Вътрешната част на долния клепач е по-бледа при анемични състояния(снимка:

...
Вътрешната част на долния клепач е по-бледа при анемични състояния(снимка:
Коментари Харесай

Приложение открива анемия по снимка на очите


Вътрешната част на долния клепач е по-бледа при анемични положения
(снимка: CC0 Public Domain)

С появяването на смарт телефоните доста неща в живота ни станаха по-лесни. Сега, когато технологията продължава да се развива, учените оферират от ден на ден и повече благоприятни условия за диагностициране на разнообразни болести благодарение на телефонната камера.

Като част от нов план, американски откриватели сътвориха приложение, което може да открие анемия, употребявайки моментна фотография на вътрешния клепач на човешкото око, заяви. Неинвазивният способ за разкриване на анемия отваря благоприятни условия за хора и лекари, които разполагат с лимитирани запаси.

Анемията е синдром, който се характеризира с ниска централизация на хемоглобин в кръвта. Смята се, че към 25% от хората на Земята страдат от това положение. Тежката крие риск от гибел, изключително измежду деца и възрастни хора.

Понякога обаче хората пропущат първите признаци на анемия или просто не могат да си разрешат да бъдат диагностицирани. Ето за какво актуалната медицина се нуждае от налични и елементарни способи за разкриване на анемия.
още по тематиката
Предишни проучвания демонстрират, че вътрешната част на долния клепач, наречена конюнктива, наподобява по-бледа при анемични положения. В ново проучване учените са анализирали фотоси на тази съединителна мембрана на 142 пациенти, направени със смарт телефон.

Всички изследвани са имали разнообразни равнища на хемоглобин. Чрез увеличение на изображенията на дребна част от конюнктивата, учените са основали логаритъм, който усъвършенства цветовата разграничителна дарба.

Този метод им разрешава да разработят модел, който открива болестта, като свързва цвета на конюнктивата с равнищата на хемоглобина. Приложението, основано от екипа, към този момент е тествано измежду 202 нови пациенти.

Когато проучва нов набор от фотоси, моделът сподели акуратност от 72,6%. Тонът на кожата не повлиява стойностите на резултатите, само че качеството на изображението играе роля.

Сега учените споделят, че приложението за смарт телефон може да се употребява за разкриване на анемия при или на отдалечени места, където няма налична инфраструктура за проучване на кръвта.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР