Вашингтон провежда дискусии с Варшава за възможността Полша да предостави

...
Вашингтон провежда дискусии с Варшава за възможността Полша да предостави
Коментари Харесай

САЩ обсъждат с Полша доставката на МиГ-ове за Украйна. Ние се дърпаме!

Вашингтон организира полемики с Варшава за опцията Полша да даде свои изтребители МиГ-29С на Украйна. Това са съобщили четирима представители на американските управляващи преда изданието " Политико ".

Украинският президент Володимир Зеленски през вчерашния ден насочи " обезверена молба " за бойни самолети съветско произвеждане от източноевропейски страни за битка с съветските нашественици по време на видеоконферентен диалог с американските законодатели.

Агенция Ройтерс припомня, че в следения от демократите Конгрес на Съединени американски щати има мощна двупартийна поддръжка за незабавна военна и филантропична помощ за Украйна след нашествието на Русия на 24 февруари в размер на 10 милиарда $.

През последните дни Зеленски неведнъж помоли Запада да вкара зона, неразрешена за полети над Украйна, само че Съединени американски щати и техните съдружници от НАТО отхвърлиха тези апели, опасявайки се от директна борба с Москва.

Към момента не е ясно по какъв начин Вашингтон може да помогне за прехвърлянето на съветски самолети в Украйна. Съединени американски щати обаче биха могли да улеснят преводите или вероятно да се включат в заплащането или обезпечаването на заместители на съдружниците, които дадат самолети на Украйна.

До момента на Украйна не са доставяни изтребители. Страни като България и Словакия са изразили съмнения по този въпрос, сочи организация Франс прес.

Няколко републикански членове на Конгреса, в това число републиканските сенатори Марко Рубио и Линдзи Греъм, показаха в Twitter поддръжката си за Зеленски по време и след диалога им.

Сенаторът републиканец Стив Дейнс заяви за Фокс Нюз, че половината от плануваните средства - ще отидат за военни цели.

Линдзи Греъм, също републикански сенатор, пък означи, че със самолети и дронове украинската войска ще бъде по-ефективна, по тази причина Съединени американски щати би трябвало да й ги обезпечат.

Висш чиновник на защитата на Съединени американски щати уточни, че Пентагонът към този момент е дал 240-те милиона $ военна помощ и оръжия за 350 милиона $, които президентът Джо Байдън неотдавна утвърди. Служителят също по този начин сподели, че останалите 110 милиона $ най-вероятно ще бъдат изпратени в Украйна през идната седмица и че администрацията работи с Конгреса за увеличение на средствата, които могат да бъдат изразходвани за доставка на повече оръжия.

Съединени американски щати тази седмица започнаха да доставят на Украйна дълго чаканите от Киев зенитни ракети " Стингър ".
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР