Васил Божков е задържан за 72 часа, предстои предявяване на

...
Васил Божков е задържан за 72 часа, предстои предявяване на
Коментари Харесай

Васил Божков е задържан за 72 часа, съобщи прокуратурата

Васил Божков е арестуван за 72 часа, следва предявяване на обвинявания, както и призоваването му като очевидец по друго досъдебно произвеждане, заяви Софийската градска прокуратура (СГП).   " Обвиняемият В.Б., разгласен за интернационално търсене, се е явил непринудено пред органите на Министерство на вътрешните работи на „ Летище София “. Спрямо същия по досъдебни производства, водени в СГП, има наложена мярка за процесуална насила задържане за период до 72 часа. Предприети са всички законови условия по предявяването на обвиняванията по отношение на В.Б., като в границите на разпита му в качеството на обвинен, той има право да даде пояснения. Предстои наблюдаващите прокурори да преценяват дали да внесат искане пред Софийския градски съд за установяване на мярка за неотклонение „ задържане под стража “.  С оглед на това, че В.Б. е очевидец по друго досъдебно произвеждане, водено в СГП, по което са изпращани молби за интернационална правна помощ, като същите не са били изпълнени, следва призоваването на лицето за разпит в качеството му на очевидец по наказателното произвеждане ", се споделя още в известието на прокуратурата.

По-рано през днешния ден юристът на Божков Стоян Баумайер съобщи пред публицисти, че предприемачът е бил арестуван за 24 часа.    След близо два часа престой на столичното летище, Божков беше отведен под засилена защита от Министерство на вътрешните работи и чиновници на Главна дирекция „ Охрана “ към Министерството на правораздаването, съобщи Българска телеграфна агенция.    Баумайер изясни, че Васил Божков ще бъде отведен в Министерство на вътрешните работи болница за обзор, след което пред прокурор ще му бъдат предявени обвиняванията. Божков беше изведен под засилена защита и качен в силноохранявани коли на Групово дело „ Охрана “ към правосъдното министерство.    „ Той се върна напълно непринудено и при първа опция, тъй като до 23 август нямаше позволение от управляващите в Дубай да напуща страната от съображения за неговата сигурност “, изясни Баумайер. 

Тази заран обитавалият три години в Дубай Божков публикува фотография във Фейсбук профила си, на която се вижда, че е в аероплан и написа, че пътува за България. " Днес се прибирам. След всички спънки, които Гешевата прокуратура и другите принадлежности ми сътвориха. Ще кацна в София към 15:30. #БъдетеЗдрави ", гласеше обявата му. 
В 15:10 ч. Божков разгласи във Фейсбук профила си, че към този момент е в София със известието: " Кацнах. Имам среща с бухалките. "


На въпрос на Българска телеграфна агенция какви са претекстовете на предприемача да се върне в този момент в България, Баумайер съобщи: „ Неговите претекстове са да почисти името си пред съда “.
 
Попитан дали убийството на Алексей Петров е отворило пътя на Васил Божков към България юристът сподели: „ Не мисля, че би трябвало да вкарвате моя клиент в функции, във филми, за които той дори не знае, че е имало кастинг “.

По думите на бранителя Васил Божков и Алексей Петров нямат нищо общо. Техните пътища в никакъв случай не са се пресичали, добави той.
 
Стоян Баумайер посъветва медиите да наблюдават обществените профили на Васил Божков, където „ ще има повече информация, поетапно, за всичко “.

През май, предприемачът, който пребиваваше в Дубай, написа, че е подготвен да се върне в България като предпазен очевидец. Посланието тогава Божков насочи посредством страницата си във Фейсбук.

 

Бившият основен прокурор Иван Гешев разяснява с пост в обществените мрежи оповестеното завръщане у нас на обвинения предприемач и хазартен необут Васил Божков.   " Доброто " ръководство на наведената коалиция и смяната най-сетне връща българите назад в страната. Въпреки " саботажа " с години от страна на Гешевата прокуратура, написа той, представен от БНР. Според Гешев е явно, че " скоро ще бъдат " изпрани " всички.    " Изключителни индикатори за Шенген и демокрацията. И не само… ", написа в обявата си някогашният обвинител №1.

В течение на времето България изпрати няколко молби за правна помощ до Обединените арабски емирства.
 
През февруари Англия разгласи, че постанова наказания против трима българи, измежду които и Васил Божков.
 
Едно от делата против предприемача е за държане и отчуждаване на културно-исторически полезности. Другото е обвързвано с хазартния му бизнес. По това следствие Божков има обвиняване, че е управлявал проведена незаконна група. Според прокуратурата тя работила от 2014 година и се занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни закононарушения, напомня Българска телеграфна агенция.
 
Срещу Васил Божков има и трето следствие, като прокуратурата твърди, че той е отговорен за побои, закани за убийства и убийства.
 
Освен в лист на Англия, името на Божков се появи и в първия лист " Магнитски ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР