Доналд Тръмп се пледира за невинен по обвиненията за изборите през 2020 г.

...
Вашингтон, окръг Колумбия – Доналд Тръмп се пледира за невинен
Коментари Харесай

Вашингтон, окръг Колумбия – Доналд Тръмп се пледира за невинен по обвиненията, че се е опитал да отмени резултатите от изборите през 2020 г. в Съединените щати, тъй като борещите се бившият президент се яви за първи път пред съда, за да отговори на ново федерално обвинение срещу него.

„Когато погледнете какво се случва, това е преследване на политически опонент“, каза Тръмп от пистата на летището във Вирджиния, след като напусна съда. „Това никога не е трябвало да се случва в Америка.“

Тръмп представи своята молба в четвъртък следобед по време на изслушване по обвинение в съдебната палата на САЩ Barrett Prettyman във Вашингтон, окръг Колумбия. Съдията насрочи следващото заседание по делото за 28 август.

Обвинението дойде само два дни, след като американските прокурори повдигнаха четири федерални обвинения срещу Тръмп, обвинявайки републиканския политик в опит да отмени резултатите от изборите през 2020 г., които той загуби от съперника си от Демократическата партия Джо Байдън.

Случаят е третото наказателно обвинение, повдигнато срещу бившия президент от март насам. Тръмп също е изправен пред щатски обвинения в Ню Йорк за предполагаемо изплащане на тайни пари на звезда от филми за възрастни и федерални обвинения, свързани с обвинения, че неправилно е боравил с класифицирани правителствени документи в имението си във Флорида.

Настоящият фаворит в надпреварата за президентската номинация на Републиканската партия през 2024 г., Тръмп отрече всички неправомерни действия и формулира обвиненията като опити да провали кампанията му.

Но последното обвинение може да се окаже най-голямото му препятствие досега. Експерти казаха, че делото за намеса в избори през 2020 г. бележи най-значимото от трите наказателни обвинения – като един експерт го нарече „вероятно най-значимият съдебен случай в историята на нацията“.


В обвинителния акт се твърди, че Тръмп е „преследвал незаконни средства за омаловажаване на законните гласове и подкопаване на изборните резултати“ в опит да осуети победата на Байдън през 2020 г.

Прокурорите изтъкнаха участието на Тръмп в събитията, довели до атаката на Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г., когато тълпа негови поддръжници превзеха сградата, за да попречат на Конгреса да удостовери изборната победа на Байдън.

Деби Хайнс, правен анализатор и бивш прокурор в Балтимор, Мериленд, каза пред Ал Джазира в четвъртък, че случаят ще бъде „тест за правната система на САЩ, както и за демокрацията на Съединените щати“.

„Всичко е на линия“, каза тя, като подчерта, че всеки обвиняем, обвинен в престъпления в САЩ, е изправен пред същия съдебен процес, през който ще премине Тръмп. „Той се счита за невинен в съда, докато не бъде осъден за каквото и да било, и има право да бъде съден пред съдебни заседатели.

„Но това, което този случай показва, е, че в тази страна съществува върховенството на закона и че никой не е над закона, дори и бивш президент на Съединените щати“, каза Хайнс.

Тръмп обаче твърди, че ще бъде „невъзможно“ за него да получи справедлив процес във Вашингтон, окръг Колумбия, град, контролиран от демократите.

В публикация в социалните медии преди обвинението му бившият президент каза, че се надява „фалшивото дело“ срещу него да бъде „преместено на безпристрастно място“, като например в Западна Вирджиния. „Този ​​обвинителен акт е изцяло за намеса в избори!!!“ написа той на своя уебсайт Truth Social.

Алина Хаба, адвокатът на Тръмп, също изрази предизвикателен тон в четвъртък, подновявайки обвиненията, че бившият президент е насочен да провали кампанията му през 2024 г. „Това е изборна намеса в най-добрия си вид срещу водещия кандидат в момента за президент на всяка партия“, каза Хаба пред репортери.

„Президентът Тръмп е под обсада по начин, който не сме виждали досега. Президентът Тръмп и неговият правен екип и всички в неговия екип ще продължат да се борят – не за него, а за американския народ.“


Въпреки че правните проблеми на Тръмп се увеличиха през последните няколко месеца, подкрепата му сред привържениците на Републиканската партия остава силна, според скорошно проучване.

Проучване на Ню Йорк Таймс/Сиена Колидж, публикувано в понеделник, показа, че Тръмп има 54 процента подкрепа сред вероятните първични гласоподаватели на Републиканската партия, в сравнение със 17 процента за най-близкия му съперник, губернатора на Флорида Рон ДеСантис.

Експерти твърдят, че това отчасти се дължи на факта, че голяма част от американския електорат гледа на наказателните обвинения срещу Тръмп като на част от опит да се попречи на кампанията му за преизбиране през 2024 г.

Кари Шефийлд, консервативен коментатор и старши политически анализатор във Форума на независимите жени, каза, че смята, че обвиненията срещу Тръмп представляват „политическо преследване“.

„Както е в момента, не вярвам, че има достатъчно доказателства, за да се каже, че тези обвинения имат някакви основания. Вярвам, че досега това, което видяхме, е политическо преследване“, каза Шефилд пред Ал Джазира по-рано в четвъртък.

„Много поддръжници, консервативни хора, казват, че президентът Джо Байдън се опитва да заключи главния политически съперник и това е много обезпокоително.“

Все пак сцената пред съда във Вашингтон, окръг Колумбия, преди обвинението на Тръмп беше заглушена, като само няколко протестиращи излязоха, за да покажат подкрепата си за бившия президент.

„Искам да го видя със собствените си очи, вместо да го гледам през фалшивите новини“, каза Дион Чини, 54-годишен, който пътува до столицата на САЩ от дома си в Бруклин, Ню Йорк, пред Al Джазира преди изслушването.

Той каза, че е присъствал на всяко обвинение на Тръмп досега и не се притеснява, ако други поддръжници не се присъединят към него. „Не ме интересува дали някой друг се появява. Тук съм и това е всичко, което има значение“, каза Сини.

Джозеф Степански от Ал Джазира допринесе за репортажи от Вашингтон, окръг Колумбия.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР