Вашингтон и Берлин се опитват да забавят поканата на Украйна

...
Вашингтон и Берлин се опитват да забавят поканата на Украйна
Коментари Харесай

Вашингтон и Берлин се опитват да забавят поканата на Украйна в НАТО

Вашингтон и Берлин се пробват да забавят поканата на Украйна в НАТО. Украйна и нейните сътрудници упорстват Организацията на Северноатлантическия пакт (НАТО) публично да предложения Киев да стане член на алианса по време на срещата на върха през 2024 година в американската столица. Но напъните им се сблъскват с съпротива от Съединените щати и Германия. Това заяви във вторник списание Foreign Policy, базирайки се на източници.

Според тях източноевропейските сътрудници на Украйна в блока желаят поканата да дойде допустимо най-скоро. Но Вашингтон и Берлин се отнасят внимателно към сходно предложение и „ оказват сериозна подмолна опозиция “. В същото време, както се отбелязва в публикацията, Франция е подготвена да изпрати публична покана на Киев. Други членове на НАТО, основно Съединени американски щати и Германия, считат, че е прекомерно рано да стартира процесът на приемане на страната в алианса. Особено до момента в който Русия организира специфична военна интервенция.

Присъединяване към Алианса

Властите и в двете страни упорстват, че Украйна в последна сметка би трябвало да се причисли към алианса. Но в този момент не е моментът да стартира този развой. Те акцентират, че в близко бъдеще е належащо да се концентрира върху продължение на доставките на оръжие за Украйна.

Както акцентира Foreign Policy, „ прекомерно бързото приемане на Украйна в НАТО  може да предизвика пълномащабен спор сред НАТО и Русия “. Списанието признава, че подобен предполагаем спор може да стане нуклеарен.

Проблеми на присъединението към блока

Дори в случай че Украйна получи публична покана да се причисли към алианса, членовете му разискват по кое време и по какъв начин в действителност може да се причисли. Това се споделя в публикацията. Освен това поражда въпросът какъв брой време ще отнеме на Украйна да се причисли, даже и да получи публична покана. Посочва списанието. Членовете на НАТО би трябвало единомислещо да одобрят приемането на нова страна, спънка, която може да провокира обилни политически разногласия и дипломатически главоболия в алианса. Допълват от  Foreign Policy. Изданието  признава, че „ това може да отнеме години “.

В понеделник държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен удостовери, че вратите на НАТО остават отворени за Киев. Но не посочи времето на предстоящото влизане на Украйна в алианса. През септември 2022 година Украйна подаде молба за ускорено присъединение към НАТО. А на срещата на върха на алианса във Вилнюс през юли 2023 година страната получи уверения, че ще бъде призната, „ когато бъдат изпълнени нужните условия “.

Стандартите на НАТО

Във въоръжените сили на Украйна се вкарват стандартите на НАТО, като възнамеряват да изискват от офицерите да владеят британски език. Срокове за банкет в Брюксел не са оповестени. Организацията неведнъж е подчертавала, че присъединението на Украйна към НАТО е невероятно, до момента в който страната е в положение на спор.

Прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков съобщи, че Киев се пробва да окаже напън върху страните от НАТО по тематиката за приемане на покана за алианса. Той уточни, че възможното присъединение на Украйна би имало извънредно отрицателни последствия за европейската сигурност и ще изисква безапелационен отговор от Руската федерация.

Източник: Foreign Policy, Превод: SafeNews

Още вести четете в секция Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР