Вашингтон ще достави на Украйна боеприпаси с обеднен уран, обяви

...
Вашингтон ще достави на Украйна боеприпаси с обеднен уран, обяви
Коментари Харесай

Официално: САЩ доставят боеприпаси с обеднен уран на Украйна

Вашингтон ще достави на Украйна муниции с обеднен уран, разгласи през днешния ден Пентагонът, предадоха международните организации. Те са ефикасни против танкове и блиндирана военна техника, добавя Българска телеграфна агенция.

120-милиметровите муниции с обеднен уран са предопределени за бойни танкове “Ейбрамс ”, обещани на Киев в границите на нов транш американска военна помощ на стойност 175 милиона $, разясни Пентагонът в изказване.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски разиска с министър-председателя на Дания Мете Фредериксен, която през днешния ден е в Киев, нов пакет военна помощ за Украйна, съобщи Укринформ. Двамата водачи дадоха обща конференция.

“Днес обсъдихме нов пакет от военни ограничения. Това ще бъде дванадесетият пакет, който се приготвя за този месец ”, сподели Зеленски.

Той напомни, че украински водачи се образоват да работят с изтребители Ф-16 в Дания.

“Украинските военни имат задача да приготвят нужната инфраструктура в страната ни допустимо най-скоро. И това е една от основните задания, които силите за защита би трябвало да изпълнят сега ”, акцентира президентът.

Държавният глава добави, че сега се разискват въпроси, свързани с разширение на опциите за образование и ускорение на действителното консолидиране на актуалните изтребители в защитата на Украйна.

Като цяло Зеленски назова днешните диалози с Фредериксен доста съдържателни и още един път благодари на Дания за цялата поддръжка, която тя оказва на Украйна, като означи, че дава висока оценка на актуалните двустранни връзки.

На собствен ред датският министър-председател съобщи, че Дания дава на Украйна военно съоръжение и муниции, само че желае да направи доста повече, в това число в региона на противовъздушната защита.

“Ще продължим поддръжката си за гражданското общество, за цивилните жители ”, акцентира тя.

Освен това министър-председателят изрази съболезнования във връзка със гибелта на цивилни жители след съветското нахлуване против пазара в Костантиновка, в Донецка област.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР