Вашингтон и Техеран трябва незабавно да спрат да използват оръжия,

...
Вашингтон и Техеран трябва незабавно да спрат да използват оръжия,
Коментари Харесай

ЕК за напрежението в Близкия Изток: Насилието трябва да спре, време е за диалог

Вашингтон и Техеран би трябвало неотложно да спрат да употребяват оръжия, с цел да дават пространство за разговор за деескалация на обстановката, разяснява в Брюксел ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

The use of weapons must stop NOW to give space for dialogue. We are called upon to do everything possible to rekindle talks. There cannot be enough of that.
We have established and timetested relations with many actors in the region and beyond to de-escalate the situation.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) January 8, 2020
" Използването на оръжие би трябвало да спре сега, с цел да се даде пространство за разговор. Ние сме призвани да създадем всичко допустимо за обновяване на договарянията ", разгласява тя минути преди изказването си в Twitter.
" Всички сме наранени от рецесията ", сподели още тя на специфична конференция дружно с първия посланик на Европа Жозеп Борел. Тази заран Европейската комисия е разискала ситуацията в Близкия изток и отражението й в региона на сигурността, миграцията, превоза и енергетиката.
" Употребата на оръжия би трябвало да спре, належащо е да се отвори място за разговор ", съобщи Фон дер Лайен. Тя заяви, че Европейски Съюз няма да пожали сили за опазването на нуклеарната договорка с Техеран. По нейните думи гласът на Европейски Съюз се чува в Близкия изток.
Мълчанието на Фон дер Лайен до днес не беше разчетено като добър политически ход, а като изтощение. В внезапен контрастност с нея президентът на Европейския съвет Шарл Мишел реагира часове след въздушния удар на  САЩ,  при който беше погубен Касем Сюлеймани.
Усещането, че машината на Европа се е задействала идва и от изявлението на ръководителя на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел, който разгласи, че " може би скоро " чака среща с иранския външен министър Мохамад Зариф. Стана ясно още, че Европейски Съюз приготвя посещаване на ръководителя на държавното управление в Триполи Файез Сарадж. Жозеп Борел добави, че в Брюксел или в Рим ще има срещи " с други либийски водачи " за оценка на ситуацията в страната.
Всичко за " виновния разнобой " сред европейските водачи можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.
Според Жозеп Борел обстановката към Иран застрашава напъните от последните години за стабилизиране на района и битка с терористичната група " Ислямска страна ".
" Едно нещо е ясно за нас - актуалните събития заплашват напъните от последните години, а също имат последици за значимата работа на обединението против ДАЕШ ", изясни той.
Всичко за офанзивата можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.
Той осъди ракетните офанзиви на Иран върху иракските бази, в които се обитават американски войски, призовавайки за преустановяване на " спиралата на принуждение ".
" Последните ракетни офанзиви върху въздушни бази в Ирак, употребявани от американските и съдружните сили, измежду които и европейските сили, са още един образец за ескалация и засилена борба ", сподели Жозеп Борел пред репортерите.
Цялата къса конференция на двамата дипломати можете да видите в идващото видео, оповестено в Twitter.

Situation in Iraq, Iran, wider Middle East and Libya: Statements by President Ursula @vonderleyen and HRVP @JosepBorrellF following the special College meeting.https://t.co/FoLlfmI2Z3
— European Commission
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР