Василка Монева изгражда новата си живописна изложба с творби, представящи

...
Василка Монева изгражда новата си живописна изложба с творби, представящи
Коментари Харесай

Василка Монева съхранява и презарежда любовта си към изкуството

Василка Монева построява новата си живописна галерия с произведения, представящи търсенията ѝ в три направления - разговор (с приятелите), натюрморт ( " безконечното ми нареждане на съдове, маси и покривки " ) и гарванът. Според авторката тази птица минава за най-умната сред пернатите, избира човешката среда, от време на време даже се учи да приказва. " Много мъдра птица. В някои от работите ми тя е кацнала на пране от картини или е на статив, който по някакъв метод ми припомня на кръста, който художникът носи цялостен живот. "

Изложбите на Василка Монева постоянно носят чувство, че положителната живопис не е краткотрайна волност, че почитта към класическите тематики и сюжети не е овехтяла и безсмислена. Може би тъй като авторката освен съхранява и презарежда любовта си към изкуството, само че и съумява да съобщи на феновете си виталното си любознание и умеенето да се възхищава на живота, показва Олимпия Даниел.

Изложбата може да се види до 29 октомври в галерия-книжарница " София прес ". Посещенията са при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения.

ВАСИЛКА МОНЕВА е родена в Русе. Завършва аранжорство в Техникума за художествени заняти в София, в този момент Гимназия за приложно изкуство. През 1966-1967 година е куклоконструктор в Русенския куклен спектакъл. От 1967 година се отдава напълно на творчество. Член е на СБХ (1971). Има специализация в Cite des Arts в Париж (1977). Участва във всички общи художествени изложения у нас, в представителни експозиции в Париж, Пекин, Будапеща, Берлин, Букурещ, Ню Йорк, Барселона, Токио, Потсдам и други, в групови изложения в България, Делхи, Потсдам, Рига, Париж, Ню Йорк и други, в интернационалните изложения във Виши, Кьолн, Париж, Базел и други Нейни картини са владеене на Националната художествена изложба, Софийската градска художествена изложба, общински галерии, държавни институции в страната и български посолства в чужбина.

" Карам я някак си "
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР