Васил Терзиев е победителят на балотажа за кмет на София,

...
Васил Терзиев е победителят на балотажа за кмет на София,
Коментари Харесай

Как гласуваха този път избирателите, подкрепили Хекимян на първи тур

Васил Терзиев е спечелилият на балотажа за кмет на София, сочат данните от екзитпол на " Алфа рисърч ", " Тренд " и " Галъп интернешънъл ".

Как гласовете за третия претендент на първия тур - Антон Хекимян (ГЕРБ-СДС) са се разпределили на балотажа, ревизира " Алфа рисърч ", осведоми.

Според данните на организацията 38% от гласувалите за Хекимян на първия тур са подкрепили Васил Терзиев, а 46% - Ваня Григорова. 16% от гласувалите за претендента на ГЕРБ-СДС на първия тур са отбелязали " Не поддържам никого ".

Според данните на " Алфа рисърч " по поръчка на bTV Васил Терзиевпечели борбата за кметския стол против Ваня Григорова при 34,1% изборна интензивност. Терзиеве получил49,7%подкрепа, аВаня Григорова-43,8%. 6,5% са отбелязали " Не поддържам никого ".

Възможно е данните да се трансформират при паралелното броене.

Данните демонстрират, че в София по-малко гласоподаватели са дали своя избор спрямо първия тур. Предпочитан в столицата е машинният избор - 68% са дали своят вот по този метод, а 32% схартиена бюлетина.

Новият кмет наСофияе Васил Терзиев от „ ПП-ДБ (Спаси София) ”, удостоверява и екзитполът на " Тренд " по поръчка на NOVA. Според данните той печели балотажа с гласовете на51,9%от отишлите до урните в неделния ден. Опонентът му Ваня Григорова от локална коалиция „ Българска социалистическа партия за България ” беше подкрепена от43,4на 100 от гласувалите. " Не поддържам никого " са отбелязали 4,7на 100 от гласоподавателите.

И съгласно данните на„ Галъп ”името на новия градоначалник наСофияе Васил Терзиев от „ ПП-ДБ (Спаси София) ”, осведоми NOVA. Той е определен с гласовете на50,8%от отишлите до урните на балотажа. За Ваня Григорова от Местна коалиция „ Българска социалистическа партия за България ” вота си са дали45,2%от гласувалите в неделния ден. " Не поддържам никого " -4%.

Двамата претенденти, които влязоха в борба за кметското място в София- Васил Терзиев и Ваня Григорова - упражниха правото си на глас още в ранните часове на деня. Терзиев разяснява, че вярата му е хората да схванат, че силата е в тях. Григорова прикани гласоподавателите да отидат до урните и посочи, че е гласувала за град без корпоративни зависимости.

Много от операциите отхвърлят хората да гласоподават, съобщи Васил Терзиев. По думите му всеки, който е имал доверие в машинното гласоподаване, не го е изгубил, а самият той също е дал своя вот посредством машина.

От хората зависи ръководството през идващите 4 години, разяснява Ваня Григорова. Тя посочи, че е гласувала за град, свободен от корпоративни зависимости, в който всеки има свободата да бъде подобен, какъвто е, без да се тормози.

И двамата претенденти за кметския пост приканиха жителите на столицата да излязат и да гласоподават, без значение дали с машина, или на хартия.

Припомняме, че на първия тур на локалните избори за Терзиев гласоподаваха 119121 души, с което той събра 31.80% от поддръжката на гласоподавателите. Зад номинацията на Григорова застанаха 80875 гласоподаватели, или 21.59%от отишлите до урните.

Почти 14 000 души по-малко бяхарешили да се доверят на Антон Хекимян, който получи 17,84 %.

На втория тур на локалните избори гласувахме по два метода – с хартия и посредством машина. Избирателните секции в страната бяхаоколо 7250, като в 5900 от тях имаше и машини. Изборният ден стартира в 7 часа и приключи в 20 часа.

На балотажа гласувахме за кметовете на общини, кметства и региони, които не са събрали повече от половината от гласовете при първия тур на локалните избори. Този път при гласуването гласоподавателите можеха да избират по какъв начин да пуснат своя избор – посредством хартиена или посредством машинна бюлетина.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР