Вашингтон, Москва и по-голямата част от света очакваха Русия да

...
Вашингтон, Москва и по-голямата част от света очакваха Русия да
Коментари Харесай

Залужни - военният лидер на Украйна, който не е звезда |

Вашингтон, Москва и по-голямата част от света чакаха Русия да разбие украинската войска за дни.

Но не и Валерий Залужни, главнокомандващият украинските въоръжени сили, който оркестрира и води борбата, оставила съветските военни окървавени, разгромени, безредно оттеглящи се.

Ако украинските военни триумфи дотук могат да се припишат на един обособен човек - и отбраната на столицата Киев, и удържането на множеството огромни градове посред офанзивите - този човек е Залужни. 48-годишен кръглолик военачалник, роден в семейство на военни и назначен от президента Зеленски през юли 2021 година за най-високопоставения еднообразен пълководец в страната си. Залужни и други украински командири са се подготвяли за пълномащабна война с Русия още от 2014 година

За разлика от, да речем, " Щурмувака " Норман Шварцкопф (Stormin` Norman), водил американските войски в първата война в Персийския залив, или от Дейвид Петреъс, който водеше войната в Ирак и получи прозвището " Цар Давид ", Залужни като цяло заобикаля спектакъла на командирите звезди, отстъпвайки тази роля на Зеленски, някогашен артист и комедиант, който владее въображението на публиката.

В доста връзки Залужни е олицетворение на новото потомство украински офицери, калени по време на осемгодишната война в Донбас. Когато не са били на фронта, те са били изпращани да упражняват със силите на НАТО - опит, ошлайфал доста от властническите ръбове на десетилетията груба руска военна подготовка.

Сътрудничеството с НАТО образува група професионално насочени офицери, приели западните стандарти и помогнали да се построи децентрализиран, овластен и по-гъвкав метод на водене на война от съветския модел, който затъна в украинската тиня.

“Вероятно би трябвало да приказвам за Залужни не като за обособен човек, а като за представител на новото потомство в украинската войска - офицерите на висше, приблизително и даже на ниско равнище ", споделя Олексей Мелник, някогашен офицер в украинските военно-въздушни сили, в този момент един от шефовете по интернационалните връзки и стратегии за интернационална сигурност в центъра " Разумков " - мозъчен концерн в Киев.

През септември 2021 година, два месеца преди администрацията на американския президент Джо Байдън да стартира да издава шумни предизвестия за съветска инвазия и да споделя разследваща информация за скупчване на войски на украинската граница, Залужни разказва подготовката за офанзива.

" Винаги съм приказвал за това, откогато встъпих в служба - тъй като това е опасност от пълномащабна експанзия ", сподели тогава Залужни в изявление за радио " Свобода ". " Съответно нашата задача като въоръжени сили не е да чакаме манна небесна. Ние би трябвало да се подготвим за това. И ние вършим всичко за това. От наша страна, организираме набор от учения, в които вземат участие и нашите западни сътрудници, в това число членове на НАТО, както и сътрудници от НАТО. Правим всичко допустимо, с цел да накараме врага, по този начин да се каже, да бъде по-малко податлив да осъществя сходен сюжет. "

През януари Залужни приказва пред Военния комитет на НАТО - висшият орган на алианса, в който членуват униформени офицери, и им сподели, че украинската войска е подготвена.

" Напомних на съдружниците, че нашата война продължава от 2014 година и от този момент ние си вършим работата ", сподели той пред националната осведомителна организация " Укринформ " след срещата.

За смут на огромна част от света сюжетът за " пълномащабна експанзия " се трансформира в действителност на 24 февруари, когато съветски танкове се насочиха към Киев, а ракети поразиха цели в цяла Украйна. Но подготовката за по-широки бойни дейности продължаваше още от 2014 година, когато съветските войски нахлуха в Крим, анексираха полуострова и трансфораха Донбас в непрекъсната бойна зона.

През следващите години Съединени американски щати, Англия, Канада, Полша, Литва и други съдружници на НАТО отвориха подготвителни центрове в Източна Украйна, в това число за сили за специфични интервенции.

Този подготвителен и военен опит против руснаците и техните сепаратистки проксита разреши на командирите на дребни, разпръснати елементи да мислят независимо, преобръщайки остарелия руски модел на управление от горната страна надолу, който сковава съветските елементи и принуди висшите генерали да се насочат към фронтовата линия, където няколко от тях бяха убити.

" Украинците са способни да останат гъвкави ", съобщи пред Politico чиновник на защитата на Съединени американски щати, който сходно на други сегашни и някогашни американски военни пожела анонимност, с цел да разиска оценките за хода на войната и украинските благоприятни условия. От 2014 година насам украинците " могат по-добре да се приспособяват и да реагират с самодейност по метод, по който не можеха преди ", сподели служителят, като добави, че гъвкавостта до момента е променяла хода на играта против съветското нахлуване, което е изпратило " по-големи, по-способни сили, придържащи се напълно към твърдия си проект ".

Залужни стартира живота си като военно чадо, роден е през юли 1973 година, когато татко му служи в гарнизон в Новоград-Волинск в Житомирския регион в Северна Украйна, на около 240 км западно от Киев.

Учи в Института за сухопътни войски на Одеската военна академия и в Националната академия за защита в Киев, където приключва образованието си през 2007 година След това заема серия от постове, в това число на пълководец на механизирана бригада. Впоследствие се завръща в академията за още образование и се дипломира през 2014 година, няколко месеца след революцията на Майдана макара тогавашния президент Виктор Янукович да избяга в Русия и до момента в който войната в Донбас става по-интензивна.

Изпратен на изток, с цел да управлява бойни единици в дейни сражения, Залужни командва бригада, която през август 2014 година се разпростира в Дебалцево - мястото на някои от най-кръвопролитните сражения във войната, където украинските сили дават тежки жертви. Спешната нужда да се избегнат по-нататъшни загуби в Дебалцево в последна сметка оказа спомагателен напън върху тогавашния президент Петро Порошенко да подпише мирните съглашения от Минск (Минск -2) при условия, които се оказаха неизгодни.

През 2019 година Залужний е назначен за началник на Северното оперативно командване на украинската войска, ситуирано в Чернигов, родния град на майка му в Северна Украйна, покрай границата с Беларус, където е прекарвал доста време като дете.

В изявление от февруари 2020 година за ArmyInform, уебсайт за военни вести, Залужни разказва, че е било негова детска " фантазия " да стане боец и че в никакъв случай не е очаквал да бъде върховен пълководец.

" Повишението ми беше като на елементарен боец. Назначиха ме - поех отговорностите си, встъпих в служба, предложиха ми друга - също се реалокирах ", сподели той. " Никога не съм си мислил, че един ден ще стана военачалник и ще доближи високи чинове. "

Издигането на Залужни на висша служба е и основна част от напъните за преструктуриране на управлението, разделящо оперативните отговорности и отговорностите за обмисляне в генералния щаб. Това съвпада с по-широка акция за рационализация, в която украинските военни възприеха нови, по-креативни бойни техники, учредени на военен опит против действителен, а не научен зложелател.

" Искаме да се отдалечим от картите - от писането на бойни заповеди от, да речем, 1943 година ", сподели Залужни в изявление за ArmyInform.

Иронията обаче е в това, че той в този момент се бори с зложелател, който най-малко в някои връзки постоянно наподобява повече като от 1943 година, в сравнение с от 2022 година

Танкове и бронирани машини се стрелят между тях в открити полета и дребни села, напомняйки за най-ужасните борби през Втората международна война. Но потреблението на безпилотни самолети за заличаване на логистични колони или за контролиране на огъня за украинските артилерийски батареи на километри от фронта също дава визия за метод на водене на бойни дейности, за който анализаторите приказват от години, само че едвам в този момент стартира да се употребява в Украйна.

Бивш офицер от специфичните сили на Съединени американски щати, който е видял смяната в украинските сили за специфични интервенции през годините, споделя, че към 2020 година украинските командоси " наподобяват, миришат и имат усет на западни специфични сили ".

Изпепеляващият всекидневен военен опит от Донбас през последните осем години означаваше, че най-близките до бойните дейности бойци видяха от първа ръка по какъв начин самостоятелната самодейност в боевете с дребни единици е от основно значение.

Тези млади бойци и техните офицери " бяха тези, които се опариха от опита и осъзнаха " хей, не може всичко да отива при генерала, преди да вземем решение ", споделя полковникът от Сухопътните войски на Съединени американски щати в оставка Лиъм Колинс, който работи като основен асистент на Джон Абизайд, пенсионираният четиризвезден офицер, който тогавашният президент Барак Обама изпрати в Киев да поучава украинското военно управление от 2016 до 2018 година

Тези бойни дейности и практическото образование от страна на НАТО в Западна Украйна родиха ново потомство водачи на дребни подразделения и сержанти, които могат да мислят и работят независимо. Промените не бяха незабавни, само че мъчно извоюваните познания от постоянните конфликти форсираха " културната смяна на равнище батальон и надолу ", споделя Колинс. " Цяло едно потомство разбра по какъв начин да управлява и мисля, че генералите схванаха, че това работи. "

Модерен военачалник

Залужни съобщи, че украинската войска е цялостна с млади, професионални бойци и бъдещи водачи. " Това са изцяло разнообразни хора - не като нас, когато бяхме лейтенанти. Това са нови кълнове, които след пет години изцяло ще трансформират армията. Почти всички знаят добре непознат език, работят добре с джаджи, начетени са ", сподели той пред ArmyInform. " Нови сержанти. Това не са жертвени агнета, както в съветската войска да вземем за пример, а същински помощници, които скоро ще заменят офицерите. "

" Ние към този момент започнахме това придвижване и няма път обратно ", добави той. " Дори обществото няма да ни разреши да се върнем към армията от 2013 година "

Тактиката " удари и бягай ", употребена от украинските бойци през тази година, имаше зашеметяващо влияние, като притъпи съветската военна машина по напълно действителен метод. От 120-те батальонни тактически групи, които Русия вкара в Украйна на 24 февруари, 40 - в това число тези, които водеха офанзивата против Киев и Чернигов - се отдръпнаха в Беларус, с цел да се преоборудват.

Цели 29 от тези групи сега са неспособни да водят бойни дейности заради големите загуби, нанесени от дребни групи украинци, въоръжени с обезпечени от Запада противотанкови оръжия. На някои от тези елементи може да им отнеме до четири седмици, с цел да се преоборудват и да бъдат подготвени да се разпрострат в Източна Украйна, удостовери един западен представител пред Politico.

Хилядите Javelin, Stinger, Panzerfaust и други противотанкови и въздушни ракети, предоставени от страните от НАТО, запълниха новините в обществените медии, прераждайки се в мемета, тениски и музикални клипове, но културните промени в украинската войска евентуално са оказали по-голямо въздействие на бойното поле. Ученията на НАТО са основен детайл в непрестанната работа за унищожаване на всякаква диря от " Совок " мисленето - руският нрав, който остави в завещание корупция и блаженство и който се резервира близо четвърт век след независимостта.

" Тяхната пехота, артилерия, новаторски умения и способността им да употребяват дронове и да ги синхронизират бяха много впечатляващи ", споделя някогашен американски офицер, който неведнъж е пътувал до Украйна, с цел да поучава военните, и който пожела анонимност, с цел да приказва за подготвителната задача. " Техните специфични сили и въздушно-десантните сили бяха отлични. Когато за първи път дойдох там, една част от мен си мислеше, че те са по-съветски даже от съветската войска. Но с течение на времето можеше да се види смяната. "

Мелник, офицер от военновъздушните сили, трансформирал се в анализатор, съобщи, че триумфите на бойното поле, в това число в северните покрайнини на Киев, са директен резултат от модернизацията на армията.

" Тактиката и образованието на НАТО бяха приспособени към украинските действителности - и по тази причина дадоха много впечатляващ резултат ", споделя Мелник. " Видяхме руснаците да придвижват тези големи колони... това наподобява на тактичност от Втората международна война. Вместо това украинците използваха преимуществото си - познаваха терена. Разполагат с тези мобилни елементи и нанасят удари и провали. "

Прегради, а не звезди

Назначаването на Залужни за главнокомандващ е част от по-мащабна промяна на украинската войска. Зеленски го назначи на най-високата оперативна служба през юли 2021 година Това стана след огромни разтърсвания в Министерството на защитата и съответства с преструктурирането на командването на армията, с цел да се разделят интервенциите от политическите позиции - не по-различно от метода, по който американската войска ясно дефинира отговорностите и отговорностите.

" Президентът желае да види синергия сред Министерството на защитата и въоръжените сили на Украйна ", съобщи тогава прессекретарят на Зеленски Сергей Никифоров. " За страдание, не виждаме такова взаимоотношение. Виждаме спорове. "

По-късно Залужни обобщава ролята си с къси думи. " Сега, като висш главнокомандващ на въоръжените сили, аз давам отговор за бойната подготвеност, образованието и потреблението на въоръжените сили ", сподели той в изявление за радио " Свобода " през септември.

От началото на огромната съветска офанзива в края на февруари Залужни заобикаля изявленията и прави относително малко обществени изяви, като от време на време излиза с обществени изказвания посредством страницата си във Фейсбук.

Някои от тези постове са къси оперативни известия за свалянето на съветски изтребители или за унищожаването на съветска танкова колона. Други са просто къси известия, в които се благодари на военните лекари или се насочат вдъхновяващи думи към бойците и украинската общност.

22 март: “Въоръжените сили на Украйна са щитът на Европа. "

27 март: “Цената на свободата е висока. Имайте го поради! ”

2 април: “Украинците не помниха какво е боязън. Целта ни е да победим. ”

Има обаче и дълги постове, в това число за телефонен диалог с ръководителя на Съвместния комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати военачалник Марк Мили, с който той поддържа постоянни контакти.

През годините Залужни не криеше, че упорства за повече финансиране и друга социална поддръжка за армията. Но по време на войната главната му молба към политическите водачи беше да не се месят и да оставят бойците да си правят работата - и най-много да не повдигат обществени подозрения по отношение на хода на войната.

" Искам да се обърна към политиците, които в задните елементи на градовете приказват за " изменничество " и вършат " оценки " на оперативната конюнктура ", написа Залужни.

" С безотговорните си изявления, да вземем за пример, че " съперникът е взел нещо някак си без проблем " или някой " се готви да съобщи страната ", вие обиждате нашите бойци ", споделя той, разкъсвайки вторачените в Украйна политици.

Той съобщи, че украинските войски са спрели втората по мощност войска в света. " Ние спряхме съперника във всички направления ", написа той. " Причинихме им загуби, които те в никакъв случай не са виждали и не могат да си показват. Всички украинци знаят за това. Светът знае за това. "

Макар че главнокомандващият се стреми да заобикаля всевъзможен звезден статут, досегашният триумф в отблъскването на съветските нашественици прави неизбежно влизането му в украинската военна легенда като историческа персона. А един неотдавнашен родолюбив видеоклип даже предложи название, което на украински се римува също толкоз добре, колкото и Stormin` Norman: " Железният непреклонен " Залужни (Залізні незламний Залужний).

Източник:
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР