Васил Божков е притежавал служебен паспорт от 2011 г. до

...
Васил Божков е притежавал служебен паспорт от 2011 г. до
Коментари Харесай

Служебният паспорт на Васил Божков предизвика прокурорска и вътрешна проверка в МВнР

Васил Божков е имал длъжностен паспорт от 2011 година до 17 февруари 2020 година, когато е бил анулиран

© Цветелина Белутова Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев е разпитан във връзка със служебните паспорти на Васил Божков и бизнес колегата му Георги Попов, оповестиха в понеделник от Специализираната прокуратура. По неофициална информация на " Капитал " сведения по тематиката се чака да дадат пред прокурорите и министрите на спорта и на външните работи Красен Кралев и Екатерина Захариева.

Малко преди края на работния ден в петък в известие до медиите Министерството на външните работи (МВнР) удостовери, че Божков и Попов, чиято екстрадиция България желае от Обединените арабски емирства (ОАЕ), са имали такива документи като членове на УС на Българския съюз за физическа просвета и спорт (БСФС), които са били актуализирани на 26 август 2019 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За характерните паспорти на двамата упрекнати в разнообразни данъчни и престъпни закононарушения предприемачи стана известно след обява на " Биволь " от предишния четвъртък. В нея се показва също, че служебните им паспорти са били анулирани едвам на 17 февруари, когато Министерството на правораздаването изпрати желае за екстрадиция на Божков и Попов от ОАЕ. Случаят повдигна въпроса на кои лица и с какви претекстове се издават такива документи.

Според наредбата на външното министерство служебните паспорти се издават на чиновници в Министерство на външните работи и държавната администрация без дипломатически сан, военни, съдии, кметове на общини и на членове на управленията на браншови организации, сдружения и федерации, както и на лица, на които се разпореждат съответни външнополитически задания " по преценката на министъра на външните работи ".

След като в петък от Министерство на външните работи не дадоха отговор всъщност на въпросите на " Капитал " какъв брой такива документи са издадени и на кои лица, в понеделник от ведомството оповестиха, че следва вътрешно следствие на всички издадени дипломатически и служебни паспорти за последните 10 години.

Служебни паспорти посредством БСФС

От прессъобщението на Министерство на външните работи преди края на работния ден в петък излиза наяве, че основанието за служебните документи е точно членуването на Божков и Попов в УС на БСФС, а паспортите са преиздадени на съображение на писмо от Министерството на младежта и спорта след приключването на предходните, издадени през 2016 година, като Божков има длъжностен паспорт още от 2011 година

Наредбата за изискванията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти от Министерство на външните работи изисква участие в управленията на национални браншови организации, сдружения и федерации, за каквато БСФС последно е имала лиценз по времето на държавното управление на Национална движение „Симеон Втори".

Неубедителни пояснения

Обясненията и на външното, и на спортното министерство звучат неубедително и след отговора, който ведомството на Красен Кралев даде също в понеделник - че " Министерството на младежта и спорта (ММС) не е основател за издаването на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов ".

През 2019 година БСФС е подал молба до ММС за преиздаване на изтеклите по-рано през годината паспорти на Божков и Попов. В отговор спортното министерство " осведоми Министерство на външните работи, че БСФС е независимо юридическо лице, което не попада в патримониума на ММС, само че показва мнение, че няма спънки за ускореното издаване на служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов ". Не излиза наяве за какво, откакто не попада в неговия " патримониум ", БСФС желае от спортното министерство, а то дава " благословията " си служебните паспорти на двамата да бъдат преиздадени. В прессъобщението си министерството добавя и че няма информация по кое време и по чия самодейност са издадени първичните паспорти Божков и Попов.

Опит за изплъзване

В петък " Капитал " изпрати няколко въпроса до Министерство на външните работи, на които до понеделник на обед не получи обещавания отговор. Въпросите са: какъв брой лица, които не са на дипломатическата или на държавна работа, имат издадени служебни паспорти; кои са тези лица; на какви учредения им е публикуван документът. След наново питане в понеделник някакъв отговор въпреки всичко беше изпратен.

На въпроса за основанията от Министерство на външните работи предложиха да се срещнем с Раздели II и III от упоменатата наредбата, за броя на издадените служебни паспорти отговор липсва, а за лицата, които ги имат, беше поискано въпросът да се насочи по Закона за достъп до социална информация.

В отговора на Министерство на външните работи от през днешния ден въпреки всичко се дава следната информация: " Съгласно член 24, алинея 1, изр. първо от ПИБЛД дипломатически или длъжностен паспорт се издава или подменя въз основа на персонално подадено заявление по пример според приложение №2 до упълномощените от министъра на външните работи длъжностни лица. С писмена заповед министърът е делегирал това свое обвързване на шефа на дирекция " Консулски връзки ". Административното звено преценя дали съответно лице попада към Раздел II или III от Наредбата за изискванията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти. "

А малко по-късно външното министерство заяви, че по заповед на Екатерина Захариева " комисия на Инспектората на Министерство на външните работи ще извърши инспекция на всички издадени дипломатически и служебни паспорти през последните 10 години. Комисията ще би трябвало да откри техния брой, основанията за тяхното издаване, както и да направи рекомендации за смяна на настоящата нормативна уредба при положение на нужда ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР