Вътреболничните инфекции от коронавирус се оказват новото предизвикателство пред лекари

...
Вътреболничните инфекции от коронавирус се оказват новото предизвикателство пред лекари
Коментари Харесай

Заради заразата: Драконовски мерки за безопасност в две клиники в столична болница

Вътреболничните инфекции от ковид се оказват новото предизвикателство пред лекари и пациенти. Вече се оповестява за случаи на публикувана болест след лекуване в разнообразни клиники на обособени лечебни заведения. Едно от лечебните заведения, където има инфектирани медици, е болничното заведение „ Св. Иван Рилски “ в София.
Датата е 10 май. В лечебното заведение не се позволяват свиждания. За сметка на това, отделенията са цялостни – след обновяване на плановите интервенции и процедури, „ Св. Иван Рилски” работи на цялостни обороти. Въпреки това, коридорите на отделенията са пусти и тихи, тъй като всички пациенти са отделени в стаите си.
Самите лекари също работят на друг режим. Заради потребността да се пазят повече, нерядко се разминават, без да се познаят – очилата, маските, скафандрите и дългите престилки към този момент са част от пейзажа. Професор Желев чака екипа на NOVA пред отделението, в което работи и смъква оборудването единствено по време на изявлението. Твърди, че е сърдит на тези, които подценяват казуса с пандемията.
„ Лично на мен ми е било малко дразнещо, че на фона на всички старания, има малко хора, които не се преценяват с разпоредбите и условията и по този начин се оплакват за неща, които са смешни. Техният метод на живот е непостижим с нашия, като промяна”, споделя проф. Желев.
Само преди две седмици гръмва новината, че две отделения в болничното заведение се запечатват незабавно за стерилизация поради нов доказан случай на ковид.
Успоредно с вътрешната инспекция излиза наяве, че инфектираните медици са 13. Реакцията на болничното заведение е светкавична – методът на работа се променя в нов, няколко пъти по-стриктен режим. Смята се, че нулевият пациент е болен, който е минал през въпросните две отделения. Самият професор Желев го е лекувал. Въпреки това, медикът не е измежду инфектираните. Обяснява, че повода е персоналната дисциплинираност, която и самичък си е наложил.
В момента и двете дезинфекцирани отделения са отворени за пациенти. Стаите в тях са цялостни. Но страхът витае измежду пациентите – и то не, тъй като се тормозят да влязат в запечатвани отделения, а тъй като суматохата от COVID-19 стартира още след напускането на дома.
Но в онкологичното поделение пациентите нямат избор – не могат да отсрочат лекуването си. Затова е работа на екипа да се грижи за тях и да не допусне да се заразят с ковид. За да е сигурна, че няма риск, самата доктор Тодорова, която през днешния ден следи положението им, към този момент си е правила няколко PCR теста – условие, въведено и от управлението на болничното заведение. Всеки признат пациент също се тества. Така, сигурна, че е както се споделя „ отрицателна”, младата лекарка умерено влиза при тях на визитация.
Коронавирусът обаче и тук припомня за себе си. В момента на домашно лекуване и под карантина е здравна сестра от болничното заведение, която продължава да е с позитивен тест за COVID-19. Смята се, че се е заразила отвън лечебното заведение, до момента в който е била в отпуск.
Междувременно, къса обиколка с проф. Желев из отделенията демонстрира болничното заведение в изцяло нова светлина. По етажите даже се майтапят, че ограниченията за сигурност и достъп са като тези в НАСА.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР