Вашингтон и Варшава работят заедно срещу дестабилизиращото поведение на Русия

...
Вашингтон и Варшава работят заедно срещу дестабилизиращото поведение на Русия
Коментари Харесай

САЩ и Полша работят срещу "дестабилизиращото поведение" на Русия, обяви Тръмп

Вашингтон и Варшава работят дружно против " дестабилизиращото държание " на Русия и други рискове, сподели американският президент Доналд Тръмп в полската столица, съобщи " Ройтерс ". Той добави, че работата с НАТО ще бъде от " основно значение за сдържането на спорове и предотвратяването на войни сред велики страни. "

На конференция с полския си сътрудник Анджей Дуда той отговори уклончиво на въпроса дали има вяра, че Русия се е намесила в американските президентски избори предходната година. Според него е допустимо Москва да е имала присъединяване, само че това би могло да се каже и за други страни.

Кремъл отговори на изказването му часове след конференцията с Дуда. " Не сме съгласни с подобен метод, " сподели представителят на президента Владимир Путин, Дмитрий Песков, представен от ТАСС. Песков изрази страдание за неналичието на съгласие сред Русия и Съединените щати, само че акцентира, че казусът може би ще се реши по време на срещата сред двамата държавни глави в петък.

Критики към Европа

Тръмп повтори и настояването на Съединените щати всички страни от НАТО да се придържат към изискваните от тях равнища на разноските за защита.

Времето за за осъществяване на финансовите отговорности " от дълго време е отминало " за всички страни в алианса и те би трябвало да се " залавят за работа ", настоя президентът. Тръмп към този момент направи сходен коментар по време на визитите си в Европа през май.

Американският държавен глава взе участие и в самодейността " Три морета ", чиято среща на върха се организира във Варшава, а по-късно в четвъртък ще изнесе тирада на Красинския площад във Варшава, която се чака да притегли многохилядна аудитория. Часове по-късно ще замине за Германия, където ще се срещне с канцлера Ангела Меркел ден преди срещата на страните от Г-20.


© Carlos Barria, Reuters

Тръмп взе участие в среща на самодейността " Три морета " във Варшава.

Сред тематиките, които засегна Тръмп, беше и Северна Корея. По думите му Вашингтон замисля " съществени неща " в отговор на следващия ракетен тест на Северна Корея тази седмица, а другите страни би трябвало обществено да покажат на Северна Корея, че ще " неприятното ѝ държание " няма да остане без последствия. В сряда той употребява профила си в " Туитър ", с цел да упрекна Китай, че не сътрудничи задоволително в сдържането на Пхенян и че е нараснал търговията си със страната с 40 на 100 през миналата година, вместо да окаже напън.

В отговор на журналистически въпрос за видеото, което той разгласява през уикенда и на което " пребива " телевизия Си Ен Ен, той сподели, че медията е приела въпроса " прекомерно съществено " и продължи с обвиняванията към малкия екран и други американски издания.

" Трайно разполагане в Полша "

В изявление за полско радио преди конференцията президентът Дуда разгласи, че желае трайно разполагане на американски войски в Полша. " Бих желал наличието на съдружниците и на първо място на Съединени американски щати на наша територия да има непрекъснат темперамент. " Съединени американски щати са гаранти за военната сигурност и по тази причина наличието им е толкоз значимо, сподели полският водач.


© Carlos Barria, Reuters

Тръмп беседва с полския си сътрудник Анджей Дуда.

Часове след идването на Тръмп полският министър на защитата Антони Мачеревич разгласи, че Полша е подписала със Съединени американски щати съглашение за доставка на американски противоракетни системи " Пейтриът ". " Снощи беше подписан меморандум, че държавното управление на Съединени американски щати се съгласява да продаде на Полша ракети " Пейтриът " от най-модерната настройка ", сподели Мачеревич на конференция. По думите му тези системи ще разрешат дейно да се противодейства на съветските ракети " Искандер ". " Радвам се, че мога да оповестя тази информация в деня на визитата на президента (на Съединени американски щати Доналд) Тръмп във Варшава ", съобщи той.

Според Мачеревич първите ракетни комплекси " Пейтриът " ще дойдат в Полша към 2022 година " Достигането на оперативна подготвеност се чака през 2023 година ", се споделя в декларация, подписана от министерствата на защитата на Полша и Съединени американски щати. Варшава възнамерява да купи осем комплекса.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Президентът Тръмп (460)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР