Вътрешните министри на страните членки на ЕС да вземат решение

...
Вътрешните министри на страните членки на ЕС да вземат решение
Коментари Харесай

Еврокомисарят Йохансон поиска да ни приемат в Шенген и по суша

Вътрешните министри на страните членки на Европейски Съюз да вземат решение в интерес на пълноправното участие на България и Румъния в Шенген.

Този апел насочи от трибуната на Европейския парламент в Страсбург еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон. Тя взе участие в спор, отдаден на връщането на граничния надзор в някои страни и бъдещето на Шенгенското съглашение за свободно пътешестване.

„ България и Румъния са постигнали повече от предстоящото и са осъществили всички спомагателни условия. Затова моето обръщение към министрите на Съвет “Правосъдие и вътрешни работи " в четвъртък е: " Направете последните стъпки. Вдигнете контрола и по сухопътните граници преди края на тази година. Те го заслужават и в този момент е моментът ", сподели Йохансон.

На 10 октомври вътрешнитие министри ще разискват в Люксембург положението на използването на Шенгенското законодателство в България и Румъния.

Двете страни влязоха в пространството за свободно вдижение на 31 март, само че единствено по въздух и вода. Единствено Австрия се опълчи на пълноправното им участие. В Съвета обаче е належащо цялостно единогласие, с цел да бъде решен въпросът.

Министрите на вътрешните работи ще дебатират въпроса на 10 октомври на съвещанието си в Люксембург.

„ Шенген е в тежка рецесия и не дава отговор на геополитическите действителности и рисковете, пред които сме изправени. Шенгенското съглашение би трябвало да бъде реформирано, с цел да се подсигуряват сигурността на страните членки и нулева незаконна миграция “, съобщи българският евродепутат Станислав Стоянов от „ Възраждане “ и групата „ Европа на суверенните народи “ (ЕСН).

По думите му това значи, преди всичко, да се укрепят външните граници на Европейски Съюз, а страните членки, натоварени с тяхната защита, да бъдат подкрепени финансово. Съюзът, от своя страна, би трябвало да следи за вярното консумиране на тези средства, счита Стоянов.

И заключи, че методът към сигурността и миграцията би трябвало да бъде напълно преосмислен, в случай че желаеме сигурност.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР