Вашингтон. Заместник-министър председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева

...
Вашингтон. Заместник-министър председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева
Коментари Харесай

Вицепремиерът Захариева се срещна с членове на двете камари на Конгреса на САЩ, постави въпроса за визите и социалната спогодба

Вашингтон. Заместник-министър ръководителят и министър на външните работи Екатерина Захариева организира две срещи във Вашингтон с представители на законодателната власт в Съединени американски щати, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи . Тя беседва с Рон Джонсън, ръководител на Комисията по вътрешна сигурност в Сената и ръководител на подкомисията за Европа и районно съдействие в региона на сигурността към Комисията за външни връзки в Сената, и с Майкъл Макюл, водач на републиканците в Комисията по външни работи в Камарата на представителите.
„ Бих желала да подчертая отличното съдействие сред България и Съединени американски щати и увеличението на спектъра на сфери, в които тече нашият двустранен разговор “, съобщи министър Захариева по време на срещата с Рон Джонсън. Двете страни показаха удовлетворение от високото равнище на стратегическо партньорство сред България и Съединени американски щати и подчертаха взаимното предпочитание разговорът да продължи.
Сред главните тематики на диалога бе въпросът за включване на България в Програмата на Съединени американски щати за безвизови пътувания, положителното съдействие в региона на сигурността и защитата, договарянията за приемане на покана за участие на страната ни в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), подписване на Социална конвенция сред двете страни, както и партньорство в региона енергийната сигурност.
Екатерина Захариева открои напъните на България за европейска интеграция на страните от Западните Балкани, която бе измежду главните цели на завършилото сполучливо българско председателство на Съвета на Европейски Съюз. Тя благодари на сенатор Джонсън за неговата ангажираност с проблемите на нашия район.
“Изискваше се огромен кураж за контракта сред Северна Македония и Гърция, поздравявам и решаването на въпроса с границата сред Косово и Черна гора, надяваме се да продължи разговорът Белград - Прищина ”, съобщи сенатор Джонсън.
“Всички тези процеси на Балканите започнаха с контракта за другарство сред София и Скопие, който даде първи образец, че на Балканите може да решаваме сами проблемите си ”, сподели вицепремиерът Захариева.
Двамата разискаха редица настоящи проблеми на района в подтекста на общата сигурност и ролята на НАТО, битката с дезинформацията и евроскептицизма.
„ Щастлива съм, че страната ни се преглежда като стабилен и приближен сътрудник в района на Балканите, както и в Централна и Източна Европа по въпросите, свързани с защита, груповата сигурност и енергетиката. България се утвърждава като незаобиколим фактор по пътя на гарантиране на правилата на евроатлантическата политика и демокрацията в световен мащаб ", съобщи Захариева пред конгресмена Макюл. Тя го осведоми, че натискът по границата ни с Турция е нулев с помощта на защитното оборудване и актуалните средства за наблюдаване на придвижването на хора в граничните региони.
“САЩ имат какво да научат от България ”, показа конгресменът Макюл и описа за проблемите с защитата на границата сред Съединени американски щати и Мексико. Захариева и Макюл разискаха обстановката в Сирия, рецесията във Венецуела, Иран и други настоящи въпроси от интернационалния дневен ред.
Екатерина Захариева сложи пред законодателите въпроса с включването на България в програмата за безвизови пътувания, като акцентира, че процентът на отводи за американски визи е понижен с повече от три на 100, а процентът на просрочие на визите за български жители е едвам 1.5 %, което страната ни ще упорства да влезе в критериите за отпадането на стикерите за притежатели на български паспорти.
В рамките на двустранните срещи на министър Захариева във Вашингтон беше разисквана и друга значима за страна ни тематика – обществената конвенция. Българо-американското съдействие в региона на труда и обществената политика се реализира въз основа на Меморандум за съдействие сред Департамента по труда на Съединени американски щати и Министерството на труда и обществената политика.
През 2009 година е подписано отчасти двустранно съглашение, с което е отстранено условието за българските жители, получаващи пенсия, да пътуват до Съединени американски щати на всеки шест месеца за интервал от 30 дни (в противоположен случай е било прекратявано изплащането на пенсия). Сега страната ни чака администрацията на Съединени американски щати да предложи съответни стъпки за започване на договарянията за подписването на документа.
По отношение на кандидатурата на България за участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз министър Захариева срещна домакините си с консолидацията и вътрешните стъпки в страната ни. „ България чака да получи съответна дата за започване на договаряния за присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз във допустимо най-кратък период. Такава покана в допълнение ще ни окуражи в нашите старания за реализиране на стандартите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и ще е добър знак за сътрудниците “, акцентира заместник-министър ръководителят.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР