Васил Божков добре осъзнаваше, че когато дойде в България евентуално

...
Васил Божков добре осъзнаваше, че когато дойде в България евентуално
Коментари Харесай

Адвокатът на защитата: Искат да компрометират Божков, свързвайки го с Пригожин

" Васил Божков добре осъзнаваше, че когато пристигна в България вероятно ще му бъде наложена мярка за неотклонение или задържане ".

Попитан дали дали клиентът му ще свидетелства против някогашния министър председател Бойко Борисов, някогашния финансов министър Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова, Георги Гатев уточни, че не е обсъждал това с него. Но добави, че от дълго време е желал да свидетелства, което по думите му не означавало, че ще отпаднат обвиняванията му.

" Не е главната причина да свидетелства. Той имаше други планове, доста от дълго време желае да се върне в България. Не е ставало изобщо въпрос и не сме коментирали изобщо тази тематика с него, тъй като още при идването му му връчиха призовка, че ще бъде разпитан като очевидец на избрани дати. Така че не сме разговаряли и той няма по това дело даже несъмнено процесуално качество ", добави Гатев.

Адвокатът повтори, че няма връзка сред завръщането на Васил Божков в България и убийството на Алексей Петров. Защитникът на Божков отново изтъкна, че клиентът му не е бил заплашен, а прибирането му в страната е съвпадане.

" Поради известни аргументи, имаше спънка да напусне страната. Той е подал молбата преди няколко месеца, получи позволение няколко дни преди убийството и взе първия вероятен полет ", уточни той и подсети, че прокуратурата няколко пъти е желала връщането на Божков от Дубай, само че управляващите там работили по различен метод. " Явно прокуратурата не си прави работата, тъй като от три обособени страни отхвърлят да уважат нейни претенции за екстрадиция ", добави юристът.

Гатев разяснява и изнесените от прокуратурата данни за връзка и контакти с съветски предприемачи, глобени от Европейски Съюз, измежду които и водачът на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин .

" Тази информация няма нищо общо към делото за хазарта, в него няма обстоятелства и условия, които навеждат за връзки с задгранични лица. Тези изказвания към момента не са доказателства. За да бъдат такива, би трябвало да има обвинявания за сегашен или предстоящ углавен развой, да са събрани обстоятелства. Възможно е да има такава информация, само че зависи каква е задачата ѝ, какво съдържа, каква е същността на възможни диалози ", изясни Гатев. И повтори, че той не знае за такива връзки, защото не са били предмет на разглеждане по делата, по които Божков е обвинен.

" Никога не го е касаело и не е ставало въпрос по нито едно от тези каузи. Това е нова информация, която не е съотносима, в никакъв случай не сме коментирали и не мога да взема отношение по тези въпроси. След като прокуратурата твърди, че има такива връзки, приказва се за съмнителни покупко-продажби, вероятно за осъществени закононарушения, той би следвало по някакъв метод да бъде измамен под отговорност. З ащо до момента не е повдигнато обвиняване по тях , откакто Божков е обвинен от 2020 година Това не е направено, тъй като в тази информация няма никакви данни за закононарушение от негова страна ".

Гатев е уверен, че информацията за връзки с Пригожин цели да бъде изложена целеустремено в правосъдното съвещание, " да бъде чута от медиите и да се стартира в обществото и да бъде компрометираща във връзка с Божков ".

Относно повдигнатото обвиняване за опит за обезчестяване на някогашната шефка на Комисията по
хазарта Мария Филипова юрист Георги Гатев бе безапелационен: " Разбира се, че не признава виновност ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР