Вътрешният министър Бойко Рашков коментира данните за пътната обстановка у

...
Вътрешният министър Бойко Рашков коментира данните за пътната обстановка у
Коментари Харесай

Рашков: Имаме ръст при тежките ПТП в София и Пловдив, готов е проект за промени в закона

Вътрешният министър Бойко Рашков разяснява данните за пътната конюнктура у нас. От Министерство на вътрешните работи виждат покачване на някои индикатори във връзка с тежките ПТП.
„ Установихме аргументите за влошаващите се данни и подготвихме план - Закон за изменение и допълнение на Закона за придвижване по пътищата”, сподели Рашков, представен от Нова тв.

По думите му множеството специалисти, с които е разискван планът, са били „ за” измененията. В България до началото на април са станали 1220 тежки ПТП със 105 жертви, а 1530 души са били ранени. Най-голям растеж на цифрите в черната статистика се виждат в София и Пловдив.

Според министъра на вътрешните работи е повече от ясно, че у нас положението на пътищата и качеството им директно въздействат върху броя на тежките ПТП-та. От 1 януари до 4 април 2022 година злополуките, станали по автомагистралите у нас, са 31, починалите са четирима, а ранените - 39. По първокласните пътища в страната цифрите са следните: 105 тежки произшествия, 22 починали и 138 ранени. Статистиката сочи още, че неправилните маневри, несъобразената скорост, неосигуряването на преимущество, както и неспазването на отдалеченост са измежду главните аргументи за пораждане на произшествия.

По думите на Бойко Рашков Съюзът на българските автомобилисти и БЧК са одобрили измененията в Закона, в това число тези за понижаване на скоростта по пътищата. В същото време се оферират и доста по-високи санкции за немалка част от нарушаванията на пътя. Проектът планува нарастване на санкциите за най-драстичните нарушавания на скоростта. При превишение над 40 км в час в градски условия глобата е 600 лв., само че предлагането е към този момент водачът остава без брошура за 2 месеца.

„ Стремежът на законопроекта е да се глобяват, респективно - да се изведат от пътното придвижване единствено тези водачи, които по най-груб нарушават разпоредбите за движение”, съобщи Бойко Рашков – министър на вътрешните работи.

„ Контролът и санкциите респективно – това са цялостната част за сигурност на придвижването по пътищата. Никой не може да се чака с една мярка да се направи влияние върху цялостната картина”, акцентира и Росен Рапчев - Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “.

За огромна част от нарушаванията към този момент се планува и тъкмо закрепена санкция.

„ Спреният лидер, в случай че наруши разпоредбите, ще бъде глобен, само че с наказване, което ясно е написано”, акцентира Рашков.

Той уточни, че и поради окаяното положение нa пътищата стават тежки произшествия. „ У нас положението на пътищата, качеството на пътищата директно въздейства върху броя на тежките ПТП. Онези, които строят пътищата ги няма. Това е заключението. Изглежда, не демонстрират интерес”.

От Пътната организация дадоха отговор, че на полемиката през днешния ден е имало двама техни представители. И още – планувано е управляващите да събират санкции по-лесно.

„ По-големият проблем при нас е връчването, а не събирането. След влизане в действие на тези санкции минават за автоматизирано събиране от Национална агенция за приходите, където се образуват изпълнителни производства”, съобщи Калоян Драганов – шеф на отдел „ Пътна полиция”, ГДНП.

„ Гражданите ще имат опция да ревизират онлайн дали имат издадени наказателни постановления или санкции. Онлайн ще имат опция даже да ги верифицират и платят”, безапелационен е Рапчев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР