Вашингтон се ангажира за 15 млрд. куб. м тази годинаСъздава

...
Вашингтон се ангажира за 15 млрд. куб. м тази годинаСъздава
Коментари Харесай

САЩ заменят Русия в газовите доставки за ЕС

Вашингтон се ангажира за 15 милиарда куб. м тази година
Създава се обща работна група за понижаване на зависимостта от Русия

Ще се наложи създаване на спомагателни складове

Съединени американски щати се ангажират да доставят 15 милиарда куб метра полутечен природен газ за пазара на Европейски Съюз тази година, оповестиха през днешния ден водачите на Съединени американски щати и Европейски Съюз, представени от международните организации.

Американският президент Джо Байдън и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен оповестиха също по този начин, че ще бъде основана специфична работна група, която да координира напъните занамаляване на зависимостта на Европа от съветски изкопаеми горива.

“Договорихме взаимен проект за постигането на тази цел, до момента в който в същото време ускоряваме напредъка си към бъдеще на чиста енергия”, сподели американският държавен глава в Брюксел. Той добави също по този начин, че самодейността ще търси способи за потребление във допустимо най-голяма степен на възобновима сила и понижаване на търсенето на сила.

За осъществяването на проектите ще е належащо построяването на нови газови складове на територията на Европа и изцяло осъвременена газопреносна инфраструктура.

Еврокомисията също по този начин ще работи със страните членки, с цел да подсигури, че те ще могат да получат още към 50 милиарда куб. метра полутечен природен газ най-малко до 2030 година, сочи документ, възложен от Белия дом.

Тъй като американските фабрики за полутечен природен газ създават с цялостен потенциал, съгласно анализатори по-голямата част от спомагателния газ за Европа ще би трябвало да бъде експорт, очакван в началото за други елементи на света.

Еврокомисията възнамерява да очертае през май проекти по какъв начин да постави завършек на потреблението в Европейски Съюз на съветски изкопаеми горива до 2027 година.

Ангажиментът на Съединени американски щати да дават спомагателни 15 милиарда куб метра газ е огромна стъпка към понижаване на зависимостта от съветския газ, съобщи Фон дер Лайен на взаимната конференция с Байдън.

По думите ѝ блокът ще усили вноса на американски полутечен природен газ с 50 милиарда куб метра годишно в дълготраен проект. Според Еврокомисията това ще размени към една трета от количествата, които Европейски Съюз внася всяка година от Русия.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен акцентира, че Европа желае да се откаже от съветските горива, с цел да не финансира повече “този отблъскващ конфликт” (б. р. - в Украйна). Тя също по този начин съобщи, че Европейски Съюз отхвърля да заплаща за съветския газ в рубли и дефинира нареждането на Владимир Путин за това като “шантаж и опит да се заобиколят санкциите” наложени от Запада против Русия.

Европейски Съюз и Съединени американски щати също така имат намерение да продължат съдействието по произвеждане на възобновим водород за заменяне на изкопаемите горива, се показва в изказване, оповестено на уеб страницата на Белия дом.

В рамките на деня бе обявено, че като част от формалната му аудиенция в Европа, американският президент Джо Байдън ще има среща с украински бежанци покрай полско-украинската граница край град Жешов, който е на по-малко от 80 км от границата с Украйна. В рамките на визитата си в Полша, Байдън ще се срещне и с американски военнослужещи, ситуирани на полска територия, като част от засиленото наличие на НАТО.



В отговор на обръщението пред Съвета на Европейски Съюз
Орбан към Зеленски: Помощта не е в наш интерес


“Виктор, би трябвало да решиш един път вечно в кой лагер се намираш”, сподели още Зеленски (вляво) на Орбан във видеообръщението към водачите на Европейски Съюз.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, който се трансформира в обект на рецензии от страна на украинският президент Влодимир Зеленски, по време на видео-обръщението му към водачите на страните членки на Европейски Съюз, по тази причина че отхвърля да се включи в самодейностите за въоръжаване на Украйна съобщи в публична позиция че всевъзможни крана ограничения като оръжийни доставки и усилване на глобите против Русия “противоречат на интересите” на Унгария, съобщи Агенция Франс Прес.

“Унгария желае да остане отвън тази война и няма да разреши прехвърлянето на оръжия към Украйна”, съобщи Виктор Обран, представен от представителя си Золтан Ковач. Международните наблюдаващи напомнят, че от началото на съветската инвазия в Украйна, Будапеща приема всички търсещи леговище украински бежанци, само че съобщи позиция, че няма да разреши прехвърлянето на смъртоносни оръжия през своя територия към Украйна, с която дели обща граница.

“Чуй ме, Виктор, знаеш ли какво се случва в Мариупол?”, се обърна към унгарският министър председател във видео-обръщението си към водачите на Европейски Съюз в четвъртък вечерта украинският президент Влодимир Зеленски.
“Трябва да решиш един път вечно в кой лагер се намираш”, сподели още Зеленски като прикани управляващите в Будапеща, извънредно подвластни от енергийни доставки от Русия, да прекратят всевъзможни търговски връзки с Москва.

“Да затворим крановете за (б. р. - руски) нефт и газ значи да накараме всяка унгарско семейство да заплати цената на войната. Това е нещо, което не може да си позволим сподели още Виктор Ковач, представителят на унгарският министър председател, който е изправен пред много оспорвани парламентарни избори на 3 април. Лидерът на унгарската съпротива Петер Марки-Зай разяснява, че обръщението на Влодимир Зеленски към Виктор Обран показва “изолацията”, в която се намира министър председателят на Унгария, който се счита още за “последният съдружник на Владимир Путин в Европейски Съюз и НАТО”.

По-рано тази седмица украинският вицепремиер Ирина Веречук упрекна Унгария, че “тайно мечтае” да окупира Транскарпатия, гранична зона сред двете страни, ситуирана в западните елементи на Украйна и със съществено наличие на унгаро-езично население. Откъснато от останалата част на Украйна чрез източната част на Карпатите, този район е под контрола на Будапеща до Първата международна война.

Разменяна сред страните, територията е интегрирана към Украйна през 1991 година, след оповестяването на независимостта на страната. Посолството на Унгария в Киев назова мненията на Веречук “необосновани и обидни”.

Кремъл прави оценка загубите на Киев в десетки хиляди
Москва призна за над 1350 починали военни в Украйна
Украинските войски не престават контраатаката край столицата



Руските въоръжени сили започнаха преди два дни тактическо оттегляне за прегрупиране, преди взлом против Киев, което по наблюдаване на експерти се употребява сполучливо от украинската войска, с цел да си върне позиции край столицата.

“В хода на специфичната военна операция” на съветската войска в Украйна силите на Кремъл досега са изгубили 1 351 военнослужещи, а над 3 820 са били ранени в сраженията. Това разгласи на публична конференция в Москва началника на основното оперативно ръководство на генералния щаб на съветските въоръжени сили военачалник Сергей Рудской. Според него на фона на съветските загуби, въоръжените сили на Украйна са изгубили над 30 000 души по другите фронтови посоки. По данни на съветското военно командване първоначално нашествието украинските въоръжени сили са се състояли 260 200 военнослужещи, като за месец сражения загибуте им се пресмятат на над 14 000 души “безвъзвратно загубени” и към 16 000 в “санитарен режим”.

Според военачалник Рудской на територията на Донбас, където въоръжените милиции на приетите от Москва Донецка и Луганска национални републики се борят с “въоръжените сили на Украйна, националната армия и националистките батальони”, силите на Киев са изгубили 16 000 военнослужещи, “което съставлява към 26% от целия им персонален състав” от 59 300 души в това направление.

Руските медии цитират и публично изказване на президента Владимир Путин по време на среща с интелектуалци в петък, съгласно който “в рамките на специфичната интервенция в Украйна съветските военнослужещи се борят един до друг, поддържат се един различен и като братя прикриват с телата си едни други от куршумите”.

Изнесените публични данни от Москва опонират на тези на украинското военно командване, от където упорстват, че от началото на нашествието в Украйна са били премахнати над 16 000 съветски военнослужещи. Според данни на Пентагона и английското министерство на защитата съветските загуби за минимум 7 000 души, напомнят интернационалните наблюдаващи.

Междувременно бе обявено, че към 20 хиляди души са съумели да изоставен град Бориспол, който се намира покрай едноименното интернационално летище на Киев, заяви кметът Володимир Борисенко. Той прикани всички поданици на близките села да се изтеглят, с цел да улеснят украинската войска в битката є с съветските войски в региона.

По данни на английското разузнаване украинската войска е съумяла да си върне контрола над няколко града и защитни позиции на 35 км източно от столицата Киев, в това число над 80% от предградието Макарив. Руските въоръжени сили започнаха преди два дни тактическо оттегляне за прегрупиране, преди взлом против Киев, което по наблюдаване на експерти се употребява сполучливо от украинската войска, с цел да си върне позиции край столицата.

Украинските управляващи оповестиха за две ракети блъснали военна база край град Днипро и има огромни опустошения, заяви губернаторът на региона. Според съветските военни при ракетно нахлуване на боен обект край Киев е било разрушено огромно петролно вместилище на украинските въоръжени сили.

Като кладите на нацистите през 1930-е
Западът се опива да заличи съветската просвета, счита Путин
Искат да забранят съветските писатели и книги



Западът се пробва да заличат една цяла хилядолетна просвета, нашият народ, съобщи Путин по време диалог с културни дейци

Руският президент Владимир Путин съобщи по време на видео-конферентен диалог с съветски културни дейци, че Западът се пробва да заличи съветската просвета, предадоха международните организации.

“Днес те се пробват да заличат една цяла хилядолетна просвета, нашия народ”, съобщи Путин във връзка анулирането на събития, свързани с съветски създатели в някои западни страни през последните седмици.
“По този метод те се пробват да забранят съветските писатели и книги”, добави Путин.

Путин оприличи всичко това на аутодафетата, проведени от нацистите, съобщи Агенция Франс Прес.

“Последният път нацистите в Германия преди близо 90 години направиха такава акция за заличаване на една нежелана за тях просвета. Спомняме си за фрагментите с изгаряни книги по площадите”, съобщи Путин.

“Сега заличават от концертните афиши композиторите Чайковски, Шостакович, Рахманинов. Забраняват съветски писатели и техните книги”, добави той.

Путин съпостави акцията против съветската просвета с отношението на Запада към авторката на книгите за Хари Потър Джей Кей Роулинг, която породи дискусия с мненията си за трансджендърите, разяснява Ройтерс.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР