Голямото жури на Джорджия искаше Линдзи Греъм, Флин да бъдат обвинени в изборно дело

...
Вашингтон, окръг Колумбия – Специално голямо жури, което разследваше опитите
Коментари Харесай

Вашингтон, окръг Колумбия – Специално голямо жури, което разследваше опитите на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да отмени резултатите от изборите през 2020 г. в Джорджия, имаше препоръча наказателни обвинения срещу влиятелния сенатор Линдзи Греъм, показва окончателният доклад на комисията.

Докладът, който беше публикуван изцяло в петък след разпореждане на съдия, също призова прокурорите на Джорджия да повдигнат обвинения срещу бившия съветник по националната сигурност на Белия дом Майкъл Флин и двама бивши американски сенатори от щата Дейвид Пърдю и Кели Льофлър.

Препоръките на голямото жури не бяха обвързващи и окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис, която ръководи разследването в Джорджия за намеса в изборите през 2020 г., в крайна сметка не повдигна обвинения срещу Греъм, Флин, Пердю или Льофлър.

Миналия месец Уилис повдигна наказателни обвинения срещу Тръмп и 18 други – включително адвокати, съюзници и сътрудници на бившия президент – по обвинения, че са се присъединили към заговор за „незаконна промяна на резултата“ от вота през 2020 г. в Джорджия. Всички обвиняеми се признаха за невинни.


Докладът от петък не очертава защо голямото жури е направило своите препоръки.

Но в него бяха изброени десетки хора, които комисията каза, че трябва да бъдат обвинени в „уважение към националните усилия за отмяна на президентските избори през 2020 г.“.

Голямото жури, което се състоеше от 26 жители на района на Атланта, имаше правомощия да призовка да изисква свидетелски показания и документи. Той разпита 75 свидетели в продължение на няколко месеца миналата година, се казва в доклада.

„Голямото жури беше съставено, за да разследва конкретен въпрос: фактите и обстоятелствата, свързани пряко или косвено с възможните опити за прекъсване на законното администриране на президентските избори през 2020 г. в щата Джорджия“, се казва в него.

Греъм, главен съюзник на Тръмп, свидетелства пред голямото жури през ноември 2022 г. Офисът на сенатора не върна незабавно искането на Ал Джазира за коментар в петък.

Тръмп, който остава фаворит за номинацията на Републиканската партия за президент през 2024 г., не беше призован и не даде показания пред голямото жури.

Уилис започна разследването, което доведе до обвиненията, малко след като Тръмп призова държавния секретар на Джорджия Брад Рафенспергер по време на разговор през януари 2021 г. да „намери“ достатъчно гласове, за да му осигури победа в щата, която той загуби от президента Джо Байдън .


Случаят Джорджия е вторият обвинителен акт, обвиняващ Тръмп в намеса в изборите, и четвъртият набор от наказателни обвинения срещу него досега тази година.

Той беше обвинен в началото на август по четири федерални обвинения, свързани с усилията му да отмени резултатите от гласуването през 2020 г., а през юни беше обвинен в американския щат Флорида по обвинения, че е използвал неправилно секретни правителствени документи.

>

Той също беше обвинен в щата Ню Йорк по обвинения, че неправомерно е променил бизнес досиета, за да прикрие тайно плащане, направено на звезда от филми за възрастни преди изборите през 2016 г.

Тръмп се призна за невинен и отрече всякакви нарушения във всички случаи, като каза, че те са опит да се провали кампанията му за преизбиране.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР