Васил Кендов, Lentata.comДа се говори за икономика и растеж, а

...
Васил Кендов, Lentata.comДа се говори за икономика и растеж, а
Коментари Харесай

Да свалим розовите очила за новата година – какъв растеж, какво потребление, като се топим?

Васил Кендов, Lentata.com

Да се приказва за стопанска система и напредък, а да не се разяснява раждаемост и повишаване на популацията?

``
реклама

Ако има благополучие (разбирайте нарастване на Брутния вътрешен артикул – БВП), то и популацията ще се множи.

Сега малко за химерите и заблудите. В България има срив в ражданията от 81 хиляди през 2009 година до 63 хиляди през 2017 година (Министерство на опазването на здравето дава данни, че през 2018 година са родени 11 хиляди деца по-малко спрямо предходната година – бел. ред.).

Отделно не знаем какъв брой хора са напуснали страната, само че се топим с към 30 хиляди на година. (Ако сте били в Петрич, с толкоз се топим на година – с един Петрич).

Обяснение за неикономисти:

Брутният вътрешен продукт = потребителските разноски + вложенията + държавните разноски + разликата сред износа и вноса.

Имайте поради, че потребителските разноски в България образуват към 70% от Брутният вътрешен продукт.

Оттук всеки може самичък да реши дали ни лъжат или не. Очаква се растеж на Брутният вътрешен продукт с 3% през 2019.

Това значи че горните съставни елементи ще се усилят с към 3%, Обаче…

1. Инвестициите се срутват (терминът е тъкмо СРИВАТ, а данните са на БНБ)

2. Правителствените разноски – в случай че може някой да ги хване, ще го черпя. Около 30% от тях се преразпределят без закон. Тоест отвън Закона за бюджета, по неотложност, с цел да могат да бъдат отклонени.

3. За износа и вноса не съм се ровил в детайли. Знам, че изнасяме да вземем за пример електроника за коли и програмистки труд, а внасяме коли и софтуерни продукти…

4. Остава да използваме повечко, но нали се топим?! С какъв брой да пораства това ползване тогава? Дали парите сме ги проработили или са на кредит… не знам. За това точна статистика няма. Знам, че банките кредитират, а хората идват и питат дали могат да си създадат Гражданската отговорност след Нова Година.

Но да се върнем на раждаемостта. Ако за 10 години е паднала толкоз, по какъв начин си мислите че потреблението ще пораства? Кой тъкмо ще използва?

Изобщо съществено ми объркват стопанската система някои изказвания.

От една страна хората бягат в чужбина (разбирайте не потребяват) и не раждат, от друга потреблението пораства, от трета вложенията се срутват, а масата икономисти виждат разцвет и псуват комунизма.

Само да напомня, че комунизмът беше преди 30 години. Крайно време е да си отворим очите и да забележим, че проблемите са другаде. Ако не… заеми до дупка и това е.


От фейсбук страницата на създателя

****

Източник: e-vestnik

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР