Васил Велев, Асоциация на индустриалния капиталБизнесът и хората в страната

...
Васил Велев, Асоциация на индустриалния капиталБизнесът и хората в страната
Коментари Харесай

Бизнесът: Защо цената на газа у нас е с 38% по-висока от борсовата в Европа?

Васил Велев, Асоциация на индустриалния капитал

Бизнесът и хората в страната не престават да заплащат доста високи цени за газа, в случай че цената на синьото гориво на тържищата към този момент се върна на равнищата от интервала преди войната в Украйна. Настояваме за предприемане на незабавни ограничения за понижаване на разликата сред сегашната борсова цена и цената за българските икономически консуматори, гласи публична позиция на Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Предложената за одобряване цена за природния газ за м. април 2023 година е 103,08 лева./MWh, надлежно предстоящата цена за промишлеността е 114,72 лева./MWh или 58,66 EUR/MWh., според контракта за доставка на природен газ по свободни цени за 2023 г сред " Булгаргаз " ЕАД и клиенти.

Бизнесът в лицето на Асоциацията на работодателите в България пита обаче по какъв начин и от къде се е формирала тази цена, в случай, че към 22 март 2023 година фючърсните котировки на TTF за април на борсата ICE възлизат на 42,32 EUR/MWh (82,77 лева./MWh).

Т.е. прогнозната разлика, която ще надплати българският бизнес за април месец възлиза на 16,34 EUR/MWh (31,96 лева./MWh) или 38,6%.

Гневното писмо от името на АОБР, в която членуват четирите най-големи работодателски организации - АИКБ, БТПП, БСК и КРИБ, е изпратено до вицепремиера по икономическите политика Христо Алексиев, енергийния министър Росен Христов, ръководителя на КЕВР Иван Иванов и изпълнителния шеф на " Булгаргаз " Деница Златева.

Припомняме, че при започване на месец март цената на природния газ на пазарите в Европа доближи най-ниското си равнище от лятото на 2021 година насам, като за финален път природният газ е бил толкоз на ниска цена през август 2021 година

Работодателите пишат и че обстановката е сходна и за настоящия март месец, както и за февруари:

Март: цената за индустрията е 118,38 лева./MWh (60,53 EUR/MWh). Средната цена на ТТF spot на борсата ЕЕХ от 1 до 21 март е 45,31 EUR/MWh (88,62 лева./MWh) - разлика от 33,6% и не в интерес на българския пазар.

Февруари: цената за бизнеса е 135,99 лева./MWh (69,53 EUR/MWh), а междинната цена на ТТF spot - 53,64 EUR/MWh (104,91 лева./MWh). Разликата е 29,6%.

" Отчитайки дълготрайния контракт на публичния снабдител " Булгаргаз " ЕАД за доставка на един милиард кубически метра природен газ от Азербайджан, който е привързан 100% с петролна съставния елемент и ниските котировки на петролните деривати, българският бизнес няма пояснение за образуваните от " Булгаргаз " ЕАД и одобрявани от КЕВР цени на газа от началото на годината ", декларират от АОБР.

По техни оценки, тези разлики ще доведат до спомагателен разход за промишлеността от към 42 млн. лева месечно или почти 125 млн. лева за интервала февруаро и април, а възходящите разлики в цените на природния газ и то в миг, в който пазарната обстановка в Европа се усъвършенства, ще влошат конкурентоспособността на българската промишленост и забавят икономическия напредък.

Ясно проличава, че с изключение на, че започнахме да плащаме по-скъп газ от Западна Европа, а и ножицата се отваря с всеки минал месец, декларира още бизнесът.

АОБР прибавят и още два обстоятелството към въпросите си - за скъпия газ в " Чирен " и дали са подхванати някакви ограничения, както и за действителна аргументация за размера на наградата, начислявана от " Булгаргаз " ЕАД от съвсем 12 лв/Мвтч, която също способства за оскъпяването на доставките.

Четирите работодателски организации упорстват за предприемане на незабавни ограничения за понижаване на разликата сред спотовата цена и цената за българските икономически консуматори.


Източници: news.bg, " Труд "

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР