Вашингтон. Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на

...
Вашингтон. Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на
Коментари Харесай

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов разговаря със старши директора по европейските и руските въпроси в Съвета за национална сигурност Фиона Хил в Белия дом

Вашингтон. Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов организира работна среща със старши шефа по европейските и съветските въпроси в Съвета за национална сигурност Фиона Хил. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ . Срещата се организира в Белия дом и продължи с повече от час над в началото плануваното време. По време на диалога бяха разисквани необятен кръг от въпроси на районната сигурност. И двете страни показаха безпокойствие от ескалацията на напрежението в Азовско море и Керченския проток, като се сплотиха към нуждата от деескалация на спора.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов показа резултатите от завършилото Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз, като акцентира приоритетността, която България отдава на евроатлантическата вероятност пред страните от Западните Балкани. Беше реализирано единодушие, че евроатлантическата вероятност пред тези страни е от основно значение за ограничение на въздействието на трети страни в района. Подобряването на средата за сигурност в района на Балканите ще има благотворно въздействие върху двустранните и многостранните връзки в региона.
В цялостния подтекст на събитията в района е належащо затвърждаване на стратегическото партньорство сред България и Съединените щати. Именно в този аспект би трябвало да се преглежда и идната рационализация на българската войска. Цветан Цветанов осведоми, че сега България е в заключителния стадий за избор на нови изтребители за авиацията. Към момента финалисти са три самолета - Ф-16, Грипен и Юрофайтър, като се чака българският парламент да излезе с решение в идните няколко месеца. Решението ще бъде политическо и ще бъде основано на българските национални ползи и стратегически партньорства. Подобно решение ще затвърди геополитическата ориентировка на България за десетилетия напред, защото след модернизацията на Военновъздушни сили, следва модернизиране на сухопътните войски и военноморският флот.
По време на диалога беше подчертана също огромната значимост за сигурността на България и на диверсификацията на енергийните доставки за страната. От тази позиция е значимо реализирането на газовия хъб " Балкан ", само че също по този начин и интерконекторната връзка за полутечен газ с Гърция. " Диверсифицирането на енергийните доставки ще способства за повече благоприятни условия за доставки и повече сигурност в района. Именно в тази връзка България изследва всички благоприятни условия ", акцентира Цветан Цветанов.
Председателят на ПГ на ГЕРБ срещна старши шефа по европейските и съветските въпроси в Съвета за национална сигурност Фиона Хил с значимостта, която имат идните през месец май 2019 година избори за Европейски парламент, за трансатлантическите връзки. Недопускането на дезинформация и доминация на подправените вести в предизборната акция е от решаващо значение за крайния резултат. " Важно изискване за бъдещето на трансатлантическите връзки е затвърждаването на статута на систематичните партии в Европарламента и недопускането на популистките партии да имат преимущество при установяване на политическия дневен ред в Европа през идващите 5 години ", съобщи Цветанов.
В края на срещата двете страни се договориха взаимният продан на отзиви да продължи и в бъдеще. От българска страна беше посочено, че прелестна опция за сходен продан на отзиви би била бъдеща среща сред министър-председателя на България Бойко Борисов и президента на Съединените щати Доналд Тръмп при започване на 2019 г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР