Василев оряза 3.6 млрд. лв. разходи и представи бюджет с

...
Василев оряза 3.6 млрд. лв. разходи и представи бюджет с
Коментари Харесай

Вечерни новини: Василев представи Бюджет 2023; Край на заплатите в брой

Василев оряза 3.6 милиарда лева разноски и показа бюджет с 3% недостиг
Финансовият министър Асен Василев показа своя план за Бюджет 2023, като той е съумял, най-малко на хартия, да свие бюджетното салдо до 3%. Това е съществено понижение по отношение на препоръчаните от служебния финансов министър Росица Велкова 6.4%. От плана се вижда, че влизането в границите на Маастрихтските критерии е с помощта на орязване на разноски за 3.6 милиарда лева (спрямо бюджета на Велкова) и повече доходи от налози.
При неиздадена касова записка потреблението в ресторант ще е безвъзмездна
Ако не получите касова записка в заведение, може да не плащате сметката си. Това гласят промени в Закона за налога върху добавената стойност, които са част от проектобюджета на финансовия министър Асен Василев, оповестени за публично разискване.
Големите компании в България няма да могат да заплащат заплати в брой
Големите компании, както и целият ресторантьорски отрасъл, ще могат да заплащат заплатите на чиновниците си само по банков път. Това гласят промени в Закона за ограничение на заплащанията в брой, които са част от проектобюджета на финансовия министър Асен Василев, оповестени за публично разискване.
Технически обзор ще се минава единствено след платени санкции
Автомобилите ще могат да минават наложителния механически обзор единствено в случай че притежателите им са платили съответно всички санкции към КАТ. Освен това актове, фишове и наказателни постановления за нарушавания по пътищата ще могат да се връчват напълно електронно. Това са част от измененията в Закона за придвижване по пътищата, които влизат през „ задната врата “ на проектобюджета на финансовия министър Асен Василев.
Асен Василев откри пари за таксиметровите водачи
Таксиметровият отрасъл ще заплаща за поредна година по-нисък годишен налог. Финансовият министър Асен Василев залага в проектобюджета въпросните обезщетения, които ще бъдат преведени на общините.
Cineland влага 3 млн. лева в първи киносалон в София
Най-младата българска кинокомпания Cineland отваря първия си непрекъснат обект в София – в Bulgaria Mall. Плановете са до края на годината компанията да открие комплекс от осем кинозали на територията на комерсиалния център.
България вкарва 15% налог облага за мултинационалните компании
България вкарва 15% налог облага за огромните мултинационални компании, които оперират на територията на страната. Предвижда се това да стане от началото на идната година, демонстрира средносрочната бюджетна прогноза на финансовото министерство. Допълнителният данък е в синхрон с самодейността на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) и Европейския съюз за най-малък корпоративен налог върху мултинационалните компании.
Продажба на парцел или кола – единствено без остарели санкции и неплатени налози
Продажба на парцел или лек автомобил в България да се прави единствено след инспекция от нотариус в Националната организация за приходите дали продавачът няма остарели непогасени отговорности към страната. Това предлага финансовият министър Асен Василев с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс като част от редицата законодателни ремонти към проектобюджета за 2023 година Всички те са свързани с възстановяване на събираемостта на приходите в страната.
През остарели европрограми страната ще компенсира бизнеса за скъпия ток
350 млн. евро от бюджета на оперативните стратегии за интервала 2014 – 2020 година ще бъдат ориентирани за покриване на енергийните потребности на бизнеса и крайните консуматори. Това излиза наяве от решение на Министерският съвет.
България е измежду най-евтините международни дестинации за втори дом
Покупката на втори дом в чужбина има своето голямо преимущество, че когато и да е може да отидете на почивка. Инвестицията в жилище в друга страна обаче може да има и своите провокации. В опит да съберат на едно място най-изгодните дестинации по света за покупка на ваканционен парцел, екипът на TravelLeisure разговаряха с брокери от разнообразни страни по света.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР