Васил Велев: Няма газ за бизнеса, 250 хил. души ще ...

Васил Велев: Няма газ за бизнеса, 250 хил. души ще

Васил Велев: Няма газ за бизнеса, 250 хил. души ще загубят работата си

Васил Велев: Няма газ за бизнеса, 250 хиляди души ще изгубят работата си Възобновяването на доставките от " Газпром " няма да позволи казуса ни със синьото гориво, счита Ивайло МирчевПрепоръчай (0)  Инвестор.БГ Споделяне
Обещаха ни четири пъти по-евтин газ, а той нарастна два пъти, само че по-лошото е, че няма газ за бизнеса, сподели пред bTV Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Работодателските организации са попитали с отворено писмо от 27 юли какво следва, само че не са получили съответен отговор.

„ Получихме неразбираеми пояснения за някакви седем танкера, които след това се оказаха три до края на годината, само че за сметка на това този газ не може да стигне до България, тъй като нито има слотове за разтоварване, нито има трасе, по което да дойде газ. Даже и този газ да стигне до България, той не взема решение казуса, тъй като обезпечава по-малко от половината от дефицита, който е за 73% от потреблението. Това значи, че за последното тримесечие имаме газ единствено за „ Топлофикация София “ “, сподели Велев.

По думите му неналичието на синьо гориво за бизнеса ще докара до редуциране на 250 хиляди служащи.

„ Ние сме най-големите простаци в Европа. Ние сме по-големи украинци от украинците, които използват и транзитират съветски газ. Ние сме по-големи европейци от французите, германците, австрийците и италианците, които употребяват по дълготрайните си контракти съветски газ. Ние с отхвърляме от по-евтиния с 1/3 най-малко съветски газ и търсим полутечен, който не можем да докараме до газопреносната мрежа на страната. За нашето самообладание към безчинствата на ръководещите ние ще си платим с апетит и мраз през тази зима “, разяснява ръководителят на АИКБ.

Бизнесът упорства за неотложно и незабавно възобновяване на доставките от „ Газпром Експорт “ по съществуващия контракт. Ако не го създадем, ще платим и над 1 милиарда евро неустойки по клаузата „ вземи или заплати “, уточни Велев.
„ Този газ е по-евтин от различния, който можем да намерим отвън азерския, а газохранилището ни е най-празно в Европа, макар че е с минимални размери по отношение на потреблението “, сподели още той.

Цените на газа на спот пазара ще доведат до утрояване на сметките за парно, предизвести ръководителят на АИКБ.

„ Сега те са увеличени с 40%, само че при разчетна цена от 115 лева. за мегаватчас, а тя може да доближи над 300 лева. Без нови дотации и при новата цена на естествения газ или ще банкрутират всички по веригата и няма да има парно, или ще имаме полу-парно на тройна цена “, посочи той.

„ Възобновяването на доставките от „ Газпром “ няма да ни реши казуса и синьото гориво няма да е по-евтино “, разяснява също пред bTV Ивайло Мирчев от „ Демократична България “.

От 26 април, когато „ Газпром “ едностранно спря доставките на газ за България, не е спирало газоподаването за бизнеса нито една секунда, в нито един миг. Не единствено това – Чирен не е цялостен, колкото хранилищата в Германия да вземем за пример, само че е по-пълен, в сравнение с в същия миг в предходни години “, акцентира Мирчев.

Според него „ Газпром “ не е решение, тъй като сега Русия стопира доставките на страни с дълготрайни контракти, които заплащат в рубли. Той посочи, че доставките на синьо гориво в идващите месеци към този момент ще зависят от служебното държавно управление.

„ Това беше повода ние да желаеме да има държавно управление, с цел да може то да води договаряния с редица страни, тъй като би трябвало да си кажем почтено – сега, с цел да има България газ за зимата, би трябвало да се приказва с Ердоган например… Дългосрочните контракти не се вършат за месец, месец и половина на никое място по света “, разяснява Мирчев.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg