Васил Иванов Кунчев е роден на 6 юли (18 юли

...
Васил Иванов Кунчев е роден на 6 юли (18 юли
Коментари Харесай

18 юли 1837 г. Ражда се Васил Левски

Васил Иванов Кунчев е роден на 6 юли (18 юли нов стил) 1837 година в Карлово. През 1845 година стартира образованието си в килийното учебно заведение в родния си град, а година по-късно към този момент учи в локалното взаимно учебно заведение. Едва на 14 години остава без татко и грижите за младия Васил поема вуйчо му Василий Караиванов.

В интервала 1852-1854 година той живее в локалния светогорски метох и учи църковно пеене. След като вуйчо му се реалокира в Стара Загора, Левски го последва и приключва II клас на старозагорското класно учебно заведение. Поради отличния триумф на момчето вуйчото дава обещание, че един ден ще го изпрати на обучение в Русия. Това по този начин и не се случва. През 1856-1857 година младежът учи в свещеническото учебно заведение на даскал Атанас Иванов в Стара Загора, а през идната година приема отшелнически ранг дякон с име Игнатий. През 1858 година е ръкоположен за йеродякон и става църковен артист в църквата „ Света Богородица “ в Карлово. Това напомня сп. „ Българска история “.

През 1861 година. като разследване на икономическа рецесия в Османската империя и провежданата стопанска политика, потискаща българите, в революционните среди настава оживление. Стоил Попов от Калофер и Левски поставят едни от първите старания за повдигане народа на битка. По това време българското общество е извънредно импровизирано за протест, пореди което и първият революционен опит на Дякона е несполучлив.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР