Вашингтон и Пекин подновяват дискусиите помежду си, като се стремят

...
Вашингтон и Пекин подновяват дискусиите помежду си, като се стремят
Коментари Харесай

Глобалният икономически ред под въпрос след подновени дискусии между САЩ и Китай

Вашингтон и Пекин възобновяват полемиките между тях, като се стремят да открият ново обикновено състояние, което да не наруши международната стопанска система и да не докара до цикъл на неприязън и ответни дейности.

Според информацията министърът на финансите Джанет Йелън ще посети Китай от четвъртък до неделя за срещи с висши държавни чиновници. Посещението идва в миг, когато напрежението в региона на търговията, технологиите и Тайван подтиква двете страни да преразгледат необятните търговски и капиталови връзки, които дефинират връзките им от десетилетия.  

Йелън се стреми да резервира доста от тези връзки, до момента в който китайските чиновници се стремят да съживят вътрешната си стопанска система, като показват непрекъснатата си отвореност към бизнеса от Запада.

Дискусиите имат обилни последствия за международната стопанска система, защото Международният валутен фонд предизвести против евентуалното “ ” на международната стопанска система на два блока, което може да попречи на световния напредък.  

Американските публични лица показват опасения, че в случай че напрежението продължи да ескалира, Китай може да ограничи достъпа до извънредно значими артикули като съставни елементи за акумулатори за електрически транспортни средства. В отговор представителите на Пекин подлагат на критика американския софтуерен надзор като опит да се попречва икономическият прогрес на Китай.

Йелън акцентира смисъла на стабилизирането на връзките сред Съединени американски щати и Китай, като съобщи, че сривът в връзките сред двете страни би представлявал забележителен риск за международната стопанска система и сигурност. Според Йелън поддържането на канали за връзка е от значително значение.

Посещението на Йелън е последният опит да се обърне низходящата серпантина в връзките сред Съединени американски щати и Китай. Държавният секретар Антъни Блинкен се срещна с китайския водач Си Дзинпин в Пекин през юни след няколкомесечно отсрочване. Неотдавнашният коментар на президента Байдън, който назова Си “диктатор ” по време на събитие за набиране на средства, обаче способства за така и така бурните старания за помиряване.

По време на полемиките си в Пекин Йелън ще прегледа макроикономическите условия във всяка страна, изменението на климата и дълга в разрастващите се страни.

Администрацията на Байдън приготвя изпълнителна заповед за ограничение на американските вложения в китайски софтуерни браншове, считани за рискови за националната сигурност. Те обмислят и спомагателни ограничавания върху износа на полупроводници за Китай, с цел да попречват напредъка на Пекин в региона на изкуствения разсъдък.  

Освен това Йелън неведнъж приканва мултинационалните компании да диверсифицират веригите си за доставки от Китай, а Конгресът вкара нови дотации, с цел да подтиква сходни стъпки.

От друга страна, през последните седмици Пекин ускори натиска си върху задграничните компании, като разшири обсега на закона за шпионажа, ревизираше чиновници на западни компании и наложи възбрана на някои компании да купуват артикули от най-големия американски производител на чипове за памет Micron Technology. Освен това решението на Китай да включи основни съставни елементи на слънчевата технология в листата за надзор на износа може да попречи на напъните на Съединени американски щати да развият вътрешните си доставки на слънчева сила.

Китайският министър-председател Ли Цян, който приказва дружно с Йелън на конференция в Париж, акцентира, че Китай изрично отхвърля комерсиалния протекционизъм, отделянето от производството и спирането на веригите за доставки.

Напрежението към този момент оказа въздействие върху икономическите връзки сред Съединени американски щати и Китай. Въпреки че номиналната търговия сред двете страни доближи рекордните $690 милиарда през предходната година, дялът на вноса на Съединени американски щати от Китай понижава.  

Йелън се надява да откри контакт с новия си сътрудник, китайския вицепремиер Хе Лифенг, който е дълготраен поддръжник на Си Дзинпин и е относително чужд на американските чиновници.

Китайските чиновници възприемат Йелън като по-приятелски надъхан сътрудник спрямо други чиновници от администрацията на Байдън, защото тя неведнъж акцентира евентуалните изгоди от икономическия продан и конкуренцията.

И двете страни обаче не демонстрират особени признаци за основна смяна на методите си, защото тактиките за национална сигурност оказват все по-голямо въздействие върху образуването на икономическата политика.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР