Вашингтон ще въведе нови мита върху стоки от Китай на

...
Вашингтон ще въведе нови мита върху стоки от Китай на
Коментари Харесай

"Ройтерс": САЩ подготвиха нов удар в търговската война с Китай

Вашингтон ще вкара нови мита върху артикули от Китай на стойност 200 милиарда $. Това заяви американският търговски представител Робърт Лайтизер, оповестява Ройтерс.

Според неговите думи, митата ще бъдат наложени на още 10%, от внасяната от Китай продукция. Новите цени ще обиден хиляди китайски артикули за експорт, като да вземем за пример храни, тютюн, химикали, въглища, стомана, алуминий, автомобилни гуми, мебели, дървени произведения, фуражи, килими, колела и други, в това число и тоалетна хартия.

Президентската администрация изясни, че са подхванали тази стъпка, откакто страните не съумяха да реализират единодушие по съществуващите търговски разногласия.

На 6 юли влезе в действие решението на американския президент Доналд Тръмп за въвеждането на митата в размер на 25% в размер на 34 милиарда $ върху вносните артикули от Китай. Пекин от своя страна упрекна Вашингтон за разгръщането на най-голямата комерсиална война в историята, както и за нарушение на разпоредбите на Световната комерсиална организация. От Пекин също по този начин обявиха, че контрамерките против Съединени американски щати към този момент са почнали да работят.

Отношенията сред Вашингтон и Пекин се утежниха през 2018 година, откакто Съединените щати оповестиха въвеждането на ограничения, засягащи артикули от Китай. Една от аргументите за тези ограничавания беше високият търговски недостиг. В отговор Китай предприе ограничения против вноса от Съединени американски щати, което провокира недоволства във Вашингтон.

Припомняме, че гостувалият в България китайски министър председател Ли Къцян съобщи, че комерсиална война няма да е от изгода за никого. Той даде обещание, че Китай в никакъв случай няма да стартира комерсиална война и се ангажира да отвори пазара си за непознати страни. Той обаче акцентира, че Пекин постоянно ще отговори, в случай че бъде ударен от по-високи мита.

Митата на Съединени американски щати са резултат от опита на американския президент Доналд Тръмп да отбрани американските работни места и да спре " несправедливото прекачване на американски технологии и интелектуална благосъстоятелност към Китай ".

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР