Вашингтон приветства решението на Камбоджа да не дава на Китай

...
Вашингтон приветства решението на Камбоджа да не дава на Китай
Коментари Харесай

Помпео приветства Камбоджа за отказ на ВМС база на Китай

Вашингтон приветства решението на Камбоджа да не дава на Китай правото да споделят военноморска база в Тайландския залив , разгласи държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео на взаимна конференция с министъра на външните работи на Тайланд Дон Праматвинаи след среща на Съединени американски щати и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), оповестява ТАСС.

Помпео беседва в столицата на Тайланд и със своите сътрудници Тайланд, Камбоджа, Лаос и Виетнам .

" Ние приветстваме решението на Камбоджа да откаже на Китай да употребява военноморската база ", разяснява той и се надява, други страни в района да последват образеца на Пном Пен .
 Камбоджа отхвърля да е предоставила военна база на Китай
Камбоджа отхвърля да е предоставила военна база на Китай

Говорител на Министерството на защитата разясни, че се популяризират подправени вести и агитация

По-рано The Wall Street Journal, базирайки се на американски чиновници и техните съдружници заяви, че Камбоджа е сключила скрито съглашение с КНР и предава базата Реам в Тайландския залив за 30 години с автоматизирано удължение на съглашението за всеки последващи 10 години.

Според данните за това съглашение, Китай може да употребява базата за разполагане на войски, запазване на оръжие и военни кораби .

Миналата седмица министър председателят на Камбоджа Хун Сен о тхвърли " неоснователните изказвания " за съществуването на скрито съглашение с КНР, тъй като " съществуването на непозната военна база опонира на конституцията на страната ".
 Пекин прикани нерегионалните страни да не се месят в разногласието за Южнокитайско море
Пекин прикани нерегионалните страни да не се месят в разногласието за Южнокитайско море

Уан И похвали напредъка в подготвянето на кодекс за държание с 10-членната Асоциация на страните от Югоизточна Азия

В същото време Помпео показва угриженост по отношение на китайските действия по река Меконг в Югоизточна Азия, като ги назовава тревожни трендове, оповестява АП.

Притесненията му включват и построяването на язовири нагоре по течението, проекти за взривяване на речни корита и образуване на речни патрули отвън китайските граници .

Той означи, че реката е с най-ниските си равнища от десетилетие , което дефинира като проблем, обвързван с решението на Китай да взима вода нагоре по течението. Китай е построил 10 язовира в горния сектор на Меконг , част, която назовават Ланкан.

Отдавна има предизвестия , че тези дейности могат да имат разрушителни въздействия върху околната среда и стопанската система надолу по течението .
 Съединени американски щати построяват военни обекти за над 200 млн. $ в Австралия
Съединени американски щати построяват военни обекти за над 200 млн. $ в Австралия

Западните съдружници са все по-загрижени от Китай и въздействието му в Тихия океан
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР