ВАСИЛ ГОЛЕМАНСКИ © Надежда Чипева Още по темата Данъци и

...
ВАСИЛ ГОЛЕМАНСКИ © Надежда Чипева Още по темата Данъци и
Коментари Харесай

Гражданите вече могат да проверяват онлайн какви ценни книжа притежават

ВАСИЛ ГОЛЕМАНСКИ

© Надежда Чипева Още по тематиката
Данъци и персонални приходи - какво се трансформира

Отстъпката за онлайн обявление става по-малка, осигуровките се покачват с един пункт
5 яну 2018
Държавни заявки и информации.com

Няколко електронни административни услуги, които работят дейно и сега
21 юли 2017 Централният депозитар започва нова услуга, която разрешава на жителите да ревизират от разстояние какви финансови принадлежности като акции, облигации и дялове имат. Услугата, която се назовава EWALLET, е налична на уеб страницата на депозитаря на адреса https://ewallet.csd-bg.bg/index.xhtml

В EWALLET се дават и спомагателни данни за сдруженията, в които са активите, благосъстоятелност на потребителите. Услугата дава достъп до информация и за притежавани акции, добити вследствие на всеобщата приватизация. Това да вземем за пример ще спести на притежателите на скъпи бумаги време и разноски за инспекция в капиталов медиатор. Разпореждането с тях обаче няма по какъв начин да стане без последния. В регистрите на Централен депозитар са вписани всички безналични акции.

Как се прави инспекцията

Достъпът до регистъра се реализира посредством идентификатор – обединен цивилен номер и ключова дума – личен индентификационен код (ПИК). Последният съставлява 12-цифров код, който се издава неотложно във всеки един клон на Националната организация за приходите при даване на персонална карта и попълване на съответното заявление. Той обезпечава достъп до всички електронни услуги на приходната организация от 2015 година насам, като да вземем за пример подаване на данъчни заявления през интернет и информации за направени осигурителни вноски. Персоналният индентификационен код е допустимо при предпочитание да бъде изменен от потребителя.

Развитие на финансовия пазар

" Новата електронна услуга, която разработихме дружно с Национална агенция за приходите, има за цел да улесни жителите, да направи достъпа им до информация за собствеността върху финансови принадлежности бърз и безвъзмезден. Това е част от систематичните ни старания да подтикваме интереса към вложенията в акции, както е и метод да развиваме сполучливо финансовия пазар в страната ни ", сподели Васил Големански, изпълнителен шеф на Централен депозитар.

" Правим следващата крачка в посока по-бързо и елементарно обслужване на клиентите и на двете администрации. Вярвам, че с предлагането на повече и по-качествени електронни услуги насърчаваме доброволното съблюдаване на законодателството ", разяснява от своя страна Галя Димитрова, изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите.

Проектът е осъществен от експертни екипи на Централен депозитар и Национална агенция за приходите за понижаване на административната тежест върху жителите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР