Ватикана отбеляза в неделя първата годишнина от, като един от

...
Ватикана отбеляза в неделя първата годишнина от, като един от
Коментари Харесай

Във Ватикана отбелязаха една година от смъртта на папа Бенедикт XVI

Ватикана означи в неделя първата годишнина от, като един от най-близките му помощници сподели, че той в никакъв случай не би одобрил, предава Ройтерс.

Кардинал Герхард Мюлер , който беше доктринален началник на Църквата по времето на папа Бенедикт, и архиепископ Георг Геншвайн, който беше персонален секретар на Бенедикт, и двамата германци, бяха двама водещи на събитие, отбелязващо годишнината и проведено от консервативната основана в Съединени американски щати католическа телевизионна мрежа EWTN.

" Това в никакъв случай нямаше да се случи (при Бенедикт), тъй като беше толкоз двусмислено ", сподели Мюлер в коридорите на събитието, запитан от Ройтерс за забележителната декларация, издадена на 18 декември.

Въпреки че в декемврийската декларация се споделя, че сходни благословии не могат да наподобяват на тайнството на брака сред мъж и жена и не могат да бъдат част от ритуали или литургии, някои бранители на по-голямото включване на ЛГБТ хора го видяха като вероятен предходник на еднополовите бракове в Църквата.

" Няма хомосексуален брак. Той не съществува, не може да съществува, макар идеологиите, които имаме (днес) ", сподели Мюлер, който папа Франциск в профил като началник на доктриналната дикастерия на Ватикана, откакто папа Бенедикт подаде оставка през 2013 година

Папа Франциск означи в резюме годишнината в своята неделна благословия пред събралите се на площад Свети Петър, като сподели, че Бенедикт е " служил на Църквата с обич и мъдрост " и че " изпитваме толкоз доста любов, толкоз доста признателност, толкоз доста удивление към него ".

След това папата изиска от събралите се на площада овации за папа Бенедикт, който беше първият папа от 700 години, който се отдръпна, вместо да ръководи доживот .

Мюлер сподели, че макар че персоналните му връзки с папа Франциск са " доста положителни ", той не се колебае да изрази противоречие с него обществено по доктринални въпроси, тъй като " ние не сме в Съветския съюз, където единствено един водач има думата ".

Мюлер сподели, че " най-хубавото нещо, което можем да създадем за папата, е постоянно да бъдем покрай католическата истина и религия, а не да бъдем тук като измамници ".

По-рано в базиликата " Свети Петър " Геншвайн, секретарят на папа Бенедикт, отслужи възпоменателна литургия за починалия папа. Гласът на Геншвайн прекъсна два пъти от страст , до момента в който четеше проповедта си.

раздели Църквата, като мнозина споделиха, че той не е трябвало да се отдръпва.

Неговите 10 години живот във Ватикана като " почетен папа " разшириха разделянето сред консерватори и прогресисти , като някои твърди традиционалисти не признаха папа Франциск за водач.

" Мисля, че доста полемики ще бъдат забравени ", сподели Геншвайн в коридорите на телевизионното събитие. " Това, което остава, е същността, а (що се отнася до) същността на неговото папство, историята ще отсъди ".

Геншвайн, който папа Франциск изпрати назад в Германия след гибелта на папа Бенедикт, сподели, че когато папа Бенедикт решил да подаде оставка, някогашният папа бил уверен, че му остава най-вече една година живот.

" Моля се той да бъде приет за светец . Иска ми се да бъде светец. И съм уверен, че ще бъде светец ", сподели той.
 Папа Франциск желае повече еластичност от Църквата
Папа Франциск желае повече еластичност от Църквата

Християните постоянно би трябвало да бъдат отворени за промяна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР