Васил Терзиев поиска 1 лв. заплата като кмет на Столична

...
Васил Терзиев поиска 1 лв. заплата като кмет на Столична
Коментари Харесай

Общинар от ГЕРБ: Терзиев ме оставя с 63 стотинки заплата

Васил Терзиев изиска 1 лева заплата като кмет на Столична община. Силна поръчка, нали? И в този момент единствено си го представете - една цяла институция, в която всички определени политици взимат месечни заплати от надлежно 1 лева (кмет), 0,90 лева (председател на общински съвет) и 0,63 лева (общински съветници). Това написа общинският консултант от ГЕРБ Димитър Вучев в своя фейсбук профил.

Той показа, че по време на предизборната акция поръчката на Терзиев можела да се приеме както за дребна щипка популизъм, по този начин и за непознаване на законовата уредба.

" Но, хайде, да не сме повече католици от Папата - в предизборна конюнктура съвсем всички приказват дивотии.

В първия си работен ден новият кмет направи същата поръчка - да взима месечно заплащане от 1 лева: " Аз няма по никакъв метод да се възползвам от обществена активност (?!). Няма да извършвам кражба хората " (точен цитат).

Бърз скок до Закона за локалното самоуправление и локалната администрация. Според него размерът на възнаграждението на ръководителя на общинския съвет не може да надвишава 90% от това на кмета на общината (чл. 26). Общинските съветници пък не може да взимат повече от 70% от брутната работна заплата на ръководителя за съответния месец (чл. 34) ", добави Вучев.

" Няколко въпроси изникват. Ако кметът на града е милионер, който няма потребност " да се възползва от обществена активност ", такава ли е обстановката с хората от екипа му? Мислите ли, че при заплата от 0,63 лева нито един общински консултант не би се изкушил да потърси, по този начин да го назовем, в допълнение материално стимулиране? Ще пазим ли всички ние, 61 съветници, ползите на жителите на Столична община, както се заклехме заедно при първата сесия? "

" Кампанията завърши, градът не е компания и има потребност от малко по-сериозно отношение ", заключи общинарят.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР