Вашингтон ще изпрати нова военна помощ на Украйна, която ще

...
Вашингтон ще изпрати нова военна помощ на Украйна, която ще
Коментари Харесай

САЩ изпращат на Украйна още оръжия на стойност 100 млн. долара

Вашингтон ще изпрати нова военна помощ на Украйна, която ще включва спомагателни оръжия на стойност 100 млн. $. Те ще бъдат дадени от съществуващите ресурси на Съединени американски щати, в това число артилерия и муниции за системите за противовъздушна защита.

Пакетът беше разгласен по време на изненадващо посещаване на американския боен министър Лойд Остин в Киев. След като дойде в украинската столица с трен от Полша, Остин се срещна с президента Володимир Зеленски, министъра на защитата Рустем Умеров и началника на Генералния щаб военачалник Валерий Залужний.

Помощта ще включва и още една високомобилна артилерийска ракетна система " HIMARS ". Остин съобщи, че напъните на Украйна да се отбрани от експанзията на съветските сили " са от голяма важност за останалата част от света " и че поддръжката на Съединени американски щати ще продължи " в дълготраен проект ".

Оръжията, които ще бъдат изпратени, са част от към този момент утвърдени от Конгреса на Съединени американски щати средства за нейното финансиране.

Остин, придружаван от висшия американски военачалник в Европа, беше сниман да се усмихва и да се ръкува с украинския президент Володимир Зеленски. Това бе първото посещаване на Остин в Киев от април 2022 година насам.

" Посланието, което ви нося през днешния ден, господин президент, е, че Съединените американски щати са с вас. Ние ще останем с вас за дълъг интервал от време ", сподели американският боен министър.

Откакто Русия стартира нашествието си през февруари 2022 година, Съединените щати са дали на Украйна повече от 44 милиарда $ под формата на военни помощи.

Визитата на Остин идва в миг на засилващо се разделяне по въпроса за помощта за Киев в Конгреса на Съединени американски щати. Някои американски законодатели считат, че би трябвало да се дад приоритет на помощта за Израел, даже когато представители на американската защита акцентират, че Вашингтон може да поддържа и двамата си съдружници по едно и също време.

В изказване в понеделник държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен прикани законодателите да одобрят по-голяма помощ.

" Изключително значимо е Конгресът да предприеме дейности в поддръжка на Украйна, като одобри настояването на президента за в допълнение финансиране. Подпомагането на Украйна да се отбрани... оказва помощ да се предотврати по-голям спор в района и възпира бъдеща експанзия, което е значимо и за нашата сигурност ", съобщи Блинкен.

Междувременно украинските сили сега се пробват да се оправят със засилващите се съветски офанзиви към опустошения източен град Бахмут, който беше високомерен от Москва през май. Говорителят на украинските сухопътни сили Володимир Фитьо съобщи, че съветските войски са съсредоточили офанзивите си върху Клишчиевка - близко село в региона, освободено от украинските войски през септември.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР