Васил Терзиев (ПП-ДБ, Спаси София и др.) води на първи

...
Васил Терзиев (ПП-ДБ, Спаси София и др.) води на първи
Коментари Харесай

Център за анализи и маркетинг: Терзиев води на първи тур с 9 %, печели при балотаж и с Хекимян, и с Григорова

Васил Терзиев (ПП-ДБ, " Спаси София " и др.) води на първи тур, а на балотаж печели и в двата разновидността - при конкурент Антон Хекимян, претендентът на ГЕРБ, както и на Ваня Григорова, Българска социалистическа партия.

Това предвижда Юлий Павлов от Центъра за разбори и маркетинг в сряда въз основа на данните от последното си изследване на електоралните нагласи за изборите в София.

Васил Терзиев получава 32,6% от гласовете, Антон Хекимян – 23,4%, Ваня Григорова – 19,5%, Деян Николов – 9,7%, Ивайло Вълчев – 6%, Вили Лилков – 4,5%.
 
Възложител и финансиране, както и реализация на проучването – Център за разбори и маркетинг. То е извършено в интервала 19-23 октомври 2023 година Обемът на извадката е 804 пълнолетни жители на София, 1% от всички интервюирани подхожда на 10 000 души. Методът на образуване на извадката е двустепенна гнездова извадка с възможност пропорционална на размера на гнездата. Методът на регистрация на информацията е директно стандартизирано изявление. Максимално позволен размер на стохастичната неточност при 50%-ни дялове, 95% гаранционна възможност е ±3,5%.
Според разбора на Павлов на локалните избори в столицата ще гласоподават към 350-380 души най-вероятно, а на балотажа към 300 хиляди Той се обоснова с два фактора - по традиция изборната интензивност в огромните градове е по-ниска спрямо обитаемоте места, където има повече непосредственост и познаване на претендентите, а и постоянно общината е директен шеф на огромна част от жителите. Такъв директен контакт в огромните градове и изключително в столицата липсва. Според него фактор ще се окаже и петдневната ученическа почивка, която обгръща дните от събота до сряда в това число и доста хора ще предпочетат да пътуват.

На въпрос „ Смятате ли да гласувате на локалните избори на 29-ти октомври “ 43,5% от интервюирани поданици на София в изследване на Центъра за разбори и маркетинг са показали „ Ще гласоподавам и съм решил за кого “, 14,7% - „ Ще гласоподавам, само че не съм решил за кого “, 18,6% - „ Още не съм решил дали да гласоподавам “, а 23,2% - „ По-скоро няма да гласоподавам " и без отговор.
ПП-ДБ без цялостно болшинство в общинския съвет- 23-24-ма съветници
Според проучването в изборните резултати води „ Продължаваме промяната “- “Демократична България “ („ Спаси София “) с 33,5%, ГЕРБ-СДС 24,2%, Българска социалистическа партия – 12,4%, „ Възраждане “ – 10,8%, Има Такъв Народ – 5,9%.

ПП-ДБ и " Спаси София " ще са с най-голям резултат и най-голямо посланичество в Столичния общински съвет, само че надалеч от безспорното болшинство. Павлов предвижда, че групата ще стигне най-вече до 23-24-ма съветници и ще има потребност да търси съдружници.

" Възраждане " получава по-малко, в сравнение с парламентарните избори, Българска социалистическа партия взема повече проценти, сочат данните към този миг.

" Ефектът се получава от сполучливата акция на Ваня Григорова, тя изтегля листата. И има известно преливане на избиратели на " Възраждане " към Българска социалистическа партия. Не е изключено въпреки всичко двете партии да си разменят местата ", разяснява Павлов.

Има Такъв Народ малко подвига резултата от април, само че това може да се дължи и на претендента за кмет Ивайло Вълчев.

Местната коалиция КОД не е разпознаваема от гласоподавателите на Вили Лилков, че е обвързвана с него, и събира по-малко проценти от него.
Забележителен скок при Ваня Григорова
При Васил Терзиев и Антон Хекимян се резервира разликата от към 9 пункта в интерес на претендента на ПП-ДБ. И при двамата има противоположния на нормалния резултат - листите им събират повече проценти, в сравнение с мажоритарните претенденти за кмет.

С 19,5 на 100 Ваня Григорова е с резултат доста непосредствен до този на Хекимян. В края на юли за нея подготвеност да гласоподават са изразявали единствено 9 на 100 от интервюираните, подсети Юлий Павлов.

" Забележителна възходяща наклонност, дали ще остане такава следва да забележим. В нейните проценти има хора решили да гласоподават, само че негласували в последните избори. Може да има и вълна в последните дни, когато към този момент социолозите не вършим проучвания ", сподели още той.

Той добави, че сред Ваня Григорова и Деян Николов има преливане на гласове, главно в посока кандидатката на соцпартията.

" В последната седмица е изключено да бъде стопена преднината на Терзиев. Между Хекимян и Ваня Григорова обаче остава опцията на поврат. Засега Хекимян е любимец, само че може да има вълна в последните дни ", уточни анализаторът.
Терзиев печели всеки балотаж
При балотаж Терзиев-Хекимян претендентът на ПП-ДБ печели с към 58-59 на 100.

При втори тур Терзиев- Григорова разликата ще е по-голяма в съответствие 63 на 37 на 100.

Ако Григорова стигне до втори тур, за нея могат да дойдат гласове от гласоподавателите на " Възраждане ", както е и допустимо за Терзиев да гласоподават предпочели ГЕРБ, само че няма да има огромна преливане на гласове от отпаднали претенденти.

" Към този миг с огромна възможност Терзиев ще бъде определен за кмет, въпреки, несъмнено, нищо да не е несъмнено.

Но ще е надалеч ПП-ДБ от безспорното болшинство в СОС и следва мъчно ръководство. Такава ще бъде ситауцията и в съвсем всички регионални центрове ", заключи Павлов.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР