Васил ГарнизовФейсбукЗа кандидат-кмета Васил ТерзиевСлед първото ТВ интервю (за което

...
Васил ГарнизовФейсбукЗа кандидат-кмета Васил ТерзиевСлед първото ТВ интервю (за което
Коментари Харесай

Васил Гарнизов: Васил Терзиев да заяви, че не иска нищо от материалния свят, който му е осигурила ДС

Васил Гарнизов

Facebook


За кандидат-кмета Васил Терзиев
След първото ТВ изявление (за което към този момент писах), през вчерашния ден по Дарик радио и дългото интернет изявление:


1. Кандидатът наподобява свестен; доста почтен, само че дали е подобаващ? Отговаря ли на филтърните качества за кмет на столицата.


2. Кметът на София е четвъртата по големина политическа позиция в архитектурата на властта. Трамплин към премиерски пост. Не е управител, политик е. Политиката е обвързвана с представителност. Представителността - с визиите на гласоподавателите. В визията на гласоподавателите от демократичната общественост претендентът ни стои върху наследството на мрачната институция на Държавна сигурност


3. Засега тактиката му е да покаже, че триумфите му не се дължат на Държавна сигурност. Това е незадоволително, с цел да се разколебаят визиите на мечтаните гласоподаватели: " цялото му семе е Държавна сигурност " ми сподели Михаил Неделчев.

4. Това завещание тежи и претендентът би трябвало ясно да каже встъпва ли в завещание или се отхвърля от него. Засега е порицал Народния съд, само че това не е задоволително. Отказът от завещание има правно-технически характерности: би трябвало да съобщи, че не желае нищо от материалния свят, който му е осигурила Държавна сигурност.


5. Отказът от завещание в политиката обаче е освен това: Държавна сигирност в България беше под зорката настойчивост на руското Комитет за Държавна сигурност (на СССР) - претендентът би трябвало да се откаже от наследството на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в символното пространство на София.


6. Ако съобщи, че приоритет ще му бъде изчистването на града от съветска и руска окупаторска символика, ще е акт на явен, безапелационен и необратим отвод от наследство; също и в случай че поеме ангажимент, обвързван с паметта на жертвите на репресивния апарат; да огледа и да види, че огромните немски политици регулярно посещават мемориали на концентрационни лагери и финансират музеи на Холокоста, непрестанно потвърждавайки необратимостта на отхвърли от концепциите и практиките на Гестапо.


7. Засега претендентът ни приказва доста: за детски градини, обучение, интегриран градски превоз... на процедура по всички битово значими тематики на града. По някои въпроси е по-подготвен, по други - ще го приготвят по-добре. Дългото говорене единствено по-себе си е виск: прахосване, дребнотемие, съответни проблеми извадени от обществените мрежи. Звучи като че ли да убеждава дребни акционери в бизнес компания. Запомняш почти следното: ще вършим същото само че по-добре; има комплицирани проблеми, които изискват разискване със всички заинтригувани страни.


8. Никъде не дочувам схващане за разликата в ръководството на обществената и частната сфера. Който е управлявал, знае, че в частната сфера всичко, което не е неразрешено, е разрешено. Обратното, в пуличната сфера, всичко, което не е категорично позволено, е на процедура неразрешено. Това би трябвало неотложно да се поправя: освен като платформа на говоренето, а като схващане, в това число и като схващане на политическия темперамент на фигурата на кмета.


9. Демократичната коалиция в София има явен съперник: град впримчен в корупция, град задушаван от емблематични фигури на ГЕРБ. В каква обстановка ще се окаже демократичната коалиция, в случай че ГЕРБ издигне безспорен анти-комунист като претендент за кмет.


10. С казаното удостоверявам, че не предлагам претендентът да бъде отдръпнат. Призовавам да спре за седмица обществените си изяви и деликатно да обмисли идващите си стъпки. Преди да търси разширение на въздействието към периферията, да консолидира общността, която стои зад него.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР