Васил Левски хвърли расото в ДГ „Наталия” в Деня на

...
Васил Левски хвърли расото в ДГ „Наталия” в Деня на
Коментари Харесай

Васил Левски хвърли расото в ДГ „Наталия”

Васил Левски хвърли расото в ДГ „ Наталия” в Деня на националните будители и се обрече на битката на независимост. Зад кулисите 6-годишният Стефан Христов, който влезе в ролята на Апостола, обаче даде дума вкъщи да не е въстаник и да слуша мама. А като порасне, ще стане лекар и ще направи гражданска война, само че в здравната система.

За единайсета поредна година подготваците от детската градина „ Наталия” трогнаха по-малките на празненство на 1 ноември. За първи път в него бяха вплетени и класическа драматизация, и иновация. Щом лампите угаснаха, най-малките възкликнаха: „ Кино!” И до момента в който по-големите рецитират за буквите-златни семена, мултимедия проектираше зад тях облиците на Раковски, Ботев, Левски, Вазов, Смирненски, Дебелянов, Софроний Врачански и Васил Априлов. Щом проекторът сподели кораба „ Радецки”, подготваците подеха „ Тих бял Дунав”. После цялата зала поде: „ Да се знае, да се помни, че България е жива”, а на стената отново се завъртяха фрагменти с хвърковатата чета на Бенковски и боевете на връх Шипка.

Атмосферата за ария за родината пък бе основана с видео, което демонстрира прелестите на България, снимани от птичи взор. Така малчуганите „ прелетяха” над Шипка, Велико Търново, Копривщица, зърнаха релефите на Гложенския манастир и Перперикон, синьото на язовир Кърджали и река Велека, колорита на Несебър, Мелник и Троян. След разходката от Белоградчишките скали чак до нос Калиакра, пристигна време децата да покажат онлайн какво е било, когато свободата се е криела зад стените на къщите. С расо като Дякона Левски, дребният Стефан застана сериозен пред три реликви – същински молитвеник и кръстосани върху него древен револвер и кама със седефена ръкохватка. „ Расото хвърлих пред тоя олтар, моята ария бунтовна е вече…”, даде клетва невръстният Апостол на свободата и развърза черната тога. Под нея се появи червен мундир. Едва бе поставил четнически калпак на глава и „ сподвижник” му рече: „ Бай Василе, като се освободи България, ти каква работа ще вземеш? Зер, пада ти се най-високата…”

„ Никаква! Ще ида и при други поробени нации да върша това, което и тук”, екна отговорът в залата. А кого ще си изберем за цар, полюбопитства различен подготвак. „ Ако се борим да има един стопанин, то сме глупци. В българско не ще има цар, а национално ръководство и всекиму – своето”, припомниха децата фантазията на Апостола. След като се обясни също, че на знамето ще написа „ Свята и чиста република”, последваха песните „ Вятър ечи” и „ Аз съм българче”. Накрая подготваците извършиха танц по „ Хабава си, моя горо”, на чийто край воалите оформиха националния трибагреник.

„ Направихте този ден паметен. Когато най-малките го вършат, е вълнуващо, тъй като проличава, че е от сърце”, похвали невръстните артисти шефката на общинския отдел „ Образование” Донка Щилянова. Старши специалистът в регион „ Източен” Стефка Симеонова пък връчи на директорката Екатерина Загорска портрети на Левски, Ботев, Паисий и Кирил и Методий. Те са подарък от районното кметство за шестте градини от плана „ Растем заедно”. Тържеството завчас се трансформира в урок и хлапетата се надпреварваха да разпознаят мъжете от портретите. Леко подозрение породи единствено какво е написал Пасиий - дали пък не беше „ Аз съм българче”. Стефка Симеонова ги поправи и успокои: „ Ще го научите. Днес по-скоро желая да ви прикани да почитате родителите и учителите, те носят светлината и знанието”.

Отец Ангел:

Мразят будителите, тъй като по-лесна е летаргията

„ Ролята на будителите е сложна и постоянно хората ги мразят”, отрезви децата след толкоз патриотични строфи отец Ангел от храма „ Св. Илия”. По традиция той пристигна на тържеството в ДГ „ Наталия” и отслужи водосвет за здраве на хлапетата и педагогическия екип. Свещеникът незабавно даде обяснения, че будните хора се сблъскват с загради, тъй като другите обичат съня и летаргията. „ Бъдете здрави и когато пораснете, бъдете нашите будители. Няма да ви се сърдим, когато заспим, вие да ни побутвате и да ни събуждате за нов живот”, сподели още на децата отец Ангел. А щом благослови всички в залата и ги поръси за здраве със светена вода, пристигна ред да се разчупят погачите с набодените върху тях свещи и във физкултурния салон по детски екна: „ Пит-ка!”
 Васил Левски хвърли расото в ДГ „ Наталия ”  Васил Левски хвърли расото в ДГ „ Наталия ”  Васил Левски хвърли расото в ДГ „ Наталия ”  Васил Левски хвърли расото в ДГ „ Наталия ”
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР