Кой е Джейкъб Лю, кандидатът на Байдън за посланик на САЩ в Израел?

...
Вашингтон, окръг Колумбия – Президентът на САЩ Джо Байдън номинира
Коментари Харесай

Вашингтон, окръг Колумбия – Президентът на САЩ Джо Байдън номинира бившия министър на финансите Джейкъб Лю за следващия посланик на страната в Израел, докато Съединените щати настояват да задълбочат връзките си с най-големия си близкоизточен съюзник.

Белият дом обяви номинацията на Лу във вторник, месеци след като Том Найдс – бивш пратеник в Израел – подаде оставка от поста си.

Лю все още трябва да бъде потвърден в контролирания от демократите Сенат, където републиканските законодатели използват процедурни пречки, за да забавят и блокират дипломатическите номинации на администрацията на Байдън.

„Днес президентът Джо Байдън обяви намерението си да номинира Джейкъб Дж. Лю за извънреден и пълномощен посланик в държавата Израел“, се казва в изявление на Белия дом.

Лю, който е заемал висши държавни позиции в администрациите на президентите демократи Бил Клинтън и Барак Обама, е бил явен поддръжник на Израел.

В момента той служи като съпрезидент на борда на Националната библиотека на Израел, САЩ, базирана в Ню Йорк група, която подкрепя библиотеката в Израел и нейните програми.


В публикация в социалните медии във вторник сутринта израелският външен министър Ели Коен приветства назначаването на Лю за посланик в „страна, която познавате толкова добре“.

„Очакваме с нетърпение да работим с вас в духа на нашето тясно сътрудничество и съюз“, каза Коен.

Номинацията на Лю идва в момент, когато САЩ работят за осигуряване на официални дипломатически отношения между Саудитска Арабия и Израел.

Администрацията на Байдън също така настоява за включване на Израел в своята програма за премахване на визите, която ще позволи на израелците да пътуват без визи до САЩ въпреки опасенията относно малтретирането на Израел към палестински американци.

Но отношенията между САЩ и Израел напоследък претърпяха известни търкания, като Байдън предупреди израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да не изпълнява план за цялостна реформа на съдебната система, който според критиците ще отслаби съдилищата и върховенството на закона в Израел.

Държавният департамент на САЩ също така редовно изразява критики към политиките на Нетаняху срещу палестинците, включително разширяването на незаконни израелски селища в окупираните палестински територии.

Все пак служители на администрацията на Байдън често подчертават, че ангажиментът на САЩ към Израел е „железен“.


Роли в правителството на САЩ

Лю и преди беше в заглавия по въпроси, свързани с Израел.

През 2015 г. той беше освиркван от произраелски поддръжници по време на конференция на Jerusalem Post в Ню Йорк за защита на иранската ядрена сделка, според която Техеран намали ядрената си програма в замяна на премахване на санкциите срещу икономиката му.

Израел и неговите поддръжници се противопоставиха на многостранното споразумение, подписано от администрацията на Обама и големите световни сили.

Лю обаче настоя, че сделката с Иран – която беше отменена от бившия президент Доналд Тръмп през 2018 г. – е била добра за Израел и че сътрудничеството между САЩ и Израел е било на „най-високо ниво“ при Обама.

Лю беше началник на кабинета на Обама в Белия дом, преди да бъде назначен за министър на финансите през 2013 г. Той също така беше директор на Службата за управление и бюджет (OMB) както при Клинтън, така и при Обама.

Номинираният за посланик първо се присъедини към администрацията на Обама като заместник-държавен секретар по управлението и ресурсите.

Извън държавната работа той е заемал много позиции в академични и финансови институции.

В изказване в Колумбийския университет през 2017 г. Лю похвали усилията на администрацията на Обама да отблъсне доклада Голдстоун, мисия на ООН за установяване на факти, която обвини Израел във възможни военни престъпления и престъпления срещу човечеството във войната му в Газа през 2009 г.


„Съединените щати наистина бяха единствената страна, която беше там при президента Обама, защитавайки Израел срещу неща като доклада Голдстоун“, каза Лу по това време, както е съобщено от Jewish Insider.

„Не мога да ви кажа колко десетки телефонни обаждания бяха направени, президентски, вицепрезидентски, секретарски, подкабинетно ниво, за да се опитаме да попречим на Израел да бъде изолиран.“

На същото събитие Лю се обърна и към решението на администрацията на Обама да не налага вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 2016 г., която нарече израелските селища „фрапантно нарушение на международното право“, като каза, че Вашингтон работи за смекчаване на мярката.

„Лично на мен ми се иска резолюцията изобщо да я нямаше. Не съм доволен, че имаше решение“, каза той.

„Също така се радвам, че не беше в оригиналната си форма, където трябваше да наложим вето, но тогава останалият свят щеше да гласува за това още по-сурово осъждане.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР