Вашингтон има шанс да си възвърне предишното доверие на Анкара,

...
Вашингтон има шанс да си възвърне предишното доверие на Анкара,
Коментари Харесай

National Interest: САЩ могат да "откъснат" Турция от Русия с помощта на Сирия

Вашингтон има късмет да си възвърне предходното доверие на Анкара, написа Никълъс Морган, самостоятелен анализатор, в публикация за The National Interest.

Според него офанзивата на сирийското държавно управление против Идлиб е основала „ пробойна “ в руско-турските връзки, която би трябвало да бъде употребена от Съединени американски щати.

Докато „ режимът “ на Башар Асад продължава да се стреми да си върне контрола над всеки сантиметър от страната, гражданската война в Сирия навлиза в нова фаза, написа "Поглед инфо ".

Сега борбите са съсредоточени върху "последния бастион на сирийската опозиция ", провинция Идлиб, написа в публикация за The National Interest самостоятелният специалист по въпросите на сигурността Николас Морган.

В Идлиб, ситуиран на границата на Сирия с Турция, има над 3 милиона цивилни и хиляда бойци, които се бият с държавното управление на Асад. Сред последните има както „ умерени “ въстаници, по този начин и екстремисти, отбелязва анализаторът.

От септември 2018 година в района е в действие съглашение за преустановяване на огъня, подписано от Москва и Анкара, които поддържат противоположните страни на спора.

В продължение на няколко месеца съглашението за понижаване на конфликтите в Идлиб работеше, само че всичко завърши през май, когато Дамаск „ с поддръжката на Русия “ стартира наземна офанзива за връщане на провинцията, твърди създателят.

Според него от май двете страни изгубиха хиляди хора вследствие на военните дейности. Повече от 450 хиляди цивилни бяха принудени да изоставен домовете си, което провокира опасения от нова вълна бежанци на път да търсят леговище в Турция.

Откакто Анкара попадна в „ сирийското блато”, тя се оказа в мъчно състояние. Турските военни на наблюдателните пунктове в Идлиб, основани според съглашението за преустановяване на огъня, бяха „ обстрелвани от режима “ и апелите им към Москва да повлияят на обстановката нямаха резултат, сподели Морган.

Представители на Министерство на външните работи на РФ непрекъснато „ покриваха “ държавното управление на Асад, припомняйки за неговия суверенитет. След сирийските чиновници, съветските дипломати приканиха Анкара да желае позволение от Дамаск за всевъзможни бъдещи интервенции на нейна територия и да върне територията на "режима ".

Тази забележка се отнася до областите, завладяни от Турция като част от нейната интервенция против кюрдското опълчение „ Щитът на Ефрат “, на която Русия в началото даде зелена светлина, обръща внимание анализаторът.

Освен това Москва упреква Анкара, че не е изпълнила частта си от договорката, защото не е обезоръжила или отстранила екстремистките детайли в Идлиб. Авторът на публикацията счита, че точно наличието им в провинцията Асад „ употребява като опрощение за нарушение на турско-руското съглашение за преустановяване на огъня “.

„ Засега Турция наподобява схваща неустойчивостта на своето състояние. Скоро след срещата в Москва за Идлиб Ердоган назова сключването на съглашението за преустановяване на огъня „ безвредна зона единствено на хартия “, като напълно ясно уловимо признава утежняването на руско-турското партньорство. Това е огромен късмет за Съединени американски щати. “, разсъждава Морган.

Дълги години съдействието на Турция с Русия „ измъчваше “ Вашингтон. Сега в връзките сред двете страни се появи междина, която може да докара до преустановяване на връзките им. Но с цел да се възползват от тази опция, Съединени американски щати би трябвало да работят уверено, счита специалистът.

Той признава, че администрацията на Тръмп изпраща "противоречиви сигнали " по отношение на политиките си в Сирия. Самият президент желае Съединени американски щати да спрат да извършват военните си отговорности след провалянето на "Ислямска страна "*.

Други представители на Вашингтон се стремят да запазят наличието в страната, с цел да се борят с въздействието на Иран и да се уверят, че Ислямска страна няма да се възвърне след напускането на американците.

На Вашингтон евентуално ще е мъчно да поддържа Анкара в Идлиб. Особено откакто Турция заплаши, че ще нападна американските войски в Сирия и закупи съветските системи С-400 „ на инат на американското законодателство “.

Въпреки тези „ дефекти “ Съединени американски щати би трябвало да признаят какъв брой лимитирани са опциите на Турция, до момента в който Русия „ тласка Идлиб да експлодира от вътрешната страна на открито “.

На фона на отслабващата стопанска система и повишаването на "хладното отношение " към сирийските мигранти, рухването на непокорната провинция и обвързваните с нея проблеми съставляват забележителна опасност за стабилността на Турция, акцентира публицистът.

Москва изрази неодобрение от неотдавнашното съглашение сред Вашингтон и Анкара за основаване на зона за сигурност в Североизточна Сирия, която е предопределена да понижи интензивността на военните дейности сред кюрдските национални сили за самозащита (YPG) и турските военни.

Русия осъди това съглашение като посягане върху териториалната целокупност на Сирия.

„ Не е инцидентно, че Русия стартира с неуважение да се отнася към Турция като разрешава офанзиви против Идлиб, малко след оповестяването на договорката. Но, затягайки примката към Турция, Москва повтаря същото държание, което в началото накара турците да се стремят към партньорство с руснаците. “, отбелязва Морган.

Алиансът на Съединени американски щати с кюрдската YPG против Ислямска страна беше оценен от Анкара като "грубо занемаряване на турските опасения ". Виждайки това разединение, Русия се „ радваше “ да разреши на Турция да нападна кюрдите, с цел да „ ускори охлаждането “ на връзките й с Америка.

В момента поражда противоположната обстановка: Русия „ пренебрегва ползите “ на Турция, добре осъзнавайки, че сривът на примирието в Идлиб ще значи провал за нея, счита анализаторът.

Според него Съединените щати би трябвало да създадат всичко допустимо, с цел да подсигуряват триумфа на личната си договорка за делене на YPG и турските сили, като в същото време се пробват да поддържат баланс в връзките с двете страни. Благодарение на това Вашингтон може да си върне доверието на Анкара „ за сметка на Москва “.

Ако договорката сред YPG и Турция се резервира, Съединени американски щати ще могат да си разрешат да се съсредоточат върху Идлиб. Всъщност съгласно американския дипломат в Сирия Джим Джефри, ползите на Анкара и Вашингтон в тази провинция са "по-съгласувани ".

Съединените щати могат даже да разгласят поддръжка за уговорките на Турция, които преди този момент са се споразумели с Русия.

Твърдото заричане на Америка да помогне и отбрани войските на Анкара от нахлуване в Идлиб може доста да понижи риска от усилване на борбата, както и „ да насърчи Русия да удържи Асад от офанзива на турските позиции “.

В допълнение, това ще даде на Ердоган нови дипломатически тласъци преди идната среща с Путин, което би могло да разреши "да се възвърне първичното преустановяване на огъня ".

И най-после, Вашингтон може да поддържа Анкара, като й оказва помощ в битката против екстремистите в Идлиб. Една от заплахите, които съпътстват провалянето в провинцията, ще бъде миграцията на бойците в райони, ситуирани наоколо до или в рамките на Турция.

Присъствието на тези бойци разрешава на Москва и Дамаск да "оправдаят " настъплението против Идлиб и по същата причина за Турция е мъчно да приложи първичното споразумение за преустановяване на огъня. Американците явно са заинтригувани да оказват помощ на Анкара да извърши отговорностите си към Русия, съобщи Морган.

Американските управляващи нарекоха Идлиб най-голямото място за събиране през днешния ден на групи, свързани с Ал Кайда**, и неотдавна нанесоха удар в провинцията, с цел да „ смекчат тази опасност “. Анкара и Вашингтон могат да обменят информация за екстремистите, което ще разреши на Турция или следените от нея бойци сполучливо да отстраняват най-опасните екстремисти.

„ Сирия в доста връзки се трансформира в ябълка на раздора сред Съединени американски щати и Турция.

Това докара до възобновяване на турско-руските връзки и сложи двамата съдружници на ръба на борба. Сега, когато войната още веднъж се ускорява, махалото се завъртя в посока, която основава удобни условия за обновяване на партньорството сред Съединени американски щати и Турция.

Въпреки че това не отстранява цялото напрежение, което съществува сред двете страни, даването на помощ на Турция в миг на обезсърчение може да направи доста за придобиване на ново въздействие в Сирия и в допълнение отделяне на Турция от Русия. “, заключава Никълъс Морган.

* „ Ислямска държава” (ИД) - организацията беше приета за терористична с решение на Върховния съд на Руската федерация от 29 декември 2014 година

** „ Ал Кайда “ - организацията беше приета за терористична с решение на Върховния съд на Руската федерация от 14 февруари 2003 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР