Вашингтон. Кандидатът за нов посланик на САЩ в Белград Антъни

...
Вашингтон. Кандидатът за нов посланик на САЩ в Белград Антъни
Коментари Харесай

Новият посланик на САЩ в Белград: Сърбия е политически и икономически лидер и има ключова роля за регионалната стабилност

Вашингтон. Кандидатът за нов дипломат на Съединени американски щати в Белград Антъни Годфри съобщи, че Сърбия е политически и стопански водач и има основна роля за районната непоклатимост, предава белградската медия „ Б92 “ .
Във вторник Годфри бе на чуване в Сената на Съединени американски щати, където, с изключение на гореспоменатото, съобщи, че неговият приоритет, в случай че стане дипломатически представител на страната си в Сърбия, ще бъде нормализацията на връзките сред Белград и Прищина и намиране на трайно и стабилно решение на косовския проблем.
„ Работим за това в Белград, Прищина, Вашингтон и Брюксел. Искаме да намерим метод Сърбия и Косово да стигнат до решение, да се откажат от контрапродуктивните дейности, до които двете страни прибягват. И двете страни би трябвало да вървят напред, а нашата роля е да им помогнем “, съобщи Годфри в отговор на въпрос на сенатора от Демократическата партия Джин Шахин за това по какъв начин може да се направи по този начин, че двете страни да стигнат до решение, предава The Voice of America.
По неговите думи, Сърбия е политически и стопански водач и има основна роля за районната непоклатимост и в тази връзка стратегически интерес на Съединени американски щати е Сърбия да развие съвременна, демократична и европейска страна.
„ Подкрепяме нейната интеграция в Европейски Съюз. Сърбия е на кръстопът и нейните водачи би трябвало да проведат промени, с цел да може страната да напредне към Европейски Съюз “, съобщи Годфри.
Дипломатът съобщи, че след дипломатическата си работа в Москва „ е изцяло наясно с агресивното държание на Русия, зловредното й въздействие и дезинформационната акция, която тя води в Европа “, както и че Съединени американски щати поставят огромни старания за противопоставяне на това.
Членът на комисията по външни работи на Сената от Демократическата партия Джин Шахин съобщи, че скорошното предаване на съветски бронирани машини на Сърбия в Ниш провокира двойни опасения – тъй като Русия желае да повлияе на обстановката в Сърбия и тъй като сплашва останалите страни в района, имайки поради „ ролята на Сърбия във войните от деветдесетте “, на което Годфри съобщи, че ще насърчи Белград да напредва към Запада, което включва нормализация на връзките с Косово.
Както съобщи дипломатът, в случай че бъде определен за дипломат, той ще работи за възстановяване на връзките на Сърбия с Босна и Херцеговина, Черна гора и Хърватия, само че ще продължи да „ оказва напън “ на сръбското държавно управление да приключи следствието на убийството на Битичи през 1999 година и ще направи всичко за изправяне на виновните пред съда, без значение от тяхната служба и сан.
По неговите думи, демокрацията и върховенството на закона са значим детайл от дейностите на Вашингтон в Сърбия, заради което той желае да предизвиква и пази демократичните полезности.
„ Насилието над публицисти и заканите за принуждение над публицисти в Сърбия усилват самоцензурата и не разрешават на публицистите да могат обективно да осведомят обществеността “, съобщи Годфри.
Що се касае до стопанската система, претендентът за нов дипломат на Вашингтон в Белград акцентира, че Сърбия има голям капацитет в икономическото развиване, с помощта на образованието и надарената работна мощ, както и заради местоположението си, което е на значим търговски кръстопът в Европа и дългогодишната традиция за гостолюбие.
" Сърбия направи огромен прогрес за реформирането на стопанската система си. Тя също би трябвало да понижи бюрокрацията и да се бори с последствията от корупцията, с цел да я направи по-привлекателна за бизнеса ", сподели той. Дипломатът уточни, че ще работи за обилни американски вложения в Сърбия, които са основали 20 000 работни места от 2000 година насам.
Той оцени, че Белград е значим сътрудник във военните връзки, както и в мироопазващите задачи, като акцентира, че съдействието на Сърбия с Националната армия на Охайо е едно от най-успешните в Европа.
Годфри съобщи, че връзките сред Съединени американски щати и Сърбия имат дълга и комплицирана история, от съдружници в двете международни войни до тежките времена през 90-те години на предишния век.
В момента Антъни Годфри извършва длъжността заместник-посланик на Съединени американски щати в Москва с близо 40 години работа във Военноморски сили и дипломацията на Съединени американски щати. Завършил е Калифорнийския университет и приказва съветски, турски и сърбохърватски език.

Агенция " Фокус " напомня:

Новият американски дипломат в Белград Антъни Годфри, който ще наследи Кайл Скот, сега работи като заместител дипломат на Съединени американски щати в Москва.
Заместник-председателят на Градския комитет на Сръбското придвижване за обновяване и прочут анализатор в западната ни съседка Неманя Старович съобщи, че предходната позиция на дипломата е една от петнадесетте най-важни в Държавния департамент и че назначението на Годфри ясно демонстрира, че Вашингтон покачва профила на дипломатическото си посланичество в Сърбия.
Годфри има съвсем 40 години стаж в американския флот и дипломация и е американско-руски специалист. Той е прочут и в района, тъй като е служил в посолството в Загреб. Завършил е Университета на Калифорния и приказва съветски, турски и сърбохърватски език, означават от Белия дом.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР