Вашингтон добави 33 китайски компании и организации към черния си

...
Вашингтон добави 33 китайски компании и организации към черния си
Коментари Харесай

САЩ добавиха 33 китайски компании в черния си списък

Вашингтон добави 33 китайски компании и организации към черния си стопански лист поради техните връзки с китайската войска или за предлагането на технологии, които държавното управление в Пекин употребява за следене и шпионаж на мюсюлманското малцинство си малцинство в самостоятелния регион Синцзян, написа Си Ен Би Си.

Това е следващата мярка, с която администрацията на американския президент Доналд Тръмп пробва да наложи напън върху китайските компании, които поддържат военните старания на страната и върху Пекин за метода, по който третира уйгурите. Той идва на фона на новината, че Пекин приготвя нов закон за националната сигурност на Хонконг.

Седем компании и две организации са добавени в листата поради „ съучастничество в нарушавания на човешките права по време на поведената от Китай акция на репресии, всеобщи арести, насилствен труд и следене с най-модерни средства против уйгурите и други малцинствени групи “, оповестиха от Министерството на търговията на Съединени американски щати.

Останалите 24 компании, държавни институции и търговски организации са включени в черни лист съдействието, което оказват на китайското държавно управление при покупката на артикули и технологии за военни цели.

Голяма част от засегнатите компании работят в областта на изкуствения разсъдък и лицевото различаване, пазари, в които американските производители на чипове Nvidia и Intel влагат доста средства.

Компанията Xilinx, която създава програмируеми чипове, съобщи, че един от нейните клиенти е в този лист, само че акцентира, че това няма да се отрази на бизнеса й.

Новите наказания от страна на Вашинготн са сходни с тези от октомври 2019 година, когато министерството на търговията включи 28 китайски компании и организации в черния си лист поради обстановката с уйгурите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР