Васил Божков твърди, че е дал показания на представители на

...
Васил Божков твърди, че е дал показания на представители на
Коментари Харесай

Божков е свидетелствал пред Европрокуратурата на 8 март

Васил Божков твърди, че е дал показания на представители на Европейската прокуратура на 8 март, като те сами са го потърсили поради сигналите му за осъществени закононарушения от Бойко Борисов. 

На въпрос дали е свидетелствал за закононарушения с европейски средства, той сподели: 

" Мисля, че корупцията в Европейски Съюз е проблем за всяка европейска страна. Те са ме издирили, те са ми задвали въпроси, аз съм се съгласил, Няма да дам информация, до момента в който не завърши това и ми разрешат да дам информация ". 

Божков не посочи дали с него са се свързали чиновници на Екологичен потенциал от Люксембург или от делегираните прокурори в България. 

Представители на Групово дело " Национална полиция " също са се свързали с него - преди показанията му за Екологичен потенциал, само че не стана ясно тъкмо по кое време. 

Те са му задавали въпросите " документално ", той е прибирал отговорите също документално и с автограф. Сходни изказвания направи и вътрешният министър Бойко Рашков в края на предходната седмица, като уточни, че тези данни към този момент са единствено " сведения ", а не доказателства по следствието против Борисов. 

Попитан неколкократно дали разполага с видеоматериали, фотоси или записи, с които да потвърди изказванията си за заплащане на рекет на Владислав Горанов по предписание на някогашния министър председател, Васил Божков отхвърли да отговори еднопосочно. 

" Всичко, с което разполагам, ще стане ясно. Сега няма да кажа. Никога не съм казвал, че имам видеоматериали, записи и така нататък ", сподели той. 

Божков отхвърли изказванията на Бойко Рашков, че може да се счита за част от проведена незаконна група, в която са взели участие и Бойко Борисов и висши представители на ГЕРБ, като отхвърли хазартният му бизнес да се е разгърнал в мащабите, които имаше, поради облагодетелстване от политическия режим - а " с помощта на знанията и уменията, които имам ". 

Той разгласи, че диалогът му с Борисов във връзка измененията в Закона за хазарта в интерес на " Националната лотария " се е провел в резиденцията на премиера в " Бояна ". 

" Борисов ме извика, по-късно ме прати при Менда, тя свърши работата, а след това ме изпрати при Влади да каже какво би трябвало да давам ", споделя Божков. По думите му - 20% от облагата на
лотарията е отчислявана от него към ГЕРБ. 

Отделно от това той е посещаван " всеки месец " от PR-а на Борисов Севделина Арнаудова, като твърди, че авансово е получавал позвънявания с " непрестанен напън за пари ", само че в по-дребни суми от обсега на 10-50 хиляди лв.. 

В същото време е заставен да купи " Левски " и да подпише обвързващ 10-годишен контракт с братя Домусчиеви и Нова ТВ за реклама, който е " обезпечил заем да купят телевизията " на братята предприемачи и е изплащал инвестицията. 

Два пъти Божков е правил опити да продаде бизнеса си напълно или като дял - той обвързва първия случай с активизирането на Валери Симеонов с предложение да се забрани телевизионната реклама на
хазартни игри напълно, което е " отказало купувачите ". Вторият случай е бил в края на 2019 година, когато започнаха и прокурорските следствия против него, довели до края на лотарийния бизнес. 

Божков отхвърли да е плащал на протестиращите против ГЕРБ през 2020 или да е провел протести на агитката на " Левски " против Борисов. 

" Аз не съм заплашил, че ще изкарам всички на улицата. Събрах почитателите и споделих, че в случай че одобряват закон за закриване на
лотарията, няма да мога да устоявам Левски. Никога не съм желал да изкарвам Левски на улицата ", беше обяснението му. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР