САЩ искат израелско-саудитска сделка за „нормализиране“. Защо сега?

...
Вашингтон, окръг Колумбия – Съединените щати превърнаха установяването на дипломатически
Коментари Харесай

Вашингтон, окръг Колумбия – Съединените щати превърнаха установяването на дипломатически отношения между Саудитска Арабия и Израел в основна политическа цел – тласък, който според експерти ще изостави палестинците и може да дойде на висока цена за Вашингтон в Близкия изток.

Сложността на така наречения стремеж на Вашингтон към нормализиране също повдигна въпроси относно това защо администрацията на президента на САЩ Джо Байдън го е превърнала в приоритет точно сега.

„Байдън принадлежи към мисловна школа, която разглежда арабско-израелския конфликт като такъв, в който палестинците не са непременно централната сила“, каза Халед Елгинди, старши сътрудник в мозъчния тръст Института за Близкия изток.

„Той вярва, че основната причина за този конфликт е неспособността на арабските държави да приемат Израел. И така, ако така гледате на конфликта, би било логично да дадете приоритет на нормализирането“, каза Елгинди пред Al Jazeera.

Миналата седмица колумнистът на New York Times Томас Фридман изложи сложен план, който според него Байдън следва, за да осигури израелско-саудитска сделка. То включва даване на Саудитска Арабия на гаранции за сигурност, подобни на НАТО, и подпомагане на кралството от Персийския залив да започне гражданска ядрена програма.

Рамката няма да включва пряко палестинците, съобщи Фридман, но ще включва някои отстъпки за тях, като замразяване на израелските селища и обещание от Израел никога да не анексира окупирания Западен бряг.

Въпреки че Фридман редовно се среща с Байдън, неговият разказ не е официално потвърден от правителството на САЩ. "Ню Йорк Таймс" и "Уолстрийт джърнъл" по-рано съобщиха обаче, че Рияд търси пакт за сигурност от Вашингтон и ядрена програма като част от всяко споразумение за нормализиране с Израел.


„Нормализация“

Въпреки че не коментираха спецификата на бъдеща сделка, американски официални лица декларираха недвусмислено, че се стремят към израелско-саудитско споразумение.

Израелските лидери също не крият стремежа си за официални връзки с Рияд: „Молим се този момент да настъпи“, каза президентът на Израел Исак Херцог в реч пред Конгреса на САЩ миналия месец.

От своя страна Саудитска Арабия не е променила официално политиката си в подкрепа на Арабската мирна инициатива, която обуславя признаването на Израел от създаването на палестинска държава и намирането на „справедливо решение“ за тежкото положение на палестинските бежанци.

>

Все пак саудитските власти не са изключили напълно перспективата за сделка с Израел.

Миналата година саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман каза, че страната гледа на Израел като на „потенциален съюзник“, но подчерта, че Израел „трябва да реши проблемите си с палестинците“, които досега до голяма степен отсъстваха от кампанията за нормализиране .

„Вярваме, че нормализирането е в интерес на региона, че ще донесе значителни ползи за всички“, каза саудитският външен министър Фейсал бин Фархан Ал Сауд по време на съвместна пресконференция с американския си колега Антъни Блинкен през юни.< /p>

„Но без намиране на път към мир за палестинския народ, без справяне с това предизвикателство, всяка нормализация ще има ограничени ползи. И затова смятам, че трябва да продължим да се фокусираме върху намирането на път към решение с две държави, върху намирането на път към осигуряване на достойнство и справедливост на палестинците.“

Малко арабски държави са признали Израел от създаването му през 1948 г., но администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп помогна за осигуряването на споразумения за официални отношения между Израел и Обединените арабски емирства, Бахрейн и Мароко през 2020 г. – известни като „Споразуменията на Ейбрахам“. Судан също се съгласи да нормализира отношенията с Израел като част от натиска на Тръмп.

Въпреки това Израел не е променил значително политиката си спрямо палестинците, която водещи правозащитни групи, включително Human Rights Watch и Amnesty International, смятат за апартейд.

Всъщност през последните месеци крайнодясното правителство на израелския премиер Бенямин Нетаняху засили разширяването на селищата и военните нападения срещу палестинските общности на Западния бряг.

Това повдигна въпроси сред експерти относно това дали израелското правителство, което включва ултранационалисти, които искат още повече да затвърдят контрола на Израел върху окупираните палестински територии, би се съгласило на замразяване на селища или обещание срещу анексирането – дори ако това дойде с официална Саудитска Арабия разпознаване.

„Не мисля, че това израелско правителство е способно да признае нещо – дори на хартия – за палестинците, защото те са ангажирани с демонтажа на цялата палестинска национална идея“, каза Елгинди.


Палестинският въпрос

Освен въпросите относно желанието на израелското правителство да се съгласи на подобни отстъпки, саудитско-израелската сделка е изправена и пред други потенциални пречки. Проучванията на общественото мнение, например, показват, че саудитските граждани не подкрепят признаването на Израел.

Анна Джейкъбс, старши анализатор за държавите от Персийския залив в мозъчния тръст International Crisis Group, каза, че Саудитска Арабия вероятно ще трябва да вземе под внимание възгледите на своите граждани.

„За да може Саудитска Арабия сериозно да обмисли напредък с нормализирането на отношенията с Израел, трябва да бъдат изпълнени няколко условия, едно от които е някакъв напредък в обновяването на закъсалия израелско-палестински мирен процес“, каза тя в имейл на Al Jazeera .

„Би било трудно за Саудитска Арабия да легитимира решението за нормализиране на отношенията с Израел, което не е популярно сред саудитската общественост, без да покаже някои ползи за палестинците.“

Но за много палестинци исканията, очертани от Фридман за анексиране и заселване, са трохи, според които те имат за цел да придадат прикритие на легитимност на потенциалната сделка.

„Ако Саудитска Арабия и Израел искат да се обединят, не правете това за палестинците; не е“, каза палестинско-американският анализатор Юсеф Мунайер.


Пакт за сигурност

Все пак много държави в Близкия изток се присъединиха към ръководеното от САЩ „Споразумение на Ейбрахам“ в преследване на собствените си интереси, навличайки гнева на палестинците, които казват, че сделките са „удар в гърба“.

Както беше съобщено от няколко американски медии, Саудитска Арабия настоява за собствени отстъпки от САЩ, ако официално признае Израел – а именно официални гаранции за сигурност от Вашингтон.

Но това би представлявало още една пречка за натиска за нормализиране, казаха експерти.

Всеки договор с Рияд ще изисква одобрението на най-малко две трети от законодателите в Сената на САЩ, което може да се окаже трудно предвид надигането на гласове на Капитолийския хълм, които са критични към Саудитска Арабия, както и към други САЩ военно участие в Близкия изток.

Джон Хофман, външнополитически анализатор в CATO Institute, либертариански мозъчен тръст, базиран във Вашингтон, също каза, че един кодифициран пакт за сигурност на САЩ със Саудитска Арабия би рискувал да дестабилизира региона малко след като Рияд и Техеран се съгласиха на разведряване .

Подробностите за подобно споразумение между Вашингтон и Рияд остават неясни, но Фридман съобщи, че саудитското правителство се стреми към „договор за взаимна сигурност на ниво НАТО“. САЩ имат пакт за отбрана със страните от НАТО, което означава, че ще бъдат длъжни да се застъпят в тяхна защита, ако бъдат нападнати.

„Това изобщо не си струва. Ако Байдън продължи с това, мисля, че това ще бъде най-лошото външнополитическо решение в Близкия изток след Ирак“, каза Хофман, имайки предвид водената от САЩ инвазия в страната през 2003 г.

Посолството на Саудитска Арабия във Вашингтон, окръг Колумбия, не отговори на исканията на Ал Джазира за коментар до момента на публикуването.


Защо сега?

Въпреки че признаването от Саудитска Арабия би било важно за Израел, анализаторите казват, че дипломатическите връзки между двете страни също биха били външнополитическа победа за Байдън, тъй като изборният сезон в САЩ през 2024 г. е в разгара си.

И докато средностатистическите американски гласоподаватели може да не базират гласовете си на външната политика, арабско-израелската нормализация остава популярна и сред двете основни партии във Вашингтон, окръг Колумбия. Например през 2020 г. много демократи, които ненавиждаха Тръмп, похвалиха „Споразуменията на Ейбрахам“.

„Изборната политика на САЩ помага да се обясни защо администрацията на Байдън преследва това споразумение за нормализиране толкова публично и интензивно в този момент“, каза Джейкъбс. „В сферата на вътрешната политика на САЩ нормализацията между Саудитска Арабия и Израел би била външнополитическа победа за администрацията на Байдън.“

Но Джейкъбс добави, че сделката „ще направи малко за подобряване на тежкото положение на палестинците или за подобряване на по-широката регионална сигурност“.

Това беше повторено от Мунайер, който каза пред Ал Джазира, че израелската нормализация със Саудитска Арабия и други държави с мнозинство от араби и мюсюлмани няма да промени реалността на израелската окупация или конфликта като цяло.

„Израелците няма да са по-близо до разрешаването на основния проблем с управлението на милиони палестинци, които не искат да бъдат управлявани от Израел и които искат да имат свобода, справедливост и равенство“, каза той.

„Можете да нормализирате и да имате отношения с всяка арабска и мюсюлманска страна, това няма да промени този факт.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР