато се е обсъждала неговата кандидатурата, само че никой не им е обърнал внимание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР