Васил Велев, председател на АИКБ, в Беновска пита“ в пита-Радио

...
Васил Велев, председател на АИКБ, в Беновска пита“ в пита-Радио
Коментари Харесай

Васил Велев: Министър Алексиев да отговори: как и за колко България ще има газ!

Васил Велев, ръководител на АИКБ, в „ Беновска пита “ в пита-Радио К2, във и по Радио К2 на 93.9MHz на 20-и август 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:

Кой ще избави българската стопанска система?

„ Добър ден, господин Велев! С голямо очакване очаквам диалога с Вас! И Ви задавам един малко обикновен въпрос, тъй като той битува – кой ще избави българската стопанска система, Петков или Борисов? Това ли би трябвало да е отправната позиция на нас, гласоподавателите? “, попита Беновска. Васил Велев отговори, че българската стопанска система няма потребност от избавяне, а има потребност просто да не бъде убивана принудително, да не ѝ се пречи. Той продължи: „ Ние не желаеме по-добри условия от тези на нашите съперници. Ние сме потвърдили, че можем да се оправяме в по-токсична среда от нашите съперници. Но има някакъв лимит. И когато цените на суровините илина силата са два пъти по-високи, а от време на време 3 или 5 пъти по-високи, тогава става доста мъчно и съвсем невероятно! “.

Газовата рецесия.

„ Снощи министърът на енергетиката даде нещо като конференция, от която не се разбра доста, само че аз разбрах, че имаме терминал за разтечняване на един танкер с газ през октомври, който ще ни стигне за 1/3 месец. И с доста мъчения, не се разбра единствено на мегаватчас или на кубически метър, цената ще е, съгласно него конкурентоспособна, той си дава избрания, само че 400 без да се разбере на каква мерна единица! Вие какво разбрахте и какво знаете по въпроса, тъй като Вие се занимавате с тези неща? “, попита Беновска. Велев отговори, че това е една доста висока цена, по-висока от тази, която имаме, само че не употребяваме по контракта с „ Газпром износ “. Той продължи: „ Бившият шеф на „ Булгаргаз “, назначен от Политическа партия и който би трябвало да им е приближен, в едно свое писмо сподели, че при цена 206 на спот пазар TTF, това е газова борса в Нидерландия, по отношение на която се дефинират цените в доста дълготрайни контракти, за доставки за идващия месец е референтната цена, т.е. всеки ден се котират цените за доставки за идващия месец и среднопретегленото за предходния месец за тези цени в редица контракти се дефинира като цена за доставка. Та при цена 206 на TTF той е написал в писмото, че ние този газ полутечен, в танкер, доставян от американска компания, произходът му не знаем какъв е, ще има цена 175! Като цената на „ Газпром износ “ е 130. Тоест едно 30-40 евро на мегаватчас имаме разлика в тези 3 цени. Най-скъпа е настоящата борсова цена. След това е този средносрочен контракт за тези 7 танкера, само че доста по-евтин е газът по контракта, който имаме, само че не изпълняваме! “.

„ Този контракт ние ли не го изпълняваме, „ Газпром “ ли го нарушиха? “, попита Беновска. Велев отговори, че Гърция доставя съветски газ посредством нейната държавна компания, аналог на „ Газпром “, по метода, по който са поискали продавачите. Сърбия доставя, освен това на цена от 44 евро на мегаватчас. Унгария продължава да внася съветски газ на цена 65 евро. Македония и Турция също го вършат. Тоест всички наши съседи на Балканите получават природен газ от Русия на в пъти по-ниски цени от газа, който ние получаваме и част от който още веднъж е съветски, единствено че доста по-скъпо. „ Някой може да каже, че това е някаква балканска история, само че дано да се съпоставим с Франция, Германия, Италия, страни основателки на Европейски Съюз. Те получават съветски газ, а Германия дава благо и драго да усили доставките. Канцлерът Шолц върви в заводите на „ Сименс “ да търси една турбина, да се снима с нея и да каже – ето, вземете я и увеличете доставките! А ние споделяме – няма да доставяме непосредствено, само че в случай че е посредством медиатори и е по-скъпо за българите, тогава е добре! Ето тази логичност е сбъркана. То в действителност тук няма логичност. Обяснението е или обири и комисиони, или цялостен отвод на централната нервна система! “, безапелационен бе Велев.

„ Нека да Ви подскажа още нещо, желая чисто юридически да погледнем – това не е ли национално изменничество? “, попита Беновска. Велев отговори: „ Аз по тази причина споделям, че стопанската система няма потребност да бъде спасявана, тя не би трябвало да бъде убивана! Ние оставаме с усещането, че това се прави съзнателно, че това надали не се прави по поръка на непознати наши съперници! Защото във всяко едно изявление би трябвало да се търси причина. Когато една компания споделя – газът за бизнеса би трябвало да е по-скъп, може би тя желае да убие собствен съперник, който употребява газ, а тя не употребява газ, а най-после създават едно и също и са на еднакъв пазар! “.

„ Добре, хайде в цифри, 17,4% ли е инфлацията в България? “, попита Беновска. Васил Велев отговори, че това е по цени на дребно за последния регистриран месец. Промишлената инфлация и инфлацията по цена на производител е 40%. Водещата попита: „ Как ще оцелее първо бизнеса, който ще увеличи цените на потребителя и по какъв начин ще оцелеем ние, потребителите? “. Велев отговори “ „ Това, което тласка най-силно цените нагоре, е цената на природния газ. Цената на електрическата енергия е била стопирана. Докато цената на газа към този момент е 10 пъти по-висока. Това е голяма разлика. Докато едно дружество, плащало 50 000 за газ, в този момент би трябвало да заплати половин милион. Заплатите са им 300 000, а те би трябвало да платят половин милион за газ! Тогава понижаваме интензивността, тъй като работим на голяма загуба, понижаваме личния състав, първоначално ги пускаме в отпуск. Като свършат отпуските, в случай че няма смяна в обстановката, стартират съкращения! “.

Васил Велев беше безапелационен, че цените на газа, който получаваме, би трябвало да се създадат по-добри. Търговете от предходната седмица са посочили, че на свободни търгове за краткосрочни доставки могат да се получат по-добри цени. Не могат обаче да се получат по-добри от дълготрайния контракт, който имаме. Водещата още веднъж попита кой не извършва контракта с „ Газпром “? Велев отговори, че е реалност, че страните към нас получават газ при променените условия за заплащане на по-добри цени, а ние не го вършим, рискувайки да бъдем глобени и да платим това, което не сме получили. Председателят на АИКБ изясни: „ Газът, който не сме получили по контракт за месеците май, юни и юли, а и през април, е на доста по-добри цени от цените, които ще бъдат през януари, февруари, март и април. И ние този газ можем да го платим и получим идващите месеци и той би бил два пъти по-евтин от настоящите пазарни цени. И тук е другата операция, съпоставя се цената по контракта с „ Газпром “, въпреки че никой не би трябвало да я знае каква е, само че се съпоставя тази цена с цената на микса, в който взе участие азерския газ. Азерският газ е 5-6 пъти по-евтин от настоящите пазарни цени, само че настоящите пазарни цени порастват. Той в този момент е 1/9, а би трябвало от 1-ви октомври, като проработи интерконектора, да стане 1/3, което е по-добре. Но от другите 2/3, по годишен план, идват от „ Газпром износ “, които в този момент не идват, и от тях 30% е на цената на азерския газ. Става дума за 3 тераватчаса месечно, една част азерски газ е на ниска цена, а другите две елементи са скъпи по настоящи пазарни цени. А от тези два теравата 30% могат да бъдат на цената на азерския, в случай че употребяваме съветския газ непосредствено, а не посредством медиатори, както вършим в този момент. Тези 30% от 2 теравата са 600 000 мегават, а разликата в цената отива над 100! На хъб „ Балкан “, през днешния ден гледах, са 403 лв., на TTF 500 за мегаватчас. Тоест, в случай че имаме съветски газ за 250 и го съпоставяме с 500, дано да е с 400 – това са 150 лв. разлика на мегаватчас. Умножете ги в този момент по 600 000, с цел да видите какво число ще се получи! Ние губим сред 100 и 200 милиона всеки месец от това, че не изпълняваме контракта с „ Газпром износ “. И тази сума ще пораства! И никой няма да ни продаде с 40%-50% по-евтино газ, в сравнение с е на пазара, за какво да го прави? Видяхте, че не стана, нито с тези танкери през май месец, нито в този момент!

Срещата на работодателите с министър Алексиев в понеделник, 22-и август.

„ Но къде сте тук индустриалците, с изключение на да разсъждавате? В понеделник имате ли среща с вицето, което дава отговор за енергетиката сега, господин Алексиев? “, попита Беновска. Васил Велев отговори, че такава среща ще има в понеделик в 11 часа. Това е първа среща, с ясното схващане, че на нея няма да се вземат всички значими решения. Бизнесът обаче е настоял да се организира, с цел да се формулира вярно задание, по което да се създадат различни сюжети и да се избере най-хубавия!

Водещата пусна запис от брифинга на Христо Алексиев от 19-и август 2022 година:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Г-н вицепремиер Алексиев, стиснахте си ръка със Сърбия, явно ще продължите да я разтърсвате и след 44-ия ден, който ни чака след днешния ден, това е денят, в който евентуално ще имаме 48 Народно заседание! Само 44 дни! Така че желая да Ви приземя. Какво се случва с енергетиката в България? Вие ръководите щаба. До тази вечер би трябвало да сме наясно ще имаме ли танкери, газ, разтечняване, терминал. Обхванете този въпрос!

Вторият ми въпрос – имахте знакова среща при започване на мандата с превозвачите. Оттам нататък като че ли всичко затихна!

Христо Алексиев: Не е по този начин!

Илиана Беновска: Какво направихте и какво ще облекчи промишлеността и транспортите?

И третият ми въпрос е до каква степен, говорейки за сръбските проблеми и връзка с България, ще съумеете да решите казуса с Дунав мост Видин, Дунав мост Русе и „ Капитан Андреево “? Това са невралгичните точки!

Христо Алексиев: По отношение на тематиката енергетика, аз там споделих доста ясно – ние би трябвало да работим доста систематично! Затова имаме ясни цели, явен проект. Мисля, че показахме, че първите неща, които трябваше да се случат, отново дублирам какви бяха нашите цели – преди всичко интерконектора с Гърция, с цел да може оттова да получаваме количествата на ниска цена азерски газ. Вие видяхте съответни дейности всеки ден в тази посока.

На второ място, като приоритет, беше финансовото стабилизиране на „ Булгаргаз “. Защото аз споделих доста ясно, каквито и доставки да желаеме и да имаме – те би трябвало да бъдат заплатени, те би трябвало да бъдат обезпечени, те би трябвало да бъдат авансирани! Като цяло пазарът на енергоресурси се промени тотално в последните няколко дни. Което значи по-високи цени, претенции за предплатени заплащания. И ние трябваше да осигурим нужния паричен поток на „ Булгаргаз “, като публичен оператор и снабдител, с цел да можем да подсигуряваме тези количества. След това, и сега работим по това, ние би трябвало да намерим нужните количества, само че не просто да ги намерим, а да намерим тези количества на най-хубава цена за бита и за бизнеса. Работим по този въпрос. Следващата седмица ще имаме резултати.

Илиана Беновска: До тази вечер какъв резултат ще имаме?

Христо Алексиев: Не е единствено това въпросът. Въпросите са доста. Затова би трябвало всички въпроси да се адресират и да се работи систематично. Това е един обособен въпрос от целия формат на въпроси. Искам да ме разберете вярно. Нашата цел е да осигурим нужните количества газ на най-хубавата и оптимална цена. Защото тя се заплаща от всички нас, от бизнеса и от хората. И приканвам за по-малко идеология по тези тематики! Защото идеологията не храни хората, нито топли хората, нито оказва помощ на промишлеността да работи!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Водещата попита какви въпроси ще бъдат сложени на Алексиев в понеделник. Велев отговори, че първите стъпки са верни. Той продължи, че в случай че интерконекторът не проработи, ние ще имаме 2/9 газ на пазарни цени, вместо 5-6 пъти по-ниски. Това е доста огромно понижение и по тази причина е доста значимо интерконекторът да проработи. „ Всъщност ползата той да проработи е единствено български. Азерите не желаят да проработи, за какво да им плащаме 5-6 пъти по-малко. Гърците също, тъй като, когато няма задоволително газ, те ни продават съветски газ с надценка. Тоест никой обективно не е заинтригуван той да проработи, с изключение на ние. Затова ние ще попитаме какво стана с неустойките за веселба, тъй като пусковият период беше предходната година. Финансирането на „ Булгаргаз “ е другият значим въпрос, тъй като всички сега желаят предплащане за доставки, а като има ликвидни усложнения „ Булгаргаз “ – той не може да го направи. Тоест, и да има добра договорка, тя не може да се осъществя, в случай че няма пари за нея. Всичко това е вярно, само че единствено то не стига! Трябва да намерим на положителни цени недостигащия газ. Този недостигаш газ е 2/3 от потреблението. 1/3 е азерския по дълготраен контракт. За другите 2/3 имаме дълготраен контракт, само че не го изпълняваме. И за него търсим други възможности, които няма по какъв начин да бъдат по-добри от самия дълготраен контракт сега и в обозримо бъдеще! “, безапелационен бе Велев.

„ Г-н Велев, подписвам молитвено ръце, не се майтапя, апелирам Ви да ни кажете, Вие сте виновен човек – чака ли ни „ апокалипсис в този момент “ тази зима? Сами ли си направихме кино лентата на Франсис Форд Копола? “, попита Беновска. Велев отговори: „ Филмът си го направихме сами от самоувереност и липса на управнически опит! Бих споделил и от безнаказаност към българския бизнес и българските жители! Това е непростима неточност! “.

Беновска попита: „ Кой ще ги накаже за тази неточност – съд, прокуратура? “, попита Беновска. Велев отговори, че всичко това, което твърди, не е от привързаност към съветския газ, просто сега няма по-добро решение. Водещата още веднъж попита: „ Аз пък запитвам не от привързаност към правораздаването – кой ще ги накаже? “. Събеседникът ѝ отговори, че евентуално ще го създадат гласоподавателите.

„ И какво, идващите избори отново ще похарчим сума ти милиони! Трябва да има заглавие, по Достоевски – „ Престъпление и наказване “! Има ли закононарушение? “, попита Беновска. Васил Велев отговори, че има другия закононарушения, а в ефир се приказват невероятни неистини. Най-голямата неистина е, че съветският газ идва по настояща пазарна цена. Истината е, че 70% от съветския газ е по настояща пазарна цена. Но другите 30% са по цената на азерския газ. Той продължи: „ И няма по какъв начин, когато заменяш нещо, на което 30% е 7 пъти по-евтино, заменяйки го с настояща пазарна цена, да получиш по-евтино или дори близо до това, което заменяш! И другата неистина е, че ние не употребяваме съветски газ. Ние употребяваме съветски газ, единствено че оскъпен. Следващата неистина – по-добре по този начин да вършим, тъй като по този начин медиаторите поемат риска! Още една неистина – това не би трябвало да го вършим, тъй като има курсови разлики и с 11% ще се оскъпи. Пълна нелепост, безспорна неистина, въобще не е правилно! “.

„ Работодателите ще поискате ли от министър Алексиев ясни отговори на ясни въпроси – господин Алексиев, на какви цени, от къде, по какъв начин и какво, в какъв период и за зимния интервал какво ще купуваме? “, попита Беновска. Васил Велев отговори, че през предходната седмица е имало два търга за изчезналите количества, като всеки един от тях дублира 7-те танкера, тъй като те не стигат. Има 15 предложения. Работодателите желаят да знаят на какви равнища са те и да ги сравнят с това, което имаме по дълготрайния контракт с „ Газпром “!. Водещата се обърна към госта си с молба да попитат и кой офертира и дали измежду тях е МЕТ, както и Gemcorp и IP3. Велев отговори: „ Добре, от името на госпожа Беновска ще попитам! “.

Велев изясни: „ Има 15 предложения. Твърди се, че те са от минус 5% до минус 30 “ по отношение на TTF. Днес TTF е 257. Минус 30% са 227. Това е 450 лв.. Ама ние имаме на 250! Защо тогава да доставяме на 450? Това ще го попитаме. Не единствено ще попитаме, а ще настоим да се внася допустимо най-евтиния газ! И в случай че някой ни уточни по-евтин от този, който имаме по дълготрайния контракт, ние с всичка мощ ще го подкрепим! “.

„ Нека да Ви предупредя, министър Алексиев, който в действителност е един честен човек, най-малко към този момент по този начин наподобява, ми сподели, че в понеделник има среща с вас, работодателите, със синдикатите и вероятно след това може да има прессъобщение. Аз настоях да има конференция. Вие ще настоите ли да има обществено говорене, а не да се крият зад някакви думи, написани на някакви листа! “, продължи Беновска. Васил Велев отговори, че в случай че едната страна не желае, то другата страна може да направи независима конференция. След срещата всички работодателски организации ще преценяват дали да създадат конференция, може и да разгласят подготвеност за митинг. „ Може да ви е комфортно да мълчите! “, означи Беновска. Велев отвърна: „ Защо да мълчим? Ако има положително решение – с наслада ще го оповестим! Ако няма положително решение – ще го търсим по всевъзможен начин, които са законни! Трябва да реализираме конкурентна цена! В Съединени американски щати природния газ сега е от порядъка на 35 $. У нас сега е над 150 $. Ние с американските компании продаваме на едни и същи пазари! И ние сме доста по-зле, в сравнение с е междинното в Европа! “.

Беновска попита: „ Вие, работодателите, ще покажете ли, че сте патриоти? “. Велев ѝ отговори: „ За страдание тази дума малко девалвира! Но да речем, че сме родолюбци, че милеем за българската стопанска система, за българските предприятия, за българските хора, които работят в тях! За хората на труда, които основават Брутният вътрешен продукт! Не стипендиантите на непознати фондации, не бранителите на непознати ползи, не шепата „ потребни идиоти “, които желаят да не се къпят, с цел да му е неприятно на Путин! Ние работим за нашите предприятия, които са наши членове, а техните ползи са ползите на работещите хора! “. Водещата добави: „ И за нас, които сме останали тук, и за нашите деца! “. Събеседникът ѝ отговори: „ Проблемът е освен за работещите хора и за предприятията, казусът е и за бита! Защото цената на парното, в случай че би трябвало да се заплаща по пазарни цени, би трябвало да се утрои за тази зима! “. Така приключи диалогът сред Васил Велев и Илиана Беновска в „ Беновска пита “ във и в пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 20-и август 2022 година
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР