Васил Божков не може да бъде разпитван по никакъв повод

...
Васил Божков не може да бъде разпитван по никакъв повод
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата отговори на Рашков и Петков кога може да се разпита Божков

Васил Божков не може да бъде разпитван по никакъв мотив и по никакъв метод, до момента в който не получи постановлението си за привличане като обвинен. Това изясни в ефира на Нова телевизия представителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев във връзка нееднократните изказвания от петък вечер насам на вътрешния министър Бойко Рашков, че " няма никакъв пробелм Божков да даде показания по видеоконферентна връзка " по подадения от него сигнал, с който бяха обосновани арестите на Борисов, Горанов и Севделина Арнаудова.

По-рано през днешния ден министър председателят Кирил Петков също още веднъж разкритикува остро прокуратурата. " За мен е просто умопомрачаващо по какъв начин може прокуратурата даже да не направи досъдебно произвеждане поради изнесеното от Васил Божков. Ужасно необичайно, че от повече от година се знае за подобен случай, има обществена информация и не са подхванати дейности.  „ Божков действително желае да даде информация. Няма подобен случай в света, където един човек, който е подкупвал, по негово мнение, високопоставени лица, желае да си признае, да опише, и от другата страна да има прокуратура, която споделя, че тази информация не я интересува. Това е безумство ”, акцентира Петков и още веднъж повтори, че става въпрос за ощетяване на бюджета с 550 млн. лева „ Това значи, че българският поданик е платил за тишината на прокуратурата над половин милиард. Фактът е че в случай че половин милиард от нашите пари са изтекли поради готовността на някакви хора да поемат рушвет от 60 млн. в кеш, в случай че това се окаже правилно, и да нямаме даже предпочитание да създадем досъдебно произвеждане, да не се разпитат сътрудниците на Божков… ”, добави той.

Срещу Божков са повдигнати задочно 19 обвинявания против които за проведена незаконна група, поръчителства на убийства, опит за обезчестяване. Основната част от повдигнатите обвинявания обаче касаят нарушавания на Закона за хазарта, като прокуратурата твърди, че от 2014 година насам не са платени такси на страната за над половин милиард лв.. В края на януари, 2020 година Божков избяга в Дубай и бе пуснат за търсене и задържане от Интерпол.

" Постановлението за привличане като обвинен се връчва на съответното лице персонално и против автограф. Това е първият миг, когато лицето научава защо тъкмо е упрекнато ”, изясни през днешния ден представителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Дори и да се извърши процедурата по привличането на Божков като обвинен, с цел да даде показания посредством видеоконферентна връзка, е нужно локалната правосъдна система да разрешава това, откакто Обединените арабски емирства се съгласят да изпълнят наша правосъдна поръчка.

„ Основното предписание е, че показанията се дават устно и директно пред органа, който ги снема. Ако фактически е осъществена връзка посредством някоя от обществените мрежи или по Skype, аз не настоявам, че това не е сторено, най-вероятно се касае за снемане на сведения в хода на предварителна инспекция ”, изясни Валентина Маджарова,  ръководител на спецпрокуратурата.

Васил Божков не може да бъде и обвинен, и очевидец в едно и също дело, споделят още от обвиняването. 

„ Ние търсим господин Божков, той да се яви персонално пред нас и ние да му предявим постановлението, с което сме го обвинили. То посредством делегация не може, или посредством молба за правна помощ, не може да бъде предявено на обвиненото лице ”, изясни Христо Кръстев.

Ако прокуратурата беше направила разпита, за който упорстват от Министерство на вътрешните работи, това би нарушило правата на Васил Божков, споделят от обвиняването.

„ Според мен се дължи на непросветеност на говорещите, само че в последна сметка всеки може да изговори всичко ”, съобщи Маджарова.

Ако Васил Божков е давал някакви показания пред европрокуратурата за злоупотреби с Данък добавена стойност, то българската спецпрокуратура не знае от каква незаконна активност става въпрос.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР