ВАШИНГТОН (АП) — През 80-те години на миналия век Фу

...
ВАШИНГТОН (АП) — През 80-те години на миналия век Фу
Коментари Харесай

Напрежението на САЩ с Китай разрушава отдавна култивираните академични връзки. Ще навреди ли студът на интересите на САЩ?

ВАШИНГТОН (АП) — През 80-те години на предишния век Фу Сяндонг е млад китайски студент по вирусология, който идва в Съединените щати, с цел да учи биохимия. Повече от три десетилетия по-късно той имаше влиятелна професорска служба в Калифорния и организираше обещаващи проучвания върху заболяването на Паркинсон.

Но в този момент Фу прави своите проучвания в китайски университет. Неговата американска кариера беше дерайлирана, защото връзките сред Съединени американски щати и Китай се разпаднаха, което сложи под лупа съдействието му с китайски университет. В последна сметка той подаде оставка.

Историята на Фу отразява възхода и падението на академичната ангажираност сред Съединени американски щати и Китай.

От 1978 година сходно съдействие се разшири за десетилетия, значително изолирано от съмненията в връзките сред двете страни. Днес тя е в крах, като Вашингтон гледа на Пекин като на стратегически противник и има възходящи страхове за китайски шпионаж. Броят на китайските студенти в Съединените щати нам...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР