Вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че от МВР разследват Булгаргаз

...
Вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че от МВР разследват Булгаргаз
Коментари Харесай

МВР разследва за корупция Булгаргаз и КЕВР

Вътрешният министър Бойко Рашков разгласи, че от Министерство на вътрешните работи проверяват " Булгаргаз " и специалисти от Комисията за енергийно и водно контролиране поради високите цени на природния газ у нас през последните месеци. И Рашков, и министър председателят Кирил Петков са категорични, че повишаването на синьото гориво е резултат от съответни дейности в държавни структури. Поне на едно високопоставено длъжностно лице в държавното дружество  " Булгаргаз " ще бъде повдигнато обвиняване, стана ясно от думите на Рашков. Той не заяви името му, само че на въпрос дали това е някогашният директор Николай Павлов, отговори: " Приближавате се до истината ".

" Ние сме безусловно сигурни, че промяната на борда на " Булгаргаз " беше наложителна и аз стоя съществено зад тезата, че в случай че те си бяха свършили работата както би трябвало, покачването от 1 януари нямаше да е 30% ", акцентира министър председателят.

" Министерство на вътрешните работи продължава следствието на делата за магистрала  " Хемус " и в най-скоро време ще бъдат оповестени нови детайлности ", съобщи вътрешният министър Рашков. По думите му първичните упования в Министерство на вътрешните работи са били следствието за  " Хемус " да е казус и това да е уникален случай на отклонение на десетки милиони в държавния бюджет, само че се оказало, че надалеч не е по този начин. 

" Първо, " Булгаргаз " е държавна компания. Тя чрез своите дейности и решения е съдействала за актуалното състояние в нашата страна с цените на газа, което дава отрицателно отражение върху бизнеса и елементарния консуматор. Компетентните управляващи не могат да стоят безучастни. Разследва се дали рецесията е породена от интернационална обстановка, или е резултат от дейности вътре в страната на избрани заинтригувани лица, а не толкоз от ползите на българската страна и жителите ", изясни Рашков. Според него не било случайно и държанието на КЕВР. Образувано е досъдебно произвеждане, правят се процесуално следствени дейности и се събират документи. Започната е инспекция в ПАВЕЦ " Чаира " - мощ от голямо значение за енергийната сигурност, която, по думите на силовия министър, е съзнателно унищожавана през последните години. 

Разпоредена е и инспекция за строителството на детската болница в София. " Имаме данни, изнесени още от служебния здравен министър Стойчо Кацаров, че са отделени 10 млн. лв. за построяването ѝ, като все още нямаме никакви данни къде са отишли тези пари. Започнахме инспекция, която се надяваме в най-скоро време да завърши ", добави вътрешният министър.

Сформирана работна група сред енергийното и финансовото министерства заради високите цени на тока.  " Всички общини, които имат неспособност да заплащат услугите, ще бъдат адресирани ", разгласи министър председателят Петков. " Във всяка община ще бъде изпратена и инспекция от Агенцията за държавна финансова ревизия, с цел да сме сигурни, че тази липса на функционалност не е поради неприятни практики ", сподели той.

Правителството е одобрило тактика за ръководство на държавния дълг за интервала 2022-2024 година " За 2022 година беше утвърден нов дълг от 7,293 милиарда 3 милиарда от тези 7 милиарда действително са остарял дълг, който изтича  и би трябвало да се рефинансира. Реално новият дълг, който се издава, е 4 милиарда Това би трябвало да се каже ясно, с цел да не се спекулира ", изясни министър-председателят.  
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР